Gdzie i jak długo przechowywać produkty spożywcze. Tu znajdziesz wszystkie odpowiedzi

W każdej kuchni można znaleźć masę produktów, które należy przechowywać w odpowiedni sposób. Problem w tym, że nie wszyscy wiedzą jak z nimi postępować.

Obrazek
Frania

Ale nie martw się, to żaden problem. Poniżej znajdziesz ściągę ze wszystkimi istotnymi faktami, które z pewnością okażą się przydatne! ?

#1 Steki

Obrazek

Zapakowane w lodówce: 3 dni

W zamrażarce: 6 miesięcy

#2 Boczek

Obrazek
2 tygodnie

Otwarty w lodówce: 1 tydzień

W zamrażarce: 1 miesiąc

#3 Ryby

Obrazek
2 dni

W zamrażarce: 6 miesięcy

#4 Wędliny

Obrazek
2 tygodnie

Otwarte w lodówce: 5 dni

W zamrażarce: 2 miesiące

#5 Mięso mielone

Obrazek
2 dni

W zamrażarce: 4 miesiące

#6 Kurczak

Obrazek
2 dni

W zamrażarce: 6 miesięcy

Zapakowane w lodówce: 2 dni

#8 Wieprzowina, pieczeń, kotlety

Obrazek
3 dni

W zamrażarce: 6 miesięcy

#9 Skorupiaki bez skorupek

Obrazek
1 dzień

W zamrażarce: 3 miesiące

#1 Cytryny i limonki

Obrazek
3 tygodnie

#2 Jabłka

Obrazek
3 tygodnie

#3 Brokuł i kalafior

Obrazek
1 tydzień

#4 Borówki

Obrazek
1 tydzień

#5 Jarmuż i szpinak

Obrazek
3 dni

#6 Zioła (pietruszka, szczypiorek, kolendra)

Obrazek
3 dni

#7 Sałata

Obrazek
5 dni

#8 Grzyby

Obrazek
1 tydzień

#9 Maliny i truskawki

Obrazek
3 dni

#10 Tymianek i rozmaryn

Obrazek
2 tygodnie

#11 Arbuz

Obrazek
5 dni

Otwarty w lodówce: 3 dni

#12 Cebula i czosnek

Obrazek
2 miesiące

#13 Pomidory

Obrazek
3 dni

#14 Ziemniaki

Obrazek
3 tygodnie

#1 Masło

Obrazek
3 miesiące

W zamrażarce: 6 miesięcy

#2 Serek śmietankowy

Obrazek
2 miesiące

Otwarty w lodówce: 2 tygodnie

#3 Jajka

Obrazek
5 tygodni

#4 Mleko

Obrazek
1 tydzień

#5 Śmietanka kremówka

Obrazek
1 miesiąc

#6 Jogurt

Obrazek
2 tygodnie

W zamrażarce: 2 miesiące

#7 Miękkie sery

Obrazek
2 tygodnie

Otwarte w lodówce: 1 tydzień

#8 Śmietana

Obrazek
3 tygodnie

#9 Ricotta i serek ziarnisty

Obrazek
1 tydzień

#1 Kawa w ziarnach

Obrazek
1 rok

Otwarta, temperatura pokojowa: 2 tygodnie

#2 Brązowy ryż

Obrazek
1 rok

Otwarty, temperatura pokojowa: 6 miesięcy

#3 Makaron

Obrazek
2 lata

#4 Miód

Obrazek
1 rok

#5 Biały ryż

Obrazek
2 lata

Otwarty, temperatura pokojowa: 1 rok

#6 Ocet

Obrazek
2 lata

Otwarty, temperatura pokojowa: 1 rok

#7 Oliwa

Obrazek
1 rok

Otwarta, temperatura pokojowa: 6 miesięcy

#8 Masło orzechowe

Obrazek
9 miesięcy

Otwarte, temperatura pokojowa: 3 miesiące

#9 Ketchup

Obrazek
1 rok

Otwarty, w lodówce: 6 miesięcy

#10 Musztarda

Obrazek
1 rok

Otwarta, w lodówce: 1 miesiąc

#11 Majonez

Obrazek
3 miesiące

Otwarty, w lodówce: 2 miesiące

#12 Syrop klonowy

Obrazek
1 rok

Otwarty, w lodówce: 1 rok

#13 Sos sojowy

Obrazek

Zapakowany, temperatura pokojowa: 3 lata

Otwarty, w lodówce: 1 rok

Cennymi informacjami nie zapomnij podzielić się ze swoimi bliskimi ?
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej