Bułka tarta podsmażona na maśle to nuda. Kalafior robię po grecku
Gotowany kalafior okraszony bułką tartą to smak lata. Warto jednak zastąpić stary, dobry przepis greckim przysmakiem. Warzywa w takim wydaniu przypadną do gustu nawet tym, którzy na co dzień stronią od kalafiora.
Sezon na kalafior trwa od wiosny do jesieni, ale to latem sięgamy po niego najchętniej. Trafia na talerz najczęściej prosto z wody, okraszony podsmażoną na maśle bułką tartą lub ląduje w wielkim garnku, zamieniając się w zupę kalafiorową. Czasem trafić można na steki z tego warzywa lub purée, które zastępuje ziemniaki. W moim domu hitem jest jednak kalafior po grecku, oryginalnie znany jako kounoupidi kapama.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Kalafior po grecku
Kuchnia grecka to prawdziwa pochwała prostoty naznaczonej jakością. Bazując na najlepszych, lokalnych składnikach, zachwyca intensywnymi kolorami i hojnością oliwy z oliwek, która leje się tutaj litrami.
Warzywa stanowią serce greckiej kuchni, często duszone lub zapiekane w aromatycznych sosach na bazie pomidorów. Idealnym tego przykładem jest kounoupidi kapama, co w wolnym tłumaczeniu oznacza po prostu duszony kalafior. To danie to kwintesencja diety śródziemnomorskiej: jest zdrowe, sycące i niezwykle aromatyczne, a przy tym naprawdę proste. Dodatek cynamonu wprowadza tutaj ciekawą, korzenno-słodką nutę. To doskonała alternatywa dla klasycznego kalafiora z bułką tartą.
Składniki:
- 1 średniej wielkości główka kalafiora,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 400 g pomidorów krojonych z puszki,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 0,5-1 szklanka bulionu warzywnego lub wody,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kalafior podziel na mniejsze różyczki, cebulę oraz czosnek drobno posiekaj.
- W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę.
- Wrzuć cebulę i podsmaż, aż się zeszkli.
- Dorzuć czosnek, wsyp cynamon i smaż jeszcze przez minutę.
- Wlej passatę oraz bulion, dodaj przecier i zagotuj.
- Wrzuć kalafior i dokładnie wymieszaj. Sos powinien przykryć kalafior w całości.
- Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż kalafior będzie miękki. W razie potrzeby dolej więcej bulionu lub wody.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem
Kalafior po grecku może być serwowany jako samodzielne danie główne, co zdecydowanie przypadnie do gustu osobom na diecie wegetariańskiej. Warto podać do niego kawałki pieczywa, które idealnie sprawdzą się do wycierania sosu. Przed podaniem możesz pokruszyć na górę kawałek fety lub dodać kleks gęstego jogurtu greckiego. Smacznego!