PrzepisWegetariańskaGdy podałam tę zupę, babcia chwyciła się za głowę. Po spróbowaniu poprosiła o przepis

Gdy podałam tę zupę, babcia chwyciła się za głowę. Po spróbowaniu poprosiła o przepis

Flaczki z boczniaków - Pyszności
Flaczki z boczniaków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Lesyy
15.11.2023 11:04

Uwielbiam tę zupę, szczególnie gdy za oknem robi się chłodno. Idealnie rozgrzewa, syci, a jej ciekawy smak sprawia, że ciężko obyć się bez dokładki. Przepis na flaczki z boczniaków przypadł do gustu nawet mojej babci.

Dla wielu osób flaczki to danie, które od razu wywołuje w nich niechęć. Odstraszać może główny składnik, czyli wołowe flaki. W wydaniu wegetariańskim skuszą jednak wszystkich domowników. Bazą mojej zupy są bowiem pokrojone w paski boczniaki, popularne grzyby hodowlane. To ciekawe i smaczne danie przygotowuje się naprawdę prosto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Flaczki z boczniaków

Podroby w kuchni polskiej zajmowały kiedyś szczególne miejsce. Nie dość, że były tanie, to na dodatek jeszcze łatwodostępne, więc często gościły na stołach. Flaczki dla wielu osób były prawdziwym przysmakiem, a dla tych, którzy za nimi nie przepadają, polecam je w wersji wege, z grzybami. Moja babcia, fanka tradycyjnych smaków, na początku nie była specjalnie przekonana, ale po spróbowaniu wzięła ode mnie przepis.

Składniki:

  • 500 g boczniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 3 ziarna ziela angielskie,
  • 6 ziaren pieprzu,
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1,5-2 łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • olej lub oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki dokładnie myję i osuszam. Następnie kroję grzyby w paski o szerokości około pół centymetra.
  2. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieram i kroję w drobną kosteczkę.
  3. Na dnie garnka rozgrzewam olej i podsmażam na nim pokrojone warzywa oraz boczniaki.
  4. Gdy warzywa się podsmażą, dodaję do nich ziele angielskie, szczyptę gałki muszkatołowej oraz nasiona pieprzu i duszę całość przez kilka minut.
  5. Wlewam bulion. Gdy się zagotuje, dodaję przecier pomidorowy.
  6. Gotuję całość przez 15-20 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  7. Doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Flaczki z boczniaków - Pyszności
Flaczki z boczniaków - Pyszności© Canva | Lesyy

Do zupy można dorzucić również pokrojone w kostki ziemniaki lub serwować ją w towarzystwie pieczywa. Idealnie sprawdzi się na obiad w chłodne dni. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także