Gulasz robię po grecku. Mięso jest tak mięciutkie, że rozpływa się w ustach

Długo duszone mięso rozpływa się w ustach, przyjemnie łaskocząc podniebienie. To grecki przepis, który oczaruje wszystkich miłośników gulaszu.

Grecki gulasz stifadoGrecki gulasz stifado
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Stifado to tradycyjny grecki gulasz, który swoje korzenie ma na wyspie Kreta. Przywędrował tam z Wenecji, ale miejscowi szybko poddali go swoim modyfikacjom. Zamiast typowej dla włoskiego dania wołowiny wybrano mięso z zająca, a całość wzbogacono dodatkiem cynamonu, goździków i ziela angielskiego. Nie może tutaj zabraknąć także pomidorów i liści laurowych. Z czasem zając ustąpił baraninie, wrócono także do wołowiny, ale charakterystyczny, lekko słodki smak pozostał bez zmian.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób w śmietanie z cebulką – regionalny przepis na wakacje

Stifado - przepis na grecki gulasz

Jak to bywa z gulaszem, każda grecka gospodyni robi go nieco inaczej. Dużo zależało od tego, w jakim regionie trafiło się na stifado. Niekiedy dodawano tymianek, innym razem marchewkę oraz seler. Kiedyś danie przygotowywano w specjalnym glinianym garnku, nazywanym giouvetsi.

Stifado - gulasz z Krety
Stifado - gulasz z Krety © Adobe Stock

Pokrojone w kostkę mięso należy najpierw obsmażyć. Dopiero później do garnka trafiają pozostałe składniki i rozpoczyna się dość długi proces duszenia. Dzięki temu struktura mięsa staje się luźna, a ono tym samym zyskuje na miękkości i rozpływa się w ustach. Jednym z kluczowych składników stifado jest duża ilość cebuli. Małe cebulki perłowe duszone przez długi czas, stają się słodkie, miękkie i tworzą gęsty, aromatyczny sos.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny,
  • 700-800 małych cebulek szalotek lub perłowych,
  • 300 g passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 170 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • 1 laska cynamonu,
  • 3-4 goździki,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 125 ml oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta cukru,
  • woda lub bulion do podlania.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę pokrój w dużą kostkę. Możesz użyć też baraniny lub mięsa z królika.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę.
  3. Partiami obsmaż mięso na złoty kolor, a następnie przełóż do osobnego naczynia.
  4. Na tej samej patelni podsmaż obraną i posiekaną cebulę z czosnkiem, aż zmiękną i się zeszkli.
  5. Następnie dodaj wino, zagotuj i duś przez około 5 minut, aby odparował alkohol.
  6. Do sosu dodaj passatę pomidorową, koncentrat, liście laurowe, cynamon, goździki oraz oregano. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Wymieszaj i zagotuj.
  8. Do garnka z sosem dodaj obsmażone mięso. Wlej wodę tak, aby przykryła mięso.
  9. Przykryj i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
  10. W międzyczasie obierz małe cebulki i podsmaż je w całości na patelni, aż się skarmelizują.
  11. Po upływie 1,5 godziny dodaj podsmażone cebulki do gulaszu. Duś całość jeszcze przez około godzinę, aż mięso będzie bardzo miękkie i będzie się rozpadać. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, aby sos nie był zbyt gęsty.

Jak podać grecki gulasz?

W Polsce do gulaszu najczęściej podajemy kaszę lub ziemniaki oraz buraczki. W Grecji stawi się jednak na pieczywo. Może być to pita, bułeczki lub bagietka. Smaczną opcją jest również makaron orzo, czyli ten o kształcie drobnych ziarenek ryżu.

Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki