Wszyscy myśleli, że oszalałam. Po spróbowaniu każdy prosił o przepis
Zupę kalafiorową znają niemal wszyscy. Gotuję ją często szczególnie teraz, gdy na ryneczku pojawiają się pyszne, świeże warzywa. Tradycyjny przepis podkręcam jednak jednym prostym dodatkiem.
10.05.2024 10:17
Zupa kalafiorowa z ziemniakami, zabielona słodką śmietanką, to smak mojego dzieciństwa. Chętnie wracam do tego przepisu - moja rodzina również uwielbia to danie. Stawiam jednak na nietypowy dodatek - świeżą miętę. Nadaje ona świeżości i lekkiej pikanterii, która doskonale równoważy kremową konsystencję zupy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa kalafiorowa z miętą
Uwielbiam eksperymenty z nowymi przepisami, jednak domowe receptury zawsze zajmują szczególne miejsce w moim sercu. Wiosną i latem najchętniej sięgam po zupę kalafiorową z marchewką i ziemniakami, najlepiej tymi młodymi. Korzystając z tego, że w ogródku rosną świeże zioła, sowicie okraszam ją pietruszką i koperkiem.
Jednego razu z rozmachu zerwałam też trochę świeżej mięty. Postanowiłam dorzucić ją do zupy i okazało się, że to strzał w dziesiątkę. Na początku moi bliscy pukali się w głowę, ale po spróbowaniu zgodnie stwierdzili, że to najlepsza kalafiorowa, jaką jedli.
Składniki:
- 2 l bulionu lub rosołu,
- 1 średniej wielkości kalafior,
- 2-3 marchewki,
- 1/2 pietruszki,
- 1/4 selera,
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 4 ziemniaki,
- 1 cebula,
- natka pietruszki,
- koperek,
- mała garść mięty,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj bulion lub rosół.
- Do gotującego się wywaru wrzuć pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler. Gotuj do miękkości warzyw.
- W międzyczasie ugotuj różyczki kalafiora.
- Połowę z nich dodaj do garnka z zupą, a drugą połowę zblenduj razem ze świeżą miętą. Dzięki temu zupa będzie gęstsza i bardziej sycąca.
- Do zblendowanej masy wlej śmietankę, chochelkę wywaru i dokładnie wymieszaj.
- Wlej masę do garnka.
- Zagotuj całość i dopraw do smaku.
- Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz koperek i wymieszaj.
Pyszna zupa kalafiorowa z orzeźwiającą nutą mięty już jest gotowa. Smacznego!