Greckich precli nauczyłam się podczas wakacji. Na śniadanie będą jak znalazł

Greckie precle, zwane koulouri, to prawdziwy hit, który odkryłam podczas wakacji w Grecji. Są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i obficie posypane sezamem. Z powodzeniem zastąpią klasyczne bułki czy chleb, stając się idealną opcją na pożywne śniadanie.

Greckie bajgle z sezamemGreckie bajgle z sezamem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Greckie koulouri to wypiek, który przypomina duży, gruby precel albo bajgiel. To pozycja obowiązkowa na greckie śniadanie, w szczególności dla mieszkańców Saloników. Miejscowi najczęściej kupują je w lokalnych piekarniach albo od ulicznych sprzedawców, którzy rozstawiają się z wózkami. To pieczywo proste, ale przy tym bardzo smaczne i sycące. Można je zjeść w biegu, w drodze do pracy lub szkoły, by uciszyć burczenie w brzuchu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Greckie precle

Precle w kuchniach świata znane są od wieków. Wywodzą się z czasów Cesarstwa Bizantyjskiego, a koulouri w Salonikach wypiekane są od wielu stuleci. To jeden z symboli tego miasta, który dotarł także w inne rejony tego kraju. Dziś w Atenach koulouri można znaleźć w każdym kiosku, piekarni, a nawet w metrze, sprzedawane prosto z koszyków.

Przepis na koulouri

Ten przepis od razu przenosi myślami do słonecznej Grecji. Regularnie piekę koulouri w swoim domu - są naprawdę proste w przygotowaniu.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 ml ciepłej wody,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Posypka:

  • 100 g białego sezamu,
  • 50 ml wody,
  • 2 łyżki melasy lub syropu daktylowego (można użyć miodu lub syropu klonowego).

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj ciepłą wodę z cukrem i drożdżami. Odstaw na 10 minut. Suszone drożdże nie rosną tak jak świeże, będą się jedynie pienić.
  2. Do miski z drożdżami dodaj mąkę, sól i oliwę. Wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Przełóż ciasto do miski posmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 6-8 równych części. Z każdej części uformuj wałeczek o długości około 30 cm, a następnie zawiń go w koło, sklejając końce.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  6. Przygotuj dwie miski: w jednej wymieszaj wodę z melasą, a w drugiej rozsyp sezam.
  7. Zanurz każdego koulouri w mieszance wody z melasą, a następnie obtocz go obficie w sezamie.
  8. Ułóż precle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15-20 minut, aż staną się złociste.

Tradycyjnie koulouri je się samo, na ciepło, prosto z piekarni. Możesz jednak wzbogacić je o dodatki. W wersji wytrawnej dobrze smakować będą z serem feta, oliwkami, pastą z bakłażana lub po prostu z masłem i szczyptą soli. Na słodko podaj je z miodem, konfiturami, dżemem, lub pastą tahini. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?