Bułka tarta podsmażona na maśle to nuda. Kalafior robię po grecku

Gotowany kalafior okraszony bułką tartą to smak lata. Warto jednak zastąpić stary, dobry przepis greckim przysmakiem. Warzywa w takim wydaniu przypadną do gustu nawet tym, którzy na co dzień stronią od kalafiora.

Kalafior po greckuKalafior po grecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sezon na kalafior trwa od wiosny do jesieni, ale to latem sięgamy po niego najchętniej. Trafia na talerz najczęściej prosto z wody, okraszony podsmażoną na maśle bułką tartą lub ląduje w wielkim garnku, zamieniając się w zupę kalafiorową. Czasem trafić można na steki z tego warzywa lub purée, które zastępuje ziemniaki. W moim domu hitem jest jednak kalafior po grecku, oryginalnie znany jako kounoupidi kapama.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Kalafior po grecku

Kuchnia grecka to prawdziwa pochwała prostoty naznaczonej jakością. Bazując na najlepszych, lokalnych składnikach, zachwyca intensywnymi kolorami i hojnością oliwy z oliwek, która leje się tutaj litrami.

Warzywa stanowią serce greckiej kuchni, często duszone lub zapiekane w aromatycznych sosach na bazie pomidorów. Idealnym tego przykładem jest kounoupidi kapama, co w wolnym tłumaczeniu oznacza po prostu duszony kalafior. To danie to kwintesencja diety śródziemnomorskiej: jest zdrowe, sycące i niezwykle aromatyczne, a przy tym naprawdę proste. Dodatek cynamonu wprowadza tutaj ciekawą, korzenno-słodką nutę. To doskonała alternatywa dla klasycznego kalafiora z bułką tartą.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości główka kalafiora,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 0,5-1 szklanka bulionu warzywnego lub wody,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, cebulę oraz czosnek drobno posiekaj.
  2. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę.
  3. Wrzuć cebulę i podsmaż, aż się zeszkli.
  4. Dorzuć czosnek, wsyp cynamon i smaż jeszcze przez minutę.
  5. Wlej passatę oraz bulion, dodaj przecier i zagotuj.
  6. Wrzuć kalafior i dokładnie wymieszaj. Sos powinien przykryć kalafior w całości.
  7. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż kalafior będzie miękki. W razie potrzeby dolej więcej bulionu lub wody.
  8. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem

Kalafior po grecku może być serwowany jako samodzielne danie główne, co zdecydowanie przypadnie do gustu osobom na diecie wegetariańskiej. Warto podać do niego kawałki pieczywa, które idealnie sprawdzą się do wycierania sosu. Przed podaniem możesz pokruszyć na górę kawałek fety lub dodać kleks gęstego jogurtu greckiego. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia