Ścieram i obtaczam w nim ziemniaczki. Są tak pyszne i sycące, że można je jeść nawet bez mięsa
Pieczone ziemniaczki możesz przygotować do obiadu lub podać solo w charakterze pysznej, ciepłej przekąski. Dodaj kilka włoskich akcentów, a ich smak będzie pełniejszy i bardziej wyszukany.
Nieraz tak proste dania, jak ziemniaczki z piekarnika, potrafią przyprawić o ból głowy. Wiele osób dwoi się i troi, aby warzywa w końcu wyszły idealnie chrupiące. Niestety, często nie zapiekają się tak, jak na zdjęciu. Powodów może być kilka, ale najważniejszym elementem tej układanki jest wybór odpowiednich ziemniaków, czyli takich, które zawierają najwięcej skrobi. Są one oznaczone jako typ C.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku
Włoskie dodatki do pieczonych ziemniaczków
Klasyka w postaci ziemniaków posypanych solą też jest ok, ale jeśli chcesz podkręcić naturalny aromat warzyw, sięgnij po zioła, które znajdują się w każdej włoskiej kuchni. Do przygotowania pieczonych ziemniaczków najlepiej się sprawdzi suszona mieszanka składająca się z bazylii, oregano, rozmarynu i tymianku.
Możesz kupić gotową w sklepie lub skomponować ją samodzielnie. Lubisz bardziej wyraziste nuty? Dodaj suszoną szałwię. A jeśli stawiasz na lżejsze aromaty? Dorzuć miętę, melisę lub werbenę.
Przepis na pieczone ziemniaczki z parmezanem
Kluczowe jest to, aby nie polewać ziemniaczków olejem i nie posypywać parmezanem i przyprawami, tylko dokładnie obtoczyć je w dodatkach tak, aby znajdowały się one na każdej cząstce.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 łyżki oleju,
- 4 łyżki parmezanu startego (ok. 50 g),
- 2 łyżeczki mieszanki ziołowej, na przykład: bazylia, oregano, tymianek i rozmaryn.
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i umyj, a następnie dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Pokrój na cząstki lub w półplasterki.
- Wymieszaj w dużej misce z olejem, suszonymi ziołami i dwiema łyżkami parmezanu.
- Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posyp kolejną łyżką parmezanu i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 45 minut.
- W połowie pieczenia przemieszaj ziemniaczki, aby zapiekły się równomiernie. Wtedy też posyp je pozostałym parmezanem. Przed podaniem oprósz solą.