Gulasz robię po grecku. Mięso jest tak mięciutkie, że rozpływa się w ustach

Długo duszone mięso rozpływa się w ustach, przyjemnie łaskocząc podniebienie. To grecki przepis, który oczaruje wszystkich miłośników gulaszu.

Grecki gulasz stifadoGrecki gulasz stifado
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Stifado to tradycyjny grecki gulasz, który swoje korzenie ma na wyspie Kreta. Przywędrował tam z Wenecji, ale miejscowi szybko poddali go swoim modyfikacjom. Zamiast typowej dla włoskiego dania wołowiny wybrano mięso z zająca, a całość wzbogacono dodatkiem cynamonu, goździków i ziela angielskiego. Nie może tutaj zabraknąć także pomidorów i liści laurowych. Z czasem zając ustąpił baraninie, wrócono także do wołowiny, ale charakterystyczny, lekko słodki smak pozostał bez zmian.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Stifado - przepis na grecki gulasz

Jak to bywa z gulaszem, każda grecka gospodyni robi go nieco inaczej. Dużo zależało od tego, w jakim regionie trafiło się na stifado. Niekiedy dodawano tymianek, innym razem marchewkę oraz seler. Kiedyś danie przygotowywano w specjalnym glinianym garnku, nazywanym giouvetsi.

Stifado - gulasz z Krety
Stifado - gulasz z Krety © Adobe Stock

Pokrojone w kostkę mięso należy najpierw obsmażyć. Dopiero później do garnka trafiają pozostałe składniki i rozpoczyna się dość długi proces duszenia. Dzięki temu struktura mięsa staje się luźna, a ono tym samym zyskuje na miękkości i rozpływa się w ustach. Jednym z kluczowych składników stifado jest duża ilość cebuli. Małe cebulki perłowe duszone przez długi czas, stają się słodkie, miękkie i tworzą gęsty, aromatyczny sos.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny,
  • 700-800 małych cebulek szalotek lub perłowych,
  • 300 g passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 170 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • 1 laska cynamonu,
  • 3-4 goździki,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 125 ml oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta cukru,
  • woda lub bulion do podlania.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę pokrój w dużą kostkę. Możesz użyć też baraniny lub mięsa z królika.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę.
  3. Partiami obsmaż mięso na złoty kolor, a następnie przełóż do osobnego naczynia.
  4. Na tej samej patelni podsmaż obraną i posiekaną cebulę z czosnkiem, aż zmiękną i się zeszkli.
  5. Następnie dodaj wino, zagotuj i duś przez około 5 minut, aby odparował alkohol.
  6. Do sosu dodaj passatę pomidorową, koncentrat, liście laurowe, cynamon, goździki oraz oregano. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Wymieszaj i zagotuj.
  8. Do garnka z sosem dodaj obsmażone mięso. Wlej wodę tak, aby przykryła mięso.
  9. Przykryj i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
  10. W międzyczasie obierz małe cebulki i podsmaż je w całości na patelni, aż się skarmelizują.
  11. Po upływie 1,5 godziny dodaj podsmażone cebulki do gulaszu. Duś całość jeszcze przez około godzinę, aż mięso będzie bardzo miękkie i będzie się rozpadać. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, aby sos nie był zbyt gęsty.

Jak podać grecki gulasz?

W Polsce do gulaszu najczęściej podajemy kaszę lub ziemniaki oraz buraczki. W Grecji stawi się jednak na pieczywo. Może być to pita, bułeczki lub bagietka. Smaczną opcją jest również makaron orzo, czyli ten o kształcie drobnych ziarenek ryżu.

Wybrane dla Ciebie

Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Od sąsiadki dostałam niemki w zalewie octowej. Tak pyszne, że wyprosiłam przepis
Od sąsiadki dostałam niemki w zalewie octowej. Tak pyszne, że wyprosiłam przepis
Kuzynka dodaje do ciasta naleśnikowego. Wychodzą pulchne i mięciutkie jak gąbeczka
Kuzynka dodaje do ciasta naleśnikowego. Wychodzą pulchne i mięciutkie jak gąbeczka