Znany kucharz porównał mleko w butelce i w kartonie. Nie gryzł się w język
Jakie mleko wybierasz podczas zakupów? W butelce prosto z lodówki, czy może jednak w kartonie, które stoi na sklepowej półce? Znany kucharz i youtuber rozwiewa wszelkie wątpliwości i wskazuje tylko jednego faworyta!
25.07.2023 | aktual.: 25.07.2023 10:25
Mleko to podstawowy składnik w każdej kuchni. Wykorzystujemy je na wiele sposobów, a gdybym chciała wyliczyć wszystkie, siedzielibyśmy tutaj przez tydzień. Ty na pewno również używasz w swojej kuchni mleka na co dzień, dlatego przeczytaj koniecznie ten artykuł do końca.
Już za moment dowiesz się, jakie mleko kupować najlepiej. Skąd ta wiedza? Otóż podzielił się nią Piotr Ogiński, który prowadzi kanał "Kocham Gotować" na You Tube.
Warto przeczytać: Nie gotuję już kaszy manny na mleko. Robię z niej za to pyszne ciasto bez pieczenia
Mleko w butelce czy w kartonie?
Na początku muszę coś wyznać. Otóż do niedawna nie przywiązywałam większej wagi do opakowania, w jakim kupowałam mleko. Czasami decydowałam się na butelkę, a innym razem na karton. Byłam pewna, że nie ma większej różnicy pomiędzy tymi dwoma produktami. Też tak myślałeś? Jeśli tak, ten artykuł powstał również z myślą o tobie. Bo jak się okazuje, ten wybór ma ogromne znaczenie.
O różnicach pomiędzy mlekiem z butelki a tym sprzedawanym w kartonie, wypowiedział się znawca sztuki kulinarnej, który jednocześnie prężnie działa w sieci. Piotr Ogiński, bo o nim mowa, w przystępny i szybki sposób wyjaśnił całą sytuację.
Sytuacja wygląda zupełnie inaczej w przypadku mleka sprzedawanego w butelce. Jak wyjaśnia pan Piotr, w tym wypadku świeże mleko poddawane jest krótkiej pasteryzacji do temp. 90 stopni oraz mikrofiltracji. Dzięki czemu z jednej strony zabijane są potencjalne bakterie, ale z drugiej nie zostają uszkodzone mikroelementy oraz białka serwatkowe, które zawiera produkt. Zdaniem youtubera to właśnie ta opcja jest najbliższa mleku prosto od krowy.
I jeśli zastanawiasz się, jak długo można przechowywać taki produkt w lodówce, znawca sztuki kulinarnej wypowiedział się i na ten temat. Jak się okazuje mleko w butelce, jeśli oczywiście nie zostało wcześnie otwarte, spokojnie można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Całe nagranie Piotra Ogińskiego odnośnie mleka znajdziesz poniżej.
https://youtube.com/shorts/6xT5yDkdDyY?feature=share
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy wiedziałeś, czym różni się mleko z kartonu, od tego sprzedawanego w butelce. Ja nie miałam o tym zielonego pojęcia.