Zapomniany rodzaj mięsa. Zostało wyparte przez wieprzowinę i drób
W wielu krajach baraninę traktuje się jak przysmak. W Polsce zupełnie straciła na popularności, na naszych stołach jest rzadkością. Jeśli tylko będzie okazja, warto jej jednak spróbować. Ma wiele walorów.
Baranina to mięso, które charakteryzuje się wyrazistym smakiem, niepowtarzalnym aromatem oraz bogactwem składników odżywczych. W porównaniu do wieprzowiny jest mniej tłusta, łatwiej przyswajalna i bardziej wartościowa pod względem odżywczym. Zawiera więcej białka, mniej tłuszczu, a także dostarcza cennych kwasów omega-3 i omega-6, które wspierają funkcjonowanie serca i mózgu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Jak przygotować baraninę?
W krajach takich jak Turcja, Gruzja, Maroko czy Indie, baranina stanowi podstawowy element diety. Odpowiednio przyprawiona i przygotowana, zachwyca swoją soczystością i głębokim smakiem. U nas wciąż jest rzadkością na stołach, choć powoli zaczyna odzyskiwać popularność. Jest wiele powodów, by się nią zainteresować.
Baranina wymaga odpowiedniego przygotowania, aby w pełni uwydatnić swoją delikatność i soczystość. W krajach, gdzie mięso często przygotowywane, stosuje się marynaty z jogurtu, czosnku, rozmarynu i oliwy, które zmiękczają włókna i nadają wyjątkowy aromat.
Najpopularniejsze metody przygotowania to:
- Duszenie. Baranina długo gotowana w aromatycznych przyprawach i bulionie staje się niezwykle soczysta i miękka. Sprawdza się w formie gulaszu lub curry.
- Pieczenie. Pieczona baranina w marynacie z ziół i oliwy to klasyk kuchni śródziemnomorskiej. Najlepiej smakuje w połączeniu z ziemniakami, warzywami i sosem czosnkowym.
- Grillowanie. Dobrze zamarynowane kawałki baraniny, grillowane z dodatkiem przypraw i świeżych ziół, zachwycają smakiem i aromatem.
Od jakiej potrawy najlepiej zacząć kulinarną przygodę z baraniną? Proponujemy łatwą do przygotowania pieczeń. To idealny pomysł na świąteczny obiad z rodziną.
Pieczeń barania
Składniki:
- 3 kg mięsa z udźca,
- szklanka octu,
- kilka łyżek smalcu,
- kilka ząbków czosnku,
- 1-2 cebule,
- majeranek, łyżka ziaren jałowca, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso natrzyj dokładnie solą, pieprzem, majerankiem i jałowcem.
- Zalej je octem i włóż na dwie-trzy godziny do lodówki.
- Czosnek i cebulę pokrój w kostkę.
- Mięso wyjmij z marynaty, osusz i podsmaż na patelni na smalcu z każdej strony.
- Tak przygotowane mięso przełóż do brytfanki, wlej marynatę, dołóż cebule i czosnek.
- Brytfankę przykryj i piecz baraninę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez cztery godziny. W razie potrzeby podlewaj pieczeń wodą.