Gdy podałam tę zupę, babcia chwyciła się za głowę. Po spróbowaniu poprosiła o przepis
Uwielbiam tę zupę, szczególnie gdy za oknem robi się chłodno. Idealnie rozgrzewa, syci, a jej ciekawy smak sprawia, że ciężko obyć się bez dokładki. Przepis na flaczki z boczniaków przypadł do gustu nawet mojej babci.
15.11.2023 11:04
Dla wielu osób flaczki to danie, które od razu wywołuje w nich niechęć. Odstraszać może główny składnik, czyli wołowe flaki. W wydaniu wegetariańskim skuszą jednak wszystkich domowników. Bazą mojej zupy są bowiem pokrojone w paski boczniaki, popularne grzyby hodowlane. To ciekawe i smaczne danie przygotowuje się naprawdę prosto.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Flaczki z boczniaków
Podroby w kuchni polskiej zajmowały kiedyś szczególne miejsce. Nie dość, że były tanie, to na dodatek jeszcze łatwodostępne, więc często gościły na stołach. Flaczki dla wielu osób były prawdziwym przysmakiem, a dla tych, którzy za nimi nie przepadają, polecam je w wersji wege, z grzybami. Moja babcia, fanka tradycyjnych smaków, na początku nie była specjalnie przekonana, ale po spróbowaniu wzięła ode mnie przepis.
Składniki:
- 500 g boczniaków,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 3 ziarna ziela angielskie,
- 6 ziaren pieprzu,
- 1 łyżeczka imbiru mielonego,
- gałka muszkatołowa,
- 1,5-2 łyżeczka majeranku,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- olej lub oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
- Boczniaki dokładnie myję i osuszam. Następnie kroję grzyby w paski o szerokości około pół centymetra.
- Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieram i kroję w drobną kosteczkę.
- Na dnie garnka rozgrzewam olej i podsmażam na nim pokrojone warzywa oraz boczniaki.
- Gdy warzywa się podsmażą, dodaję do nich ziele angielskie, szczyptę gałki muszkatołowej oraz nasiona pieprzu i duszę całość przez kilka minut.
- Wlewam bulion. Gdy się zagotuje, dodaję przecier pomidorowy.
- Gotuję całość przez 15-20 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- Doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Do zupy można dorzucić również pokrojone w kostki ziemniaki lub serwować ją w towarzystwie pieczywa. Idealnie sprawdzi się na obiad w chłodne dni. Smacznego!