PrzepisSałatkiZapomniana sałatka wraca do łask. Świetnie sprawdzi się na święta

Zapomniana sałatka wraca do łask. Świetnie sprawdzi się na święta

Sałatka z tuńczykiem - Pyszności
Sałatka z tuńczykiem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | wsmahar
20.12.2023 12:08, aktualizacja: 20.12.2023 16:37

Chociaż Święta kojarzą się przede wszystkim z kultową sałatką jarzynową, to sałatka z tuńczykiem będzie godnym zamiennikiem królowej. Połączenie ryby, ryżu, warzyw oraz majonezu świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Sałatka z makaronem i tuńczykiem jest nie tylko smaczna, ale również prosta i szybka w przygotowaniu. W ferworze wielkiego, przedświątecznego gotowania to szczególnie istotne, bo nie dokładamy sobie więcej pracy w kuchni. Po taką przekąskę chętnie sięgną wszyscy goście. Można podać ją również na kolację, w towarzystwie kromki ulubionego pieczywa. Jest sycąca, pożywna i przede wszystkim bardzo smaczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z tuńczykiem i makarone,

To przepis znany, ale w ostatnich latach stracił nieco na swojej popularności. Sałatka z tuńczykiem z puszki to receptura nie tylko na święta - sprawdzi się również na imprezach, w tym na sylwestra. Do przygotowania warto sięgnąć po makaron orzo, który przypomina drobne nasiona ryżu.

Sałatka z tuńczykiem - Pyszności
Sałatka z tuńczykiem - Pyszności© Canva

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 150 g makaronu typu orzo,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 4 jajka,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1/2 średniej wielkości cebuli czerwonej,
  • 1/3 szklanki łuskanego słonecznika,
  • kilka liści sałaty do wyłożenia salaterki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majonez.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej do garnka dużą ilość wody i posól. Gdy się zagotuje, dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być al dente.
  2. Ugotuj jajka na twardo. Następnie obierz je i posiekaj w kostkę.
  3. Odsącz kukurydzę i tuńczyka z zalewy.
  4. Pokrój ogórki i paprykę w cienkie paseczki.
  5. Do miski dodaj makaron, jajka, cebulę, kukurydzę, tuńczyka, ogórki i paprykę.
  6. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  7. Dodaj do sałatki majonez i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Sałatkę przełóż do salaterki wyłożonej liśćmi sałaty.
  9. Całość posyp ziarnami słonecznika. Możesz je podprażyć na patelni, aby wyciągnąć z nasion więcej smaku.

Zamiast makaronu możesz użyć również ugotowanego ryżu. Gotową sałatkę przechowuj w lodówce. Szczelnie zamknięta może stać do 3 dni.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także