Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita

W świecie przekąsek coraz trudniej znaleźć coś, co jest jednocześnie pyszne i naprawdę zdrowe. Ten produkt staje się odskocznią od reguły, chociaż wciąż niewiele osób sięga po niego podczas zakupów.

Suszona marakujaSuszona marakuja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Podczas gdy świeża marakuja, znana również jako męczennica jadalna, często gości w deserach i koktajlach, jej suszona wersja dopiero czeka na swoje odkrycie. To jednak właśnie suszone kawałki marakui stanowią genialną, naturalną alternatywę dla żelków i chipsów, dostarczając organizmowi skoncentrowanej dawki wartości odżywczych, które wspierają odporność i działają jak balsam na jelita.

Tradycyjne oładzie drożdżowe – prosty przepis

Suszona marakuja

Marakuja, nawet po wysuszeniu, pozostaje skoncentrowanym źródłem składników kluczowych dla zdrowia. Jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik działa jak miotełka - usprawnia perystaltykę jelit, skutecznie zapobiegając wzdęciom i problemom trawiennym. Co więcej, jest idealnym prebiotykiem, odżywiającym dobroczynne bakterie w mikroflorze jelitowej. Wysoka zawartość błonnika i działanie przeciwzapalne sprawiają, że owoc ten aktywnie wspiera zdrowie serca, pomagając obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów. Dzięki temu odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób metabolicznych i sercowo-naczyniowych.

Jakie właściwości ma marakuja?
Jakie właściwości ma marakuja? © Licencjodawca | Yurou Guan,关煜柔

Dodatkowo marakuja dostarcza solidną porcję witaminy C, która jest kluczowym antyoksydantem niezbędnym do wzmocnienia układu odpornościowego i walki z wolnymi rodnikami. Witamina C jest też niezbędna do syntezy kolagenu, co korzystnie wpływa na stan skóry, a także na elastyczność naczyń krwionośnych. Zawiera również potas, który wspiera prawidłowe ciśnienie krwi oraz związki wpływające uspokajająco na układ nerwowy.

Jak włączyć ją do diety i na co uważać?

Suszona marakuja jest idealną przekąską, która może zastąpić chipsy i żelki. Jej słodko-kwaśny, orzeźwiający smak pasuje niemal do wszystkiego. Świetnie smakuje jako samodzielna przekąska, a także jako egzotyczny dodatek do porannego musli, owsianki czy jogurtu. Możesz dorzucić ją także do domowych ciasteczek czy batoników.

Aby w pełni wykorzystać prozdrowotny potencjał marakui, koniecznie czytaj etykiety. Większość suszonych owoców jest, niestety, kandyzowana (zawiera dużą ilość dodanego cukru) lub konserwowana przy użyciu siarki (dwutlenku siarki, E220). Zawsze wybieraj niesłodzone i niesiarkowane suszone kawałki marakui. Tylko wtedy masz pewność, że jesz czysty, tropikalny superfood.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀