Zapomniana sałatka wraca do łask. Świetnie sprawdzi się na święta

Chociaż Święta kojarzą się przede wszystkim z kultową sałatką jarzynową, to sałatka z tuńczykiem będzie godnym zamiennikiem królowej. Połączenie ryby, ryżu, warzyw oraz majonezu świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Sałatka z tuńczykiem - PysznościSałatka z tuńczykiem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | wsmahar
Ewa Malinowska

Sałatka z makaronem i tuńczykiem jest nie tylko smaczna, ale również prosta i szybka w przygotowaniu. W ferworze wielkiego, przedświątecznego gotowania to szczególnie istotne, bo nie dokładamy sobie więcej pracy w kuchni. Po taką przekąskę chętnie sięgną wszyscy goście. Można podać ją również na kolację, w towarzystwie kromki ulubionego pieczywa. Jest sycąca, pożywna i przede wszystkim bardzo smaczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa grzybowa na Wigilię. Lepsza nie istnieje

Sałatka z tuńczykiem i makarone,

To przepis znany, ale w ostatnich latach stracił nieco na swojej popularności. Sałatka z tuńczykiem z puszki to receptura nie tylko na święta - sprawdzi się również na imprezach, w tym na sylwestra. Do przygotowania warto sięgnąć po makaron orzo, który przypomina drobne nasiona ryżu.

Sałatka z tuńczykiem - Pyszności
Sałatka z tuńczykiem - Pyszności © Canva

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 150 g makaronu typu orzo,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 4 jajka,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1/2 średniej wielkości cebuli czerwonej,
  • 1/3 szklanki łuskanego słonecznika,
  • kilka liści sałaty do wyłożenia salaterki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majonez.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej do garnka dużą ilość wody i posól. Gdy się zagotuje, dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być al dente.
  2. Ugotuj jajka na twardo. Następnie obierz je i posiekaj w kostkę.
  3. Odsącz kukurydzę i tuńczyka z zalewy.
  4. Pokrój ogórki i paprykę w cienkie paseczki.
  5. Do miski dodaj makaron, jajka, cebulę, kukurydzę, tuńczyka, ogórki i paprykę.
  6. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  7. Dodaj do sałatki majonez i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Sałatkę przełóż do salaterki wyłożonej liśćmi sałaty.
  9. Całość posyp ziarnami słonecznika. Możesz je podprażyć na patelni, aby wyciągnąć z nasion więcej smaku.

Zamiast makaronu możesz użyć również ugotowanego ryżu. Gotową sałatkę przechowuj w lodówce. Szczelnie zamknięta może stać do 3 dni.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy