Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC

Niektórzy zajadają się ugotowaną kukurydzą z masłem i solą, inni posypują ją serem, ale ja dodaję do niej zupełnie inny produkt i to nie na etapie podania, a gotowania.

Dolej do wody z kukurydzą, a wyjdzie przepysznaDolej do wody z kukurydzą, a wyjdzie przepyszna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Kukurydza, obok dyni, to jeden z prawdziwych symboli jesieni, choć sięgamy po nią przez cały rok. Chyba każdy przynajmniej raz usłyszał podczas wakacji nad polskim morzem głośne hasło "kukurydza gotowana!" i widział sprzedawcę przekąsek. Nie ma się co dziwić, że kukurydza jest tak popularna – to smaczne, zdrowe i pełne wartości odżywczych warzywo. A ugotowane z dodatkiem mleka smakuje jeszcze lepiej niż na plaży czy w KFC.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kebab, jakiego nie zamówisz sobie z budki. 100 procent smaku i pewnej jakości

Kukurydza gotowana w mleku

Dla wielu osób najlepsza kukurydza to ta z KFC. Jednak osobiście uważam, że znacznie lepsza jest kolba ugotowana samodzielnie w domu i z dodatkiem mleka.

Gotowanie kukurydzy z mlekiem to co prawda niezbyt znana metoda, ale zdecydowanie warta poznania, ponieważ pozwala uzyskać wyjątkowo delikatny i słodki smak. Mleko dodane do wody podczas gotowania sprawia, że kukurydza zachowuje swoją naturalną słodycz i staje się bardziej soczysta, a przez to i smaczniejsza.

Tak przygotowaną kukurydzę możesz podać z masłem, posypaną serem, np. parmezanem lub zwykłym żółtym serem i zaserwować podczas imprez jako przekąskę, albo jako część ulubionego obiadu, chociażby z mięsem i ziemniakami.

Korzyści zdrowotne kukurydzy

Kukurydza to nie tylko smaczny dodatek do posiłków, ale także źródło wielu cennych składników odżywczych. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz karotenoidy, takie jak luteina i zeaksantyna, które wspierają wzrok. Dzięki obecności błonnika kukurydza wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości, co jest szczególnie ważne dla osób na diecie.

Regularne spożywanie kukurydzy może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki zawartości magnezu, potasu i fosforu, kukurydza wspiera zdrowie serca i układu nerwowego. Potas pomaga w regulacji ciśnienia krwi, a magnez działa rozluźniająco i przeciwzapalnie. To sprawia, że kukurydza jest doskonałym wyborem dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie.

Przepis na kukurydzę gotowaną w mleku

Składniki:

  • 2-3 kolby kukurydzy,
  • 500 ml wody,
  • 250 ml tłustego mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 100 g masła,
  • sól morska i masło do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Kukurydzę włóż do garnka, zalej wodą i mlekiem, dodaj masło oraz cukier.
  2. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10-12 minut.
  3. Podawaj posypane solą morską i z dodatkiem masła.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀