Wszyscy myśleli, że oszalałam. Po spróbowaniu każdy prosił o przepis

Zupę kalafiorową znają niemal wszyscy. Gotuję ją często szczególnie teraz, gdy na ryneczku pojawiają się pyszne, świeże warzywa. Tradycyjny przepis podkręcam jednak jednym prostym dodatkiem.

Zupa kalafiorowa.Zupa kalafiorowa.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Ewa Malinowska

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, zabielona słodką śmietanką, to smak mojego dzieciństwa. Chętnie wracam do tego przepisu - moja rodzina również uwielbia to danie. Stawiam jednak na nietypowy dodatek - świeżą miętę. Nadaje ona świeżości i lekkiej pikanterii, która doskonale równoważy kremową konsystencję zupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Za każdym razem piekę pieczeń w worku. Następnie serwują ją z genialnym sosem

Zupa kalafiorowa z miętą

Uwielbiam eksperymenty z nowymi przepisami, jednak domowe receptury zawsze zajmują szczególne miejsce w moim sercu. Wiosną i latem najchętniej sięgam po zupę kalafiorową z marchewką i ziemniakami, najlepiej tymi młodymi. Korzystając z tego, że w ogródku rosną świeże zioła, sowicie okraszam ją pietruszką i koperkiem.

Oleg Bannikovsoup, cauliflower, vegetable, healthy, food, vegetarian, carrot, wooden, meal, lunch, appetizer, diet, dinner, parsley, fresh, gourmet, cream, homemade, cuisine, hot, dish, ingredient, herb, plate, bowl, delicious, table, sour, cabbage, tasty, spoon, vegan
Oleg Bannikov soup, cauliflower, vegetable, healthy, food, vegetarian, carrot, wooden, meal, lunch, appetizer, diet, dinner, parsley, fresh, gourmet, cream, homemade, cuisine, hot, dish, ingredient, herb, plate, bowl, delicious, table, sour, cabbage, tasty, spoon, vegan © zupa kalafiorowa | Oleg Bannikov

Jednego razu z rozmachu zerwałam też trochę świeżej mięty. Postanowiłam dorzucić ją do zupy i okazało się, że to strzał w dziesiątkę. Na początku moi bliscy pukali się w głowę, ale po spróbowaniu zgodnie stwierdzili, że to najlepsza kalafiorowa, jaką jedli.

Składniki:

  • 2 l bulionu lub rosołu,
  • 1 średniej wielkości kalafior,
  • 2-3 marchewki,
  • 1/2 pietruszki,
  • 1/4 selera,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • mała garść mięty,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj bulion lub rosół.
  2. Do gotującego się wywaru wrzuć pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler. Gotuj do miękkości warzyw.
  3. W międzyczasie ugotuj różyczki kalafiora.
  4. Połowę z nich dodaj do garnka z zupą, a drugą połowę zblenduj razem ze świeżą miętą. Dzięki temu zupa będzie gęstsza i bardziej sycąca.
  5. Do zblendowanej masy wlej śmietankę, chochelkę wywaru i dokładnie wymieszaj.
  6. Wlej masę do garnka.
  7. Zagotuj całość i dopraw do smaku.
  8. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz koperek i wymieszaj.

Pyszna zupa kalafiorowa z orzeźwiającą nutą mięty już jest gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀