Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem

Suszone owoce możesz wykorzystać nie tylko do wigilijnego kompotu. To także świetny pomysł na naturalną i delikatnie słodką przekąskę, która będzie wsparciem w chwilach świątecznego przejedzenia.

Suszone jabłka i bakalie doskonale pasują do wigilijnych potrawSuszone jabłka i bakalie doskonale pasują do wigilijnych potraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób rezygnuje z suszenia owoców bez profesjonalnego sprzętu. Tymczasem wystarczy nawet rozłożyć je na grzejniku, aby po kilku godzinach z plasterków jabłek powstały pyszne naturalne chipsy. Jabłka możesz suszyć także nad kuchenką opalaną węglem lub nad kominkiem, jednak najprościej wykorzystać piekarnik – i nie ma obaw o kurzenie się owoców.

Ten duet od wielu lat rozpoczyna wieczerzę wigilijną. Z nami zrobisz go w perfekcyjnym wydaniu

Przekąska, która wspiera metabolizm

Suszone jabłka, chociaż zawierają sporą ilość kalorii i cukru, są sprzymierzeńcem w diecie redukcyjnej. Zawarty w nich błonnik wspiera jelita w regularnej pracy, zapewnia uczucie sytości i pomaga pozbyć się zalegających substancji. Naturalne chipsy z jabłek są również bogate w antyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami, a tym samym dbają o naturalną odporności organizmu. Obecne w nich minerały, takie jak potas czy żelazo, wpływają korzystnie na pracę układu krwionośnego i nerwowego.

Owocowe chipsy świetnie sprawdzają się w sytuacjach, gdy czujemy się przeciążeni nadmiarem świątecznych potraw. Suszone jabłka delikatne dla żołądka i pobudzają trawienie, pomagając wrócić do równowagi po obfitym posiłku. Podczas wigilijnej kolacji mogą być małą, a jednocześnie skuteczną odskocznią od tłustych i sycących potraw, pozwalając poczuć się lżej, zanim przyjdzie pora na kolejną świąteczną atrakcję.

Jak suszyć jabłka w piekarniku?

Jeśli chcesz, to przed włożeniem do piekarnika możesz posypać jabłka cynamonem.

Sposób przygotowania:

  • Jabłka pokrój w cienkie plasterki.
  • Ułóż w odstępach na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ustaw temperaturę między 50 a 70 stopni Celsjusza.
  • Wstaw na 3 godziny z włączoną funkcją termoobiegu.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀