Gdy podałam tę zupę, babcia chwyciła się za głowę. Po spróbowaniu poprosiła o przepis

Uwielbiam tę zupę, szczególnie gdy za oknem robi się chłodno. Idealnie rozgrzewa, syci, a jej ciekawy smak sprawia, że ciężko obyć się bez dokładki. Przepis na flaczki z boczniaków przypadł do gustu nawet mojej babci.

Flaczki z boczniaków - PysznościFlaczki z boczniaków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Lesyy
Ewa Malinowska

Dla wielu osób flaczki to danie, które od razu wywołuje w nich niechęć. Odstraszać może główny składnik, czyli wołowe flaki. W wydaniu wegetariańskim skuszą jednak wszystkich domowników. Bazą mojej zupy są bowiem pokrojone w paski boczniaki, popularne grzyby hodowlane. To ciekawe i smaczne danie przygotowuje się naprawdę prosto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsne sakiewki z tym farszem robią prawdziwą furorę. Nawet teściowa poprosiła mnie o przepis

Flaczki z boczniaków

Podroby w kuchni polskiej zajmowały kiedyś szczególne miejsce. Nie dość, że były tanie, to na dodatek jeszcze łatwodostępne, więc często gościły na stołach. Flaczki dla wielu osób były prawdziwym przysmakiem, a dla tych, którzy za nimi nie przepadają, polecam je w wersji wege, z grzybami. Moja babcia, fanka tradycyjnych smaków, na początku nie była specjalnie przekonana, ale po spróbowaniu wzięła ode mnie przepis.

Składniki:

  • 500 g boczniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 3 ziarna ziela angielskie,
  • 6 ziaren pieprzu,
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1,5-2 łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • olej lub oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki dokładnie myję i osuszam. Następnie kroję grzyby w paski o szerokości około pół centymetra.
  2. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieram i kroję w drobną kosteczkę.
  3. Na dnie garnka rozgrzewam olej i podsmażam na nim pokrojone warzywa oraz boczniaki.
  4. Gdy warzywa się podsmażą, dodaję do nich ziele angielskie, szczyptę gałki muszkatołowej oraz nasiona pieprzu i duszę całość przez kilka minut.
  5. Wlewam bulion. Gdy się zagotuje, dodaję przecier pomidorowy.
  6. Gotuję całość przez 15-20 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  7. Doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Flaczki z boczniaków - Pyszności
Flaczki z boczniaków - Pyszności © Canva | Lesyy

Do zupy można dorzucić również pokrojone w kostki ziemniaki lub serwować ją w towarzystwie pieczywa. Idealnie sprawdzi się na obiad w chłodne dni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej