Zapomniana sałatka wraca do łask. Świetnie sprawdzi się na święta
Chociaż Święta kojarzą się przede wszystkim z kultową sałatką jarzynową, to sałatka z tuńczykiem będzie godnym zamiennikiem królowej. Połączenie ryby, ryżu, warzyw oraz majonezu świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.
20.12.2023 | aktual.: 20.12.2023 16:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sałatka z makaronem i tuńczykiem jest nie tylko smaczna, ale również prosta i szybka w przygotowaniu. W ferworze wielkiego, przedświątecznego gotowania to szczególnie istotne, bo nie dokładamy sobie więcej pracy w kuchni. Po taką przekąskę chętnie sięgną wszyscy goście. Można podać ją również na kolację, w towarzystwie kromki ulubionego pieczywa. Jest sycąca, pożywna i przede wszystkim bardzo smaczna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z tuńczykiem i makarone,
To przepis znany, ale w ostatnich latach stracił nieco na swojej popularności. Sałatka z tuńczykiem z puszki to receptura nie tylko na święta - sprawdzi się również na imprezach, w tym na sylwestra. Do przygotowania warto sięgnąć po makaron orzo, który przypomina drobne nasiona ryżu.
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- 150 g makaronu typu orzo,
- 1 czerwona papryka,
- 4 ogórki kiszone,
- 4 jajka,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 1/2 średniej wielkości cebuli czerwonej,
- 1/3 szklanki łuskanego słonecznika,
- kilka liści sałaty do wyłożenia salaterki,
- sól i pieprz do smaku,
- majonez.
Sposób przygotowania:
- Wlej do garnka dużą ilość wody i posól. Gdy się zagotuje, dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być al dente.
- Ugotuj jajka na twardo. Następnie obierz je i posiekaj w kostkę.
- Odsącz kukurydzę i tuńczyka z zalewy.
- Pokrój ogórki i paprykę w cienkie paseczki.
- Do miski dodaj makaron, jajka, cebulę, kukurydzę, tuńczyka, ogórki i paprykę.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dodaj do sałatki majonez i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Sałatkę przełóż do salaterki wyłożonej liśćmi sałaty.
- Całość posyp ziarnami słonecznika. Możesz je podprażyć na patelni, aby wyciągnąć z nasion więcej smaku.
Zamiast makaronu możesz użyć również ugotowanego ryżu. Gotową sałatkę przechowuj w lodówce. Szczelnie zamknięta może stać do 3 dni.