Co roku na sylwestra robię sałatkę wenecką. Rodzinie smakuje bardziej niż jarzynowa

Często sylwestra spędzam w kameralnej atmosferze z rodziną lub przyjaciółmi. Każdy coś przynosi do jedzenia, a czas do północy przyjemnie mija na rozmowach i grach w planszówki. Na takie uroczystości doskonale sprawdza się sałatka, po którą można sięgnąć w każdej chwili. Wiem, że w tej wersji będzie smakowała bardziej niż jarzynowa.

SałatkaSałatkę wenecką możesz przygotować jeden dzień przed imprezą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatka z gotowanymi warzywami to polski klasyk, który zawsze znajduje swoich wiernych fanów. Raz na jakiś czas warto nieco zmienić ten stały punkt programu. Bezpiecznym rozwiązaniem jest sałatka wenecka, która zachowuje komponenty tradycyjnej potrawy, ale wnosi też element świeżości. Kluczowy jest jeden składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z tortellini smakuje każdemu. Poznaj sprawdzony przepis

Sałatka, która najlepiej smakuje na drugi dzień

Pomiędzy świętami a sylwestrem pozostaje niewiele czasu na pracę w kuchni. Wiele osób podróżuje pomiędzy krewnymi oddalonymi nawet o setki kilometrów od obecnego miejsca zamieszkania. Dlatego tak dobrze w tym czasie sprawdza się sałatka, którą możesz przygotować dzień wcześniej. Podobnie jak klasyczna jarzynowa, również sałatka wenecka dopiero na drugi dzień nabiera pełni smaku.

Sekretny składnik sałatki weneckiej

Tym, co dodaje wigoru tradycyjnej sałatce jarzynowej, jest szynka. Możesz wybrać delikatniejszą wędlinę drobiową, na przykład z indyka, lub chudą szynkę wieprzową.

Aby przygotować dużą miskę sałatki potrzebujesz:

  • 400 g szynki,
  • 4 ziemniaki średniej wielkości,
  • 2 marchewki,
  • 4 jajka,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 200 g groszku konserwowego,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczkę musztardy stołowej lub sarepskiej,
  • sól i pieprz do smaku.

Prosty przepis na sałatkę z szynką i warzywami

  1. Zacznij standardowo – ziemniaki i marchewki ugotuj ze skórką, aż będą miękkie. Uważaj, żeby się rozgotowały, bo wtedy pyszna sałatka zamieni się w kleistą papkę.
  2. Po przestudzeniu obierz warzywa ze skórek i pokrój w kostkę.
  3. Jajka ugotuj na twardo i również pokrój w kostkę, podobnie ogórki kiszone.
  4. Jeśli masz szynkę w plasterkach, pokrój ją na kwadraty o wielkości 1 cm.
  5. Dodaj groszek konserwowy, majonez, musztardę, sól, pieprz.
  6. Na koniec dorzuć posiekany koperek. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i odstaw sałatkę w zamkniętym pojemniku do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje