Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza

Sałatka z marchewki, fety i słonecznika to zaskakująco smaczne połączenie składników, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się zwyczajne, jednak razem tworzą wyjątkowo udany zestaw. To prosta, a jednocześnie ciekawa propozycja na szybki posiłek, który może pełnić rolę zarówno lekkiego dania, jak i dodatku do pieczywa, dań mięsnych lub rybnych.
Rozłóż wszystkie składniki na talerzuRozłóż wszystkie składniki na talerzu

Starta marchewka nadaje sałatce chrupkość i słodycz, a przy tym dostarcza witaminę C, E, K oraz witaminy z grupy B i cenne minerały, takie jak potas, magnez i wapń. To warzywo, które warto uwzględnić w codziennej diecie, nie tylko dla koloru, ale i dla zdrowia.

Ser feta wnosi do całości wyrazistość i kremową konsystencję. Ten miękki, słony ser, tradycyjnie wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego, to źródło białka, wapnia i tłuszczu, który poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Dopełnieniem tej kompozycji są prażone ziarna słonecznika. To niewielki dodatek, a robi ogromną różnicę. Wzbogacają sałatkę witaminą E, zdrowymi tłuszczami i pierwiastkami, które wspierają pracę serca, mózgu i mięśni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Przepis na sałatkę z marchewki, fety i słonecznika

To szybka sałatka o dużym potencjale, która jest idealna na lunch, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Świetnie sprawdzi się też na przyjęciu jako nieoczywista, ale zapadająca w pamięć propozycja. Jak zrobić sałatkę z marchewki? Poznaj prosty przepis na sałatkę z prażonym słonecznikiem!

Składniki:

  • 1 duża lub 2 średnie marchewki (120 g),
  • 1/4 opakowania sera feta (50 g),
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego (10 g),
  • 1 ząbek czosnku (5 g),
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
  • 2 łyżki soku z cytryny (12 g),
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Sałatka z marchwi, sera feta i nasion słonecznika przepis
Pokrój marchew

Krok 1. Marchew umyj, osusz i obierz ze skórki. Następnie odetnij dwa końce i pokrój w bardzo cienkie podłużne plasterki (możesz zrobić to nożem, ale znacznie szybciej i prościej będzie przy użyciu obieraczki/gilotyny/temperówki do warzyw) - im cieńsze plasterki, tym lepiej.

Sałatka z marchwi, sera feta i nasion słonecznika przepis
Zamarynuj marchew

Krok 2. Plasterki marchewki umieść w miseczce. Dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą do smaku i wymieszaj. Miseczkę z marchewką przykryj i włóż do lodówki na minimum 10-15 minut. W czasie marynowania przygotuj pozostałe składniki. 

Sałatka z marchwi, sera feta i nasion słonecznika przepis
Upraż słonecznik

Krok 3. Rozgrzej suchą patelnię i upraż słonecznik do zarumienienia. Co chwilę potrząsaj patelnią, aby słonecznik się nie przypalił. Zdejmij z ognia, gdy ziarna zaczną intensywnie pachnieć i nabierać koloru. Odstaw.

Sałatka z marchwi, sera feta i nasion słonecznika przepis
Rozłóż wszystkie składniki na talerzu

Krok 4. Wyciągnij miseczkę z lodówki i jeszcze raz przemieszaj zawartość. Marchewkę wyłóż na talerz. Dodaj rozdrobniony ręką ser i słonecznik. Dopraw do smaku pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?