Seleryba bez ryby. Wegański przepis na wigilijny stół.
Seleryba to pyszny, wegański przepis, który sprawdzi się na wiglijnym stole. Przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej!
08.12.2021 | aktual.: 04.03.2022 12:02
Wegański zamiennik ryby- seleryba
Po przejściu na dietę roślinną z powodów innych niż niechęć do smaku mięsa, szuka się rozwiązań, które mogą je zastąpić. I tak właśnie powstają wegańskie zamienniki, takie jak seleryba. Seler naśladuje tutaj smak ryby.
Z takiego przepisu ucieszą się nie tylko weganie! Wiele osób nie lubi zapachu, jaki w mieszkaniu unosi się po usmażeniu ryby. W tym przypadku ten problem rozwiązuje się sam.
Rybne kotlety wegańskie
Selera odpowiednio przyprawiliśmy i wrzuciliśmy do chrupiącej panierki. Dzięki temu znane warzywo nabrało zupełnie nowego charakteru i zamieniła się w pyszne kotlety "rybne". Dla wielu osób może brzmieć to nieco egzotycznie, ale warto otworzyć się na nowe smaki i spróbować czegoś innego.
Możesz przygotować klasyczną rybę na wigilię i selerybę, która będzie ciekawym urozmaiceniem stołu.
Naszą rybę przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Składniki
- 1 seler
- 15 g suszonych grzybów
- 3-4 liście laurowe
- 4-5 sztuki ziela angielskiego
- 2 łyżki soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 i 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 450 ml wody
Seler
Przygotowanie naszej potrawy zaczniemy od selera, który to będzie zamiennikiem ryby.
Selera dokładnie obierz i umyj. Pokrój go w plastry o grubości ok. 3 cm, a następnie podziel je na pół. Przełóż pokrojonego selera do garnka i dodaj do niego suszone grzyby, liście laurowe, zioła angielskie i sól. Zalej całość wodą i gotuj przez ok. 20 minut.
Suszone grzyby mają w sobie dużo smaku "umami", czyli "mięsnego". Dzięki temu nadają inny wymiar naszemu selerowi. Możesz też zrobić to nieco inaczej. Zamień suszone grzyby na kilka płatków nori. Dodaj je do wody i gotuj razem z selerem. One z kolei dodają rybiego, "morskiego" smaku. Część soli możesz wymienić również na sos sojowy.
Panierowanie i pieczenie
Kiedy nasz seler już się ugotuje- czas na obtoczenie go w pysznej panierce.
Selera wyciągnij z wody i delikatnie osusz. W jednym głębokim naczyniu umieść mąkę pełnoziarnistą i jajka i wymieszaj razem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż naleśnikowe. W osobnym naczyniu przygotuj mielone migdały. Możesz kupić je w sklepie lub zmielić samodzielnie w domu, jeśli oczywiście masz sprzęt o odpowiedniej mocy.
Selera namocz w masie z jajek i mąki i następnie dokładnie obtocz w mielonych migdałach.
Naszą selerybę upiekliśmy w Ovi. Dzięki temu nie używamy do tego dodatkowego tłuszczu i nasza "ryba" jest lekka.
Piecz przez 10 minut (temp. 200 stopni Celsjusza). Podawaj z ugotowaną kaszą lub innymi dodatkami. Smacznego!