Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
W połowie września już nikt się nie zdziwi, kiedy na obiad zaserwujesz zupę dyniową, a na deser ciasto lub sernik z musem dyniowym i przyprawami korzennymi. Z jesiennego warzywa możesz przygotować także pyszne burgery – doskonałe na wieczór z przyjaciółmi.
Były już burgery z ciecierzycy, kaszy jaglanej i buraczane. Czas na coś zupełnie nowego – burgery z dyni idealnie uzupełniają zestaw jarskich kotletów, po które chętnie sięgają również osoby na co dzień jedzące mięso. Są tak smaczne, że to nie jest tylko zamiennik, ale danie, na które wiele osób czeka przez całe lato.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz
Propozycja dodatków
Burgery z dyni połóż na kilku liściach rukoli lub młodego szpinaku. Na wierzch ułóż karmelizowaną cebulę i pomidorki koktajlowe. Dodaj domowy sos barbecue lub sos śliwkowy – może być nawet majonez wymieszany z powidłami. Jeśli do tego samodzielnie upieczesz bułeczki maślane, stworzysz kulinarne arcydzieło.
Kotlety z dyni świetnie smakują również w greckiej picie z dodatkiem sosu tzatziki, sera solankowego, świeżych pomidorów i czarnych oliwek. Dla przełamania dodaj marynowaną cebulę. Greckie dodatki sprawią, że danie będzie lżejsze w odbiorze i może nawet bardziej odpowiednie do końcówki lata.
Jak zrobić burgery z dyni?
Do burgerów najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki.
Składniki:
- 0,5 kg dyni – najlepiej hokkaido lub piżmowa,
- 1 marchewka,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 50 g startego żółtego sera,
- 4–5 łyżek mąki lub bułki tartej,
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, szczypta chili,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz, wykrój nasiona, a miąższ zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oprósz solą i pozostaw na ok. 10 minut. Następnie odciśnij z soku i przełóż do miski.
- Dodaj startą marchewkę, bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wbij jajko, dorzuć starty ser żółty i kilka łyżek mąki (albo bułki tartej). Dodaj przyprawy i wymieszaj.
- Jeśli konsystencja jest za rzadka, dodaj więcej mąki lub bułki tartej. Może też zagęścić masę płatkami owsianymi.
- Formuj kotlety w rozmiarze, pasującym do bułek i smaż na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.
- Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.