Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC

Niektórzy zajadają się ugotowaną kukurydzą z masłem i solą, inni posypują ją serem, ale ja dodaję do niej zupełnie inny produkt i to nie na etapie podania, a gotowania.

Dolej do wody z kukurydzą, a wyjdzie przepysznaDolej do wody z kukurydzą, a wyjdzie przepyszna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Kukurydza, obok dyni, to jeden z prawdziwych symboli jesieni, choć sięgamy po nią przez cały rok. Chyba każdy przynajmniej raz usłyszał podczas wakacji nad polskim morzem głośne hasło "kukurydza gotowana!" i widział sprzedawcę przekąsek. Nie ma się co dziwić, że kukurydza jest tak popularna – to smaczne, zdrowe i pełne wartości odżywczych warzywo. A ugotowane z dodatkiem mleka smakuje jeszcze lepiej niż na plaży czy w KFC.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kebab, jakiego nie zamówisz sobie z budki. 100 procent smaku i pewnej jakości

Kukurydza gotowana w mleku

Dla wielu osób najlepsza kukurydza to ta z KFC. Jednak osobiście uważam, że znacznie lepsza jest kolba ugotowana samodzielnie w domu i z dodatkiem mleka.

Gotowanie kukurydzy z mlekiem to co prawda niezbyt znana metoda, ale zdecydowanie warta poznania, ponieważ pozwala uzyskać wyjątkowo delikatny i słodki smak. Mleko dodane do wody podczas gotowania sprawia, że kukurydza zachowuje swoją naturalną słodycz i staje się bardziej soczysta, a przez to i smaczniejsza.

Tak przygotowaną kukurydzę możesz podać z masłem, posypaną serem, np. parmezanem lub zwykłym żółtym serem i zaserwować podczas imprez jako przekąskę, albo jako część ulubionego obiadu, chociażby z mięsem i ziemniakami.

Korzyści zdrowotne kukurydzy

Kukurydza to nie tylko smaczny dodatek do posiłków, ale także źródło wielu cennych składników odżywczych. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz karotenoidy, takie jak luteina i zeaksantyna, które wspierają wzrok. Dzięki obecności błonnika kukurydza wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości, co jest szczególnie ważne dla osób na diecie.

Regularne spożywanie kukurydzy może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki zawartości magnezu, potasu i fosforu, kukurydza wspiera zdrowie serca i układu nerwowego. Potas pomaga w regulacji ciśnienia krwi, a magnez działa rozluźniająco i przeciwzapalnie. To sprawia, że kukurydza jest doskonałym wyborem dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie.

Przepis na kukurydzę gotowaną w mleku

Składniki:

  • 2-3 kolby kukurydzy,
  • 500 ml wody,
  • 250 ml tłustego mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 100 g masła,
  • sól morska i masło do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Kukurydzę włóż do garnka, zalej wodą i mlekiem, dodaj masło oraz cukier.
  2. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10-12 minut.
  3. Podawaj posypane solą morską i z dodatkiem masła.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki