Gulasz robię po grecku. Mięso jest tak mięciutkie, że rozpływa się w ustach
Długo duszone mięso rozpływa się w ustach, przyjemnie łaskocząc podniebienie. To grecki przepis, który oczaruje wszystkich miłośników gulaszu.
Stifado to tradycyjny grecki gulasz, który swoje korzenie ma na wyspie Kreta. Przywędrował tam z Wenecji, ale miejscowi szybko poddali go swoim modyfikacjom. Zamiast typowej dla włoskiego dania wołowiny wybrano mięso z zająca, a całość wzbogacono dodatkiem cynamonu, goździków i ziela angielskiego. Nie może tutaj zabraknąć także pomidorów i liści laurowych. Z czasem zając ustąpił baraninie, wrócono także do wołowiny, ale charakterystyczny, lekko słodki smak pozostał bez zmian.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Stifado - przepis na grecki gulasz
Jak to bywa z gulaszem, każda grecka gospodyni robi go nieco inaczej. Dużo zależało od tego, w jakim regionie trafiło się na stifado. Niekiedy dodawano tymianek, innym razem marchewkę oraz seler. Kiedyś danie przygotowywano w specjalnym glinianym garnku, nazywanym giouvetsi.
Pokrojone w kostkę mięso należy najpierw obsmażyć. Dopiero później do garnka trafiają pozostałe składniki i rozpoczyna się dość długi proces duszenia. Dzięki temu struktura mięsa staje się luźna, a ono tym samym zyskuje na miękkości i rozpływa się w ustach. Jednym z kluczowych składników stifado jest duża ilość cebuli. Małe cebulki perłowe duszone przez długi czas, stają się słodkie, miękkie i tworzą gęsty, aromatyczny sos.
Składniki:
- 1 kg wołowiny,
- 700-800 małych cebulek szalotek lub perłowych,
- 300 g passaty pomidorowej,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 170 ml wytrawnego czerwonego wina,
- 1 laska cynamonu,
- 3-4 goździki,
- 3-4 liście laurowe,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 125 ml oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta cukru,
- woda lub bulion do podlania.
Sposób przygotowania:
- Wołowinę pokrój w dużą kostkę. Możesz użyć też baraniny lub mięsa z królika.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę.
- Partiami obsmaż mięso na złoty kolor, a następnie przełóż do osobnego naczynia.
- Na tej samej patelni podsmaż obraną i posiekaną cebulę z czosnkiem, aż zmiękną i się zeszkli.
- Następnie dodaj wino, zagotuj i duś przez około 5 minut, aby odparował alkohol.
- Do sosu dodaj passatę pomidorową, koncentrat, liście laurowe, cynamon, goździki oraz oregano. Dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj i zagotuj.
- Do garnka z sosem dodaj obsmażone mięso. Wlej wodę tak, aby przykryła mięso.
- Przykryj i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
- W międzyczasie obierz małe cebulki i podsmaż je w całości na patelni, aż się skarmelizują.
- Po upływie 1,5 godziny dodaj podsmażone cebulki do gulaszu. Duś całość jeszcze przez około godzinę, aż mięso będzie bardzo miękkie i będzie się rozpadać. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, aby sos nie był zbyt gęsty.
Jak podać grecki gulasz?
W Polsce do gulaszu najczęściej podajemy kaszę lub ziemniaki oraz buraczki. W Grecji stawi się jednak na pieczywo. Może być to pita, bułeczki lub bagietka. Smaczną opcją jest również makaron orzo, czyli ten o kształcie drobnych ziarenek ryżu.