Zapomniany rodzaj mięsa. Zostało wyparte przez wieprzowinę i drób

W wielu krajach baraninę traktuje się jak przysmak. W Polsce zupełnie straciła na popularności, na naszych stołach jest rzadkością. Jeśli tylko będzie okazja, warto jej jednak spróbować. Ma wiele walorów.

Potrawy z baraniny to rzadkość w naszym menuPotrawy z baraniny to rzadkość w naszym menu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com

Baranina to mięso, które charakteryzuje się wyrazistym smakiem, niepowtarzalnym aromatem oraz bogactwem składników odżywczych. W porównaniu do wieprzowiny jest mniej tłusta, łatwiej przyswajalna i bardziej wartościowa pod względem odżywczym. Zawiera więcej białka, mniej tłuszczu, a także dostarcza cennych kwasów omega-3 i omega-6, które wspierają funkcjonowanie serca i mózgu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Jak przygotować baraninę?

W krajach takich jak Turcja, Gruzja, Maroko czy Indie, baranina stanowi podstawowy element diety. Odpowiednio przyprawiona i przygotowana, zachwyca swoją soczystością i głębokim smakiem. U nas wciąż jest rzadkością na stołach, choć powoli zaczyna odzyskiwać popularność. Jest wiele powodów, by się nią zainteresować.

Baranina wymaga odpowiedniego przygotowania, aby w pełni uwydatnić swoją delikatność i soczystość. W krajach, gdzie mięso często przygotowywane, stosuje się marynaty z jogurtu, czosnku, rozmarynu i oliwy, które zmiękczają włókna i nadają wyjątkowy aromat.

Najpopularniejsze metody przygotowania to:

  • Duszenie. Baranina długo gotowana w aromatycznych przyprawach i bulionie staje się niezwykle soczysta i miękka. Sprawdza się w formie gulaszu lub curry.
  • Pieczenie. Pieczona baranina w marynacie z ziół i oliwy to klasyk kuchni śródziemnomorskiej. Najlepiej smakuje w połączeniu z ziemniakami, warzywami i sosem czosnkowym.
  • Grillowanie. Dobrze zamarynowane kawałki baraniny, grillowane z dodatkiem przypraw i świeżych ziół, zachwycają smakiem i aromatem.

Od jakiej potrawy najlepiej zacząć kulinarną przygodę z baraniną? Proponujemy łatwą do przygotowania pieczeń. To idealny pomysł na świąteczny obiad z rodziną.

Pieczeń barania

Składniki:

  • 3 kg mięsa z udźca,
  • szklanka octu,
  • kilka łyżek smalcu,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 1-2 cebule,
  • majeranek, łyżka ziaren jałowca, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso natrzyj dokładnie solą, pieprzem, majerankiem i jałowcem.
  2. Zalej je octem i włóż na dwie-trzy godziny do lodówki.
  3. Czosnek i cebulę pokrój w kostkę.
  4. Mięso wyjmij z marynaty, osusz i podsmaż na patelni na smalcu z każdej strony.
  5. Tak przygotowane mięso przełóż do brytfanki, wlej marynatę, dołóż cebule i czosnek.
  6. Brytfankę przykryj i piecz baraninę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez cztery godziny. W razie potrzeby podlewaj pieczeń wodą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia