Greckich precli nauczyłam się podczas wakacji. Na śniadanie będą jak znalazł

Greckie precle, zwane koulouri, to prawdziwy hit, który odkryłam podczas wakacji w Grecji. Są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i obficie posypane sezamem. Z powodzeniem zastąpią klasyczne bułki czy chleb, stając się idealną opcją na pożywne śniadanie.

Greckie bajgle z sezamemGreckie bajgle z sezamem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Greckie koulouri to wypiek, który przypomina duży, gruby precel albo bajgiel. To pozycja obowiązkowa na greckie śniadanie, w szczególności dla mieszkańców Saloników. Miejscowi najczęściej kupują je w lokalnych piekarniach albo od ulicznych sprzedawców, którzy rozstawiają się z wózkami. To pieczywo proste, ale przy tym bardzo smaczne i sycące. Można je zjeść w biegu, w drodze do pracy lub szkoły, by uciszyć burczenie w brzuchu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rustykalne galette z pomidorami i serkiem. Smak lata na kruchym cieście

Greckie precle

Precle w kuchniach świata znane są od wieków. Wywodzą się z czasów Cesarstwa Bizantyjskiego, a koulouri w Salonikach wypiekane są od wielu stuleci. To jeden z symboli tego miasta, który dotarł także w inne rejony tego kraju. Dziś w Atenach koulouri można znaleźć w każdym kiosku, piekarni, a nawet w metrze, sprzedawane prosto z koszyków.

Przepis na koulouri

Ten przepis od razu przenosi myślami do słonecznej Grecji. Regularnie piekę koulouri w swoim domu - są naprawdę proste w przygotowaniu.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 ml ciepłej wody,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Posypka:

  • 100 g białego sezamu,
  • 50 ml wody,
  • 2 łyżki melasy lub syropu daktylowego (można użyć miodu lub syropu klonowego).

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj ciepłą wodę z cukrem i drożdżami. Odstaw na 10 minut. Suszone drożdże nie rosną tak jak świeże, będą się jedynie pienić.
  2. Do miski z drożdżami dodaj mąkę, sól i oliwę. Wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Przełóż ciasto do miski posmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 6-8 równych części. Z każdej części uformuj wałeczek o długości około 30 cm, a następnie zawiń go w koło, sklejając końce.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  6. Przygotuj dwie miski: w jednej wymieszaj wodę z melasą, a w drugiej rozsyp sezam.
  7. Zanurz każdego koulouri w mieszance wody z melasą, a następnie obtocz go obficie w sezamie.
  8. Ułóż precle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15-20 minut, aż staną się złociste.

Tradycyjnie koulouri je się samo, na ciepło, prosto z piekarni. Możesz jednak wzbogacić je o dodatki. W wersji wytrawnej dobrze smakować będą z serem feta, oliwkami, pastą z bakłażana lub po prostu z masłem i szczyptą soli. Na słodko podaj je z miodem, konfiturami, dżemem, lub pastą tahini. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki