WAŻNE
TERAZ

Śmierć trzech osób w Barcicach. Zatrzymano 25-latka

Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą

Kukurydza to nie tylko popcorn i sałatki. Wystarczy chwila w kuchni i kilka odpowiednich przypraw, by to niepozorne warzywo stało się prawdziwym hitem sezonu.

Możesz już zapomnieć o suchej kukurydzyMożesz już zapomnieć o suchej kukurydzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kukurydza przez długi czas kojarzyła mi się wyłącznie z nieco suchą kolbą sprzedawaną nad polskim morzem. Jej słodkawy smak zupełnie do mnie nie przemawiał. Dopiero ten przepis zmienił moje podejście. Odpowiednio przygotowana kukurydza staje się aromatyczna i pełna smaku. Zupełnie mnie zaskoczyła – i zdobyła moje serce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Porcję fasoli zamieniam w najlepsze smarowidło do grzanek. Zapieczone smakują genialnie

Zdrowotna strona kukurydzy

Kukurydza to wszechstronny składnik, który warto mieć na talerzu jak najczęściej. Jest też prawdziwą bombą odżywczą — dostarcza błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak magnez, fosfor, potas i żelazo.

Zawiera również silne przeciwutleniacze, w tym luteinę i zeaksantynę, które wspierają wzrok, oraz kwas ferulowy, chroniący komórki przed stresem oksydacyjnym. Dzięki temu kukurydza to nie tylko pyszny dodatek do letnich dań, ale i wartościowy składnik codziennej, zbilansowanej diety.

Masło ziołowe

Kukurydza sama w sobie ma delikatnie słodkawy smak, ale to właśnie odpowiednie dodatki potrafią wydobyć z niej głębię i nadać jej charakteru. Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych rozwiązań jest masło ziołowe, które topnieje na ciepłych ziarnach, nadając im kremowości i aromatu.

Jeśli chcesz pójść o krok dalej, możesz wzbogacić je o kilka kropli soku z limonki lub odrobinę chili – kukurydza świetnie łączy się zarówno z nutami świeżymi, jak i ostrymi. To świetny zamiennik gotowych sosów, które możesz kupić w sklepie. Dzięki takiemu prostemu zabiegowi zwykła kolba zamienia się w małą ucztę.

Przepis na kukurydzę z masłem ziołowym

Składniki:

  • 3 świeże kolby kukurydzy,
  • 100 g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek świeżych ziół (tj. natka pietruszki, koperek, bazylia),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij masło z lodówki i postaw na blacie, aby nabrało temperatury pokojowej.
  2. Usuń liście i włoski z kukurydzy.
  3. Jeśli kolby są bardzo duże, można je przeciąć na pół.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę i nie sól jej. Gdy zacznie wrzeć, włóż do niej kolby.
  5. Gotuj przez około 20 minut, aż kukurydza będzie miękka.
  6. Miękkie masło przełóż do miski i wsyp przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekane zioła.
  7. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  8. Ugotowaną kukurydzę podawaj gorącą z ziołowym masłem. Pod wpływem wysokiej temperatury kolby powinno się na niej roztapiać.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek