Wszyscy myśleli, że oszalałam. Po spróbowaniu każdy prosił o przepis

Zupę kalafiorową znają niemal wszyscy. Gotuję ją często szczególnie teraz, gdy na ryneczku pojawiają się pyszne, świeże warzywa. Tradycyjny przepis podkręcam jednak jednym prostym dodatkiem.

Zupa kalafiorowa.Zupa kalafiorowa.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Ewa Malinowska

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, zabielona słodką śmietanką, to smak mojego dzieciństwa. Chętnie wracam do tego przepisu - moja rodzina również uwielbia to danie. Stawiam jednak na nietypowy dodatek - świeżą miętę. Nadaje ona świeżości i lekkiej pikanterii, która doskonale równoważy kremową konsystencję zupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Za każdym razem piekę pieczeń w worku. Następnie serwują ją z genialnym sosem

Zupa kalafiorowa z miętą

Uwielbiam eksperymenty z nowymi przepisami, jednak domowe receptury zawsze zajmują szczególne miejsce w moim sercu. Wiosną i latem najchętniej sięgam po zupę kalafiorową z marchewką i ziemniakami, najlepiej tymi młodymi. Korzystając z tego, że w ogródku rosną świeże zioła, sowicie okraszam ją pietruszką i koperkiem.

Oleg Bannikovsoup, cauliflower, vegetable, healthy, food, vegetarian, carrot, wooden, meal, lunch, appetizer, diet, dinner, parsley, fresh, gourmet, cream, homemade, cuisine, hot, dish, ingredient, herb, plate, bowl, delicious, table, sour, cabbage, tasty, spoon, vegan
Oleg Bannikov soup, cauliflower, vegetable, healthy, food, vegetarian, carrot, wooden, meal, lunch, appetizer, diet, dinner, parsley, fresh, gourmet, cream, homemade, cuisine, hot, dish, ingredient, herb, plate, bowl, delicious, table, sour, cabbage, tasty, spoon, vegan © zupa kalafiorowa | Oleg Bannikov

Jednego razu z rozmachu zerwałam też trochę świeżej mięty. Postanowiłam dorzucić ją do zupy i okazało się, że to strzał w dziesiątkę. Na początku moi bliscy pukali się w głowę, ale po spróbowaniu zgodnie stwierdzili, że to najlepsza kalafiorowa, jaką jedli.

Składniki:

  • 2 l bulionu lub rosołu,
  • 1 średniej wielkości kalafior,
  • 2-3 marchewki,
  • 1/2 pietruszki,
  • 1/4 selera,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • mała garść mięty,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj bulion lub rosół.
  2. Do gotującego się wywaru wrzuć pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler. Gotuj do miękkości warzyw.
  3. W międzyczasie ugotuj różyczki kalafiora.
  4. Połowę z nich dodaj do garnka z zupą, a drugą połowę zblenduj razem ze świeżą miętą. Dzięki temu zupa będzie gęstsza i bardziej sycąca.
  5. Do zblendowanej masy wlej śmietankę, chochelkę wywaru i dokładnie wymieszaj.
  6. Wlej masę do garnka.
  7. Zagotuj całość i dopraw do smaku.
  8. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz koperek i wymieszaj.

Pyszna zupa kalafiorowa z orzeźwiającą nutą mięty już jest gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione