Zapomniany rodzaj mięsa. Zostało wyparte przez wieprzowinę i drób

W wielu krajach baraninę traktuje się jak przysmak. W Polsce zupełnie straciła na popularności, na naszych stołach jest rzadkością. Jeśli tylko będzie okazja, warto jej jednak spróbować. Ma wiele walorów.

Potrawy z baraniny to rzadkość w naszym menuPotrawy z baraniny to rzadkość w naszym menu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com

Baranina to mięso, które charakteryzuje się wyrazistym smakiem, niepowtarzalnym aromatem oraz bogactwem składników odżywczych. W porównaniu do wieprzowiny jest mniej tłusta, łatwiej przyswajalna i bardziej wartościowa pod względem odżywczym. Zawiera więcej białka, mniej tłuszczu, a także dostarcza cennych kwasów omega-3 i omega-6, które wspierają funkcjonowanie serca i mózgu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Za każdym razem piekę pieczeń w worku. Następnie serwują ją z genialnym sosem

Jak przygotować baraninę?

W krajach takich jak Turcja, Gruzja, Maroko czy Indie, baranina stanowi podstawowy element diety. Odpowiednio przyprawiona i przygotowana, zachwyca swoją soczystością i głębokim smakiem. U nas wciąż jest rzadkością na stołach, choć powoli zaczyna odzyskiwać popularność. Jest wiele powodów, by się nią zainteresować.

Baranina wymaga odpowiedniego przygotowania, aby w pełni uwydatnić swoją delikatność i soczystość. W krajach, gdzie mięso często przygotowywane, stosuje się marynaty z jogurtu, czosnku, rozmarynu i oliwy, które zmiękczają włókna i nadają wyjątkowy aromat.

Najpopularniejsze metody przygotowania to:

  • Duszenie. Baranina długo gotowana w aromatycznych przyprawach i bulionie staje się niezwykle soczysta i miękka. Sprawdza się w formie gulaszu lub curry.
  • Pieczenie. Pieczona baranina w marynacie z ziół i oliwy to klasyk kuchni śródziemnomorskiej. Najlepiej smakuje w połączeniu z ziemniakami, warzywami i sosem czosnkowym.
  • Grillowanie. Dobrze zamarynowane kawałki baraniny, grillowane z dodatkiem przypraw i świeżych ziół, zachwycają smakiem i aromatem.

Od jakiej potrawy najlepiej zacząć kulinarną przygodę z baraniną? Proponujemy łatwą do przygotowania pieczeń. To idealny pomysł na świąteczny obiad z rodziną.

Pieczeń barania

Składniki:

  • 3 kg mięsa z udźca,
  • szklanka octu,
  • kilka łyżek smalcu,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 1-2 cebule,
  • majeranek, łyżka ziaren jałowca, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso natrzyj dokładnie solą, pieprzem, majerankiem i jałowcem.
  2. Zalej je octem i włóż na dwie-trzy godziny do lodówki.
  3. Czosnek i cebulę pokrój w kostkę.
  4. Mięso wyjmij z marynaty, osusz i podsmaż na patelni na smalcu z każdej strony.
  5. Tak przygotowane mięso przełóż do brytfanki, wlej marynatę, dołóż cebule i czosnek.
  6. Brytfankę przykryj i piecz baraninę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez cztery godziny. W razie potrzeby podlewaj pieczeń wodą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki