PrzepisProste przepisyCo roku na sylwestra robię sałatkę wenecką. Rodzinie smakuje bardziej niż jarzynowa

Co roku na sylwestra robię sałatkę wenecką. Rodzinie smakuje bardziej niż jarzynowa

Często sylwestra spędzam w kameralnej atmosferze z rodziną lub przyjaciółmi. Każdy coś przynosi do jedzenia, a czas do północy przyjemnie mija na rozmowach i grach w planszówki. Na takie uroczystości doskonale sprawdza się sałatka, po którą można sięgnąć w każdej chwili. Wiem, że w tej wersji będzie smakowała bardziej niż jarzynowa.

Sałatkę wenecką możesz przygotować jeden dzień przed imprezą
Sałatkę wenecką możesz przygotować jeden dzień przed imprezą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sałatka z gotowanymi warzywami to polski klasyk, który zawsze znajduje swoich wiernych fanów. Raz na jakiś czas warto nieco zmienić ten stały punkt programu. Bezpiecznym rozwiązaniem jest sałatka wenecka, która zachowuje komponenty tradycyjnej potrawy, ale wnosi też element świeżości. Kluczowy jest jeden składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka, która najlepiej smakuje na drugi dzień

Pomiędzy świętami a sylwestrem pozostaje niewiele czasu na pracę w kuchni. Wiele osób podróżuje pomiędzy krewnymi oddalonymi nawet o setki kilometrów od obecnego miejsca zamieszkania. Dlatego tak dobrze w tym czasie sprawdza się sałatka, którą możesz przygotować dzień wcześniej. Podobnie jak klasyczna jarzynowa, również sałatka wenecka dopiero na drugi dzień nabiera pełni smaku.

Sekretny składnik sałatki weneckiej

Tym, co dodaje wigoru tradycyjnej sałatce jarzynowej, jest szynka. Możesz wybrać delikatniejszą wędlinę drobiową, na przykład z indyka, lub chudą szynkę wieprzową.

Aby przygotować dużą miskę sałatki potrzebujesz:

  • 400 g szynki,
  • 4 ziemniaki średniej wielkości,
  • 2 marchewki,
  • 4 jajka,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 200 g groszku konserwowego,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczkę musztardy stołowej lub sarepskiej,
  • sól i pieprz do smaku.

Prosty przepis na sałatkę z szynką i warzywami

  1. Zacznij standardowo – ziemniaki i marchewki ugotuj ze skórką, aż będą miękkie. Uważaj, żeby się rozgotowały, bo wtedy pyszna sałatka zamieni się w kleistą papkę.
  2. Po przestudzeniu obierz warzywa ze skórek i pokrój w kostkę.
  3. Jajka ugotuj na twardo i również pokrój w kostkę, podobnie ogórki kiszone.
  4. Jeśli masz szynkę w plasterkach, pokrój ją na kwadraty o wielkości 1 cm.
  5. Dodaj groszek konserwowy, majonez, musztardę, sól, pieprz.
  6. Na koniec dorzuć posiekany koperek. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i odstaw sałatkę w zamkniętym pojemniku do lodówki.
sałatkagotowane warzywaprzekąski na imprezę

Wybrane dla Ciebie