Sałatka biała dama to hit każdej imprezy. Wszyscy po nią sięgają, bo idealnie pasuje do wędlin

Sałatka biała dama to elegancka i niezwykle smaczna kompozycja na bazie białych warzyw. Wyrazisty marynowany seler, słodki ananas, pikantny czosnek i kremowy ser żółty – to składniki nieoczywiste, które w połączeniu tworzą wyjątkowy dodatek do wędlin, pasztetów i pieczeni. Sprawdzi się nie tylko na sylwestra.

Sałatka z ananasem i marynowanym czosnkiem jest zaskakującaSałatka z ananasem i marynowanym czosnkiem jest zaskakująca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatka biała dama to połączenie prostych składników, które tworzą niepowtarzalny smak. Dzięki swej "białej" koncepcji, wygląda nie tylko efektownie, ale również zachęca do skosztowania. Pierwszy kęs przekonuje, że jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, zwłaszcza wędlin. Pomimo wyszukanych składników, jest bardzo łatwa do przygotowania, co czyni ją doskonałą propozycją na spontaniczne spotkania z rodziną czy przyjaciółmi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka

Jak przygotować marynowany czosnek?

Marynowany czosnek bez problemu kupisz w sklepie, ale jeśli masz czas i ochotę, ten nieoczywisty dodatek do sałatki możesz też przygotować samodzielnie. Nie jest to skomplikowane, a efekt końcowy jest zaskakująco pyszny. Świeże ząbki czosnku należy obrać, a następnie przygotować zalewę z wody, octu, cukru i szczypty soli. Nie zapomnij dodać ulubionych przypraw, takich jak liście laurowe czy ziarna pieprzu.

Po zagotowaniu zalewy, zalej nią czosnek umieszczony w czystych i wyparzonych słoikach. Następnie pasteryzuj słoiki przez około 10 minut w gorącej wodzie. Marynowany czosnek nabiera pełni smaku po kilku tygodniach przechowywania. W takiej postaci jest o wiele bardziej delikatny i łatwiejszy do strawienia.

Sałatka biała dama

Składniki: 

  • 250 g sera żółtego w kostce,
  • 560 g ananasa – może być świeży lub z puszki,
  • duży słoik selera konserwowego,
  • mały słoik czosnku marynowanego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Marynowany czosnek odsącz z zalewy i posiekaj na drobne kawałki.
  2. Obierz świeżego ananasa, wytnij środek i pokrój w kostkę. Jeśli masz ananasa w puszce, wystarczy go odsączyć i pokroić.
  3. Ser żółty również pokrój w kostkę.
  4. Odsącz seler konserwowy z zalewy i dodaj do miski z pozostałymi składnikami.
  5. Na koniec dodaj majonez i szczyptę soli do smaku. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  6. Opcjonalnie możesz dodać kilka winogron przekrojonych na połówki.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar