WAŻNE
TERAZ

Prokuratura reaguje na oburzające słowa Brauna

Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą

Kukurydza to nie tylko popcorn i sałatki. Wystarczy chwila w kuchni i kilka odpowiednich przypraw, by to niepozorne warzywo stało się prawdziwym hitem sezonu.

Możesz już zapomnieć o suchej kukurydzyMożesz już zapomnieć o suchej kukurydzy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kukurydza przez długi czas kojarzyła mi się wyłącznie z nieco suchą kolbą sprzedawaną nad polskim morzem. Jej słodkawy smak zupełnie do mnie nie przemawiał. Dopiero ten przepis zmienił moje podejście. Odpowiednio przygotowana kukurydza staje się aromatyczna i pełna smaku. Zupełnie mnie zaskoczyła – i zdobyła moje serce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Porcję fasoli zamieniam w najlepsze smarowidło do grzanek. Zapieczone smakują genialnie

Zdrowotna strona kukurydzy

Kukurydza to wszechstronny składnik, który warto mieć na talerzu jak najczęściej. Jest też prawdziwą bombą odżywczą — dostarcza błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak magnez, fosfor, potas i żelazo.

Zawiera również silne przeciwutleniacze, w tym luteinę i zeaksantynę, które wspierają wzrok, oraz kwas ferulowy, chroniący komórki przed stresem oksydacyjnym. Dzięki temu kukurydza to nie tylko pyszny dodatek do letnich dań, ale i wartościowy składnik codziennej, zbilansowanej diety.

Masło ziołowe

Kukurydza sama w sobie ma delikatnie słodkawy smak, ale to właśnie odpowiednie dodatki potrafią wydobyć z niej głębię i nadać jej charakteru. Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych rozwiązań jest masło ziołowe, które topnieje na ciepłych ziarnach, nadając im kremowości i aromatu.

Jeśli chcesz pójść o krok dalej, możesz wzbogacić je o kilka kropli soku z limonki lub odrobinę chili – kukurydza świetnie łączy się zarówno z nutami świeżymi, jak i ostrymi. To świetny zamiennik gotowych sosów, które możesz kupić w sklepie. Dzięki takiemu prostemu zabiegowi zwykła kolba zamienia się w małą ucztę.

Przepis na kukurydzę z masłem ziołowym

Składniki:

  • 3 świeże kolby kukurydzy,
  • 100 g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek świeżych ziół (tj. natka pietruszki, koperek, bazylia),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij masło z lodówki i postaw na blacie, aby nabrało temperatury pokojowej.
  2. Usuń liście i włoski z kukurydzy.
  3. Jeśli kolby są bardzo duże, można je przeciąć na pół.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę i nie sól jej. Gdy zacznie wrzeć, włóż do niej kolby.
  5. Gotuj przez około 20 minut, aż kukurydza będzie miękka.
  6. Miękkie masło przełóż do miski i wsyp przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekane zioła.
  7. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  8. Ugotowaną kukurydzę podawaj gorącą z ziołowym masłem. Pod wpływem wysokiej temperatury kolby powinno się na niej roztapiać.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem