Znany kucharz porównał mleko w butelce i w kartonie. Nie gryzł się w język

Jakie mleko wybierasz podczas zakupów? W butelce prosto z lodówki, czy może jednak w kartonie, które stoi na sklepowej półce? Znany kucharz i youtuber rozwiewa wszelkie wątpliwości i wskazuje tylko jednego faworyta!

ObrazekZnany youtuber i kucharz wyjaśnia jakie mleko najlepiej kupować/źródło: ViDi Studio/Adobe Stock, YT/youtube.com/@kochamgotowac
Marzena Pęcak

Mleko to podstawowy składnik w każdej kuchni. Wykorzystujemy je na wiele sposobów, a gdybym chciała wyliczyć wszystkie, siedzielibyśmy tutaj przez tydzień. Ty na pewno również używasz w swojej kuchni mleka na co dzień, dlatego przeczytaj koniecznie ten artykuł do końca.

Już za moment dowiesz się, jakie mleko kupować najlepiej. Skąd ta wiedza? Otóż podzielił się nią Piotr Ogiński, który prowadzi kanał "Kocham Gotować" na You Tube.

Mleko w butelce czy w kartonie?

Na początku muszę coś wyznać. Otóż do niedawna nie przywiązywałam większej wagi do opakowania, w jakim kupowałam mleko. Czasami decydowałam się na butelkę, a innym razem na karton. Byłam pewna, że nie ma większej różnicy pomiędzy tymi dwoma produktami. Też tak myślałeś? Jeśli tak, ten artykuł powstał również z myślą o tobie. Bo jak się okazuje, ten wybór ma ogromne znaczenie.

Obrazek
Mleko/źródło: Imoflow, pixabay

O różnicach pomiędzy mlekiem z butelki a tym sprzedawanym w kartonie, wypowiedział się znawca sztuki kulinarnej, który jednocześnie prężnie działa w sieci. Piotr Ogiński, bo o nim mowa, w przystępny i szybki sposób wyjaśnił całą sytuację.

"Mleko w kartoniku UHT zostało podgrzane do temperatury 135 stopni przez dwie, trzy sekundy. Dzięki temu procesowi to mleko może stać na regałach nawet przez kilka miesięcy, ale nie ma już tych witamin. I tak naprawdę jest to tylko i wyłącznie biała woda z dodatkiem wapnia" - wyjaśnia.

Sytuacja wygląda zupełnie inaczej w przypadku mleka sprzedawanego w butelce. Jak wyjaśnia pan Piotr, w tym wypadku świeże mleko poddawane jest krótkiej pasteryzacji do temp. 90 stopni oraz mikrofiltracji. Dzięki czemu z jednej strony zabijane są potencjalne bakterie, ale z drugiej nie zostają uszkodzone mikroelementy oraz białka serwatkowe, które zawiera produkt. Zdaniem youtubera to właśnie ta opcja jest najbliższa mleku prosto od krowy.

I jeśli zastanawiasz się, jak długo można przechowywać taki produkt w lodówce, znawca sztuki kulinarnej wypowiedział się i na ten temat. Jak się okazuje mleko w butelce, jeśli oczywiście nie zostało wcześnie otwarte, spokojnie można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Całe nagranie Piotra Ogińskiego odnośnie mleka znajdziesz poniżej.

https://youtube.com/shorts/6xT5yDkdDyY?feature=share

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy wiedziałeś, czym różni się mleko z kartonu, od tego sprzedawanego w butelce. Ja nie miałam o tym zielonego pojęcia.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej