Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie

W połowie września już nikt się nie zdziwi, kiedy na obiad zaserwujesz zupę dyniową, a na deser ciasto lub sernik z musem dyniowym i przyprawami korzennymi. Z jesiennego warzywa możesz przygotować także pyszne burgery – doskonałe na wieczór z przyjaciółmi.

Burgery z dyni to moje kolejne ulubione kotlety wegetariańskieBurgery z dyni to moje kolejne ulubione kotlety wegetariańskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Były już burgery z ciecierzycy, kaszy jaglanej i buraczane. Czas na coś zupełnie nowego – burgery z dyni idealnie uzupełniają zestaw jarskich kotletów, po które chętnie sięgają również osoby na co dzień jedzące mięso. Są tak smaczne, że to nie jest tylko zamiennik, ale danie, na które wiele osób czeka przez całe lato.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz

Propozycja dodatków

Burgery z dyni połóż na kilku liściach rukoli lub młodego szpinaku. Na wierzch ułóż karmelizowaną cebulę i pomidorki koktajlowe. Dodaj domowy sos barbecue lub sos śliwkowy – może być nawet majonez wymieszany z powidłami. Jeśli do tego samodzielnie upieczesz bułeczki maślane, stworzysz kulinarne arcydzieło.

Kotlety z dyni świetnie smakują również w greckiej picie z dodatkiem sosu tzatziki, sera solankowego, świeżych pomidorów i czarnych oliwek. Dla przełamania dodaj marynowaną cebulę. Greckie dodatki sprawią, że danie będzie lżejsze w odbiorze i może nawet bardziej odpowiednie do końcówki lata.

Jak zrobić burgery z dyni?

Do burgerów najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki.

Składniki:

  • 0,5 kg dyni – najlepiej hokkaido lub piżmowa,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 50 g startego żółtego sera,
  • 4–5 łyżek mąki lub bułki tartej,
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, szczypta chili,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz, wykrój nasiona, a miąższ zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oprósz solą i pozostaw na ok. 10 minut. Następnie odciśnij z soku i przełóż do miski.
  2. Dodaj startą marchewkę, bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wbij jajko, dorzuć starty ser żółty i kilka łyżek mąki (albo bułki tartej). Dodaj przyprawy i wymieszaj.
  3. Jeśli konsystencja jest za rzadka, dodaj więcej mąki lub bułki tartej. Może też zagęścić masę płatkami owsianymi.
  4. Formuj kotlety w rozmiarze, pasującym do bułek i smaż na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.
  5. Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować