Wymiatają złogi z tętnic i chronią przed cukrzycą. Dietetycy radzą, by jeść codziennie

Boczniaki to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Dietetycy zalecają, aby jeść je codziennie, ponieważ mają wiele cennych właściwości prozdrowotnych.

Dlaczego warto jeść boczniaki?Dlaczego warto jeść boczniaki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Boczniaki, choć przez długi czas pozostawały w cieniu innych grzybów, teraz zyskują na popularności wśród entuzjastów zdrowego stylu życia. Nie tylko zachwycają delikatnym smakiem i wszechstronnością kulinarną, ale przede wszystkim imponują swoimi właściwościami prozdrowotnymi. Jakie korzyści niesie ze sobą regularne spożywanie boczniaków? Odkryjmy sekrety tych grzybów, które nie tylko zadowolą podniebienie, ale także staną się sprzymierzeńcem twojego zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowo-kokosowe roladki wyglądają bajecznie. Nie sposób im się oprzeć

Boczniaki – źródło białka, witamin i minerałów

Boczniaki to doskonałe źródło białka, które stanowi świetne uzupełnienie diety dla osób ograniczających lub eliminujących mięso ze swojego jadłospisu. Zawierają również wiele cennych witamin i minerałów, w tym:

  • witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
  • witaminę D, która jest ważna dla zdrowia kości i układu odpornościowego,
  • żelazo, które jest niezbędne do transportu tlenu w organizmie,
  • selen, który ma właściwości antyoksydacyjne,
  • foliany, które są ważne dla kobiet w ciąży i starających się o dziecko,
  • witaminy B1, B2, B3, które uczestniczą w wielu ważnych procesach metabolicznych.

Boczniaki: Wartości odżywcze

Jeśli chodzi o wartość odżywczą, świeże boczniaki dostarczają około 3 g białka, 6 g węglowodanów i 0,4 g tłuszczu na 100 g produktu. Z niską kalorycznością (około 33 kcal na 100 g) oraz znaczną ilością błonnika, mogą być doskonałym uzupełnieniem diety odchudzającej. Oczywiście, pod warunkiem, że są przygotowane z umiarem - unikaj smażenia ich w głębokim tłuszczu, jeśli zależy ci na utrzymaniu szczupłej sylwetki.

Boczniaki to także źródło witamin i minerałów, takich jak potas, żelazo, selen czy foliany. Zawartość tych składników sprawia, że boczniaki stają się doskonałym wyborem dla wegan i wegetarian, poszukujących roślinnych źródeł żelaza czy składników wspierających płodność.

Boczniaki obniżają poziom cholesterolu i nie tylko

Boczniaki zawierają związki, które mogą obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dzięki temu mogą pomóc w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.

Mało tego, zawierają błonnik, który pomaga regulować poziom cukru we krwi. Dzięki temu mogą być pomocne w profilaktyce cukrzycy typu 2.

Dodatkowo zawierają związki, które mogą hamować wzrost komórek nowotworowych. Badania wykazały, że mogą mieć pozytywny wpływ na leczenie raka piersi, płuc i jelita grubego.

Jak wykorzystać boczniaki w kuchni?

Boczniaki przed przygotowaniem należy dokładnie umyć i osuszyć. Można je kroić w paski, plasterki lub cząstki. Boczniaki dobrze komponują się z innymi warzywami, grzybami i mięsem. Można je również wykorzystać do przygotowania sosów, zup czy sałatek.

Dietetycy zalecają, aby unikać ich smażenia, ponieważ są wtedy ciężostrawne, zawierają więcej tłuszczu i są bardziej kaloryczne. Jeśli chcesz zachować wszystkie właściwości zdrowotne boczniaków, wybieraj zdrowe sposoby ich przygotowania.

Można je np. dusić, grillować, piec lub smażyć. Najzdrowsze są boczniaki przygotowane w sposób nieprzetworzony, np. duszone na parze lub grillowane.

Kto powinien unikać boczniaków?

Mimo licznych korzyści zdrowotnych istnieją pewne ograniczenia i przeciwwskazania. Dzieci poniżej 7. roku życia, pacjenci z dolegliwościami układu trawiennego czy padaczką, oraz osoby z alergią na pleśnie powinny być ostrożne w spożywaniu boczniaków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe