Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Starta marchewka nadaje sałatce chrupkość i słodycz, a przy tym dostarcza witaminę C, E, K oraz witaminy z grupy B i cenne minerały, takie jak potas, magnez i wapń. To warzywo, które warto uwzględnić w codziennej diecie, nie tylko dla koloru, ale i dla zdrowia.
Ser feta wnosi do całości wyrazistość i kremową konsystencję. Ten miękki, słony ser, tradycyjnie wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego, to źródło białka, wapnia i tłuszczu, który poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Dopełnieniem tej kompozycji są prażone ziarna słonecznika. To niewielki dodatek, a robi ogromną różnicę. Wzbogacają sałatkę witaminą E, zdrowymi tłuszczami i pierwiastkami, które wspierają pracę serca, mózgu i mięśni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Przepis na sałatkę z marchewki, fety i słonecznika
To szybka sałatka o dużym potencjale, która jest idealna na lunch, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Świetnie sprawdzi się też na przyjęciu jako nieoczywista, ale zapadająca w pamięć propozycja. Jak zrobić sałatkę z marchewki? Poznaj prosty przepis na sałatkę z prażonym słonecznikiem!
Składniki:
- 1 duża lub 2 średnie marchewki (120 g),
- 1/4 opakowania sera feta (50 g),
- 1 łyżka słonecznika łuskanego (10 g),
- 1 ząbek czosnku (5 g),
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
- 2 łyżki soku z cytryny (12 g),
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Marchew umyj, osusz i obierz ze skórki. Następnie odetnij dwa końce i pokrój w bardzo cienkie podłużne plasterki (możesz zrobić to nożem, ale znacznie szybciej i prościej będzie przy użyciu obieraczki/gilotyny/temperówki do warzyw) - im cieńsze plasterki, tym lepiej.
Krok 2. Plasterki marchewki umieść w miseczce. Dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą do smaku i wymieszaj. Miseczkę z marchewką przykryj i włóż do lodówki na minimum 10-15 minut. W czasie marynowania przygotuj pozostałe składniki.
Krok 3. Rozgrzej suchą patelnię i upraż słonecznik do zarumienienia. Co chwilę potrząsaj patelnią, aby słonecznik się nie przypalił. Zdejmij z ognia, gdy ziarna zaczną intensywnie pachnieć i nabierać koloru. Odstaw.
Krok 4. Wyciągnij miseczkę z lodówki i jeszcze raz przemieszaj zawartość. Marchewkę wyłóż na talerz. Dodaj rozdrobniony ręką ser i słonecznik. Dopraw do smaku pieprzem.