Polacy zapominają o jednym ze składników. Z tym dodatkiem tzatziki smakuje o niebo lepiej

W mojej kuchni grecki sos tzatziki ma wręcz uniwersalne zastosowanie. Uwielbiam podawać go do warzyw ugotowanych na parze, smażonego kurczaka i dań z grilla. Świetnie sprawdza się również na imprezy do maczania warzyw i krakersów. Do tej pory przygotowywałam sos w prosty sposób, mieszając gęsty jogurt z ogórkami i czosnkiem – aż w końcu przyjrzałam się dokładniej, w jaki sposób Grecy robią tzatziki.

Grecki sos pasuje do wielu różnych potrawGrecki sos pasuje do wielu różnych potraw
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Podstawą tego greckiego dodatku są świeże ogórki, starte na tarce i odsączone z wody. Warto je wcześniej posypać solą, aby szybciej zmiękły i puściły soki. Ogórki możesz zmieszać ze świeżym, tym razem drobno startym na tarce, czosnkiem lub suszonym w malutkich granulkach – druga opcja będzie zdecydowanie mniej intensywna, ale co kto woli. Do tego dodaj jogurt grecki, prostą mieszankę przypraw i łyżkę dobrej greckiej oliwy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź 2 ogórki, ser i kilka składników do doprawienia. Sałatka o niebo lepsza niż mizeria

Jak dodatek oliwy wpływa na smak tzatziki?

Okazuje się, że niepozorna i często pomijana przez Polaków oliwa ma kluczowy wpływ na smak popularnego greckiego sosu. Wiadomo nie od dziś, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc idealnie rozprowadza ostrość czosnku, łagodząc jego smak i płynnie przeplatając z delikatnymi, kremowymi nutami jogurtu czy świeżością ogórka.

To dzięki oliwie sos jest o wiele pełniejszy i bardziej zrównoważony, a żaden ze składników nie odgrywa w nim pierwszych skrzypiec. Konsystencja jest gładsza i bardziej jedwabista, pozostawiając przyjemne uczucie na podniebieniu jeszcze przez długi czas po skończonym posiłku.

Jednak oliwa ma także swój wyrazisty charakter, który jest oczekiwany w potrawach kuchni greckiej. Wytrawne nuty i delikatna goryczka sprawiają, że sos nigdy nie wychodzi mdły i jałowy, ale zawsze jest bogaty w niuanse smakowe.

Dodaj zioła do sosu tzatziki

Oczywiście, we wszystkim należy zachować umiar, ale smak greckiego dipu można podkreślić dodatkiem świeżych lub suszonych ziół, takich jak oregano, bazylia czy mięta. Możesz dodać także koperek, kolendrę lub natkę pietruszki – prawdziwy Grek sięgnąłby po takie zioła, które akurat rosną w ogródku lub na kuchennym parapecie.

Przepis na greckie tzatziki

Sos możesz przygotować z gęstym jogurtem greckim lub rzadszym jogurtem naturalnym – jeśli chcesz go wykorzystać do polania warzyw lub mięsa.

Składniki:

  • 1 duży ogórek lub 2 ogórki gruntowe,
  • pół łyżeczki soli,
  • 400 ml jogurtu greckiego,
  • 2 g czosnku granulowanego,
  • odrobina oregano, bazylii i mięty,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ogórki i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Posyp solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odcedź zebraną wodę.
  2. Wymieszaj ogórki z jogurtem, granulowanym czosnkiem i suszonymi ziołami.
  3. Na koniec polej dwiema łyżkami oliwy.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża