W Grecji zajadałam się tym gulaszem. Wyprosiłam przepis i robię w domu

Grecka kuchnia to nie tylko ser feta, souvlaki i gyros. Ten gulasz szybko wskoczy na podium ulubieńców kuchni śródziemnomorskiej.

Grecki gulasz pełen smakuGrecki gulasz pełen smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Grecka kuchnia słynie z licznych mezze, czyli małych przystawek, najczęściej serwowanych na środek stołu, do podziału między biesiadującymi. To jednak nie wszystko, co można odkryć podczas wakacji. Kiedy pierwszy raz skusiłam się na tajemniczo brzmiące danie giouvetsi. Od razu zakochałam się w pysznym gulaszu z mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Amerykany jak za dawnych lat – przepis babci na kultowe ciasteczka

Grecki gulasz z makaronem

Giouvetsi to tradycyjne greckie danie, które przypomina nieco połączenie gulaszu i makaronowej zapiekanki. Najczęściej przygotowywane jest z wołowiny, jagnięciny lub kurczaka, ale trafić można także na wersje z owocami morza, na przykład krewetkami czy mulami.

Można spotkać różne warianty mięsnych dodatków
Można spotkać różne warianty mięsnych dodatków © Pyszności

Poza mięsem ważną rolę odgrywa tutaj makaron. Na pierwszy rzut oka można pomylić go z ryżem, ale tak naprawdę to orzo. Drobne ziarenka wchłaniają smaki sosu pomidorowego, dzięki czemu makaron staje się kremowy podczas pieczenia. To danie pełne smaku i aromatu, które oczaruje twoich gości. W moim domu pojawia się częściej niż klasyczny gulasz, a i tak nikt nie ma go dość.

Składniki:

  • 600 gramów łopatki wołowej lub wieprzowej,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 liście laurowe,
  • 250 ml wody lub bulionu,
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • oliwa do smażenia,
  • 250 g makaronu orzo,
  • starty ser do posypania (kefalotyri lub parmezan).

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzej solidną porcję oliwy z oliwek. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij.
  2. Dorzuć pokrojone w talarki marchewki i smaż przez kilka minut, mieszając. Następnie dodaj pokrojoną wołowinę.
  3. Obsmaż mięso z każdej strony, aż lekko się zrumieni.
  4. Wlej czerwone wino i pozwól mu odparować przez kilka minut, zeskrobując drewnianą łyżką wszystkie przyrumienione cząstki z dna garnka.
  5. Dopraw mięso solą i pieprzem, dodaj liście laurowe.
  6. Wlej przecier pomidorowy, dokładnie wymieszaj, przykryj garnek i duś na małym ogniu przez około 40-45 minut, aż mięso zmięknie.
  7. W międzyczasie, na osobnej patelni, rozgrzej odrobinę oliwy. Wrzuć makaron orzo i przesmaż go przez kilka minut, aż lekko się zrumieni i nabierze orzechowego zapachu.
  8. Przełóż uduszone mięso z sosem do żaroodpornego naczynia.
  9. Dodaj przesmażony makaron orzo, wymieszaj. Wlej szklankę bulionu i ponownie dopraw solą do smaku. Płyn powinien delikatnie pokrywać makaron.
  10. Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
  11. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza Piecz przez około 30 minut, lub do momentu, aż makaron wchłonie płyn i będzie al dente. W razie potrzeby dodaj gorącą wodę lub bulion.

Przed podaniem, posyp obficie serem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje