Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita

W świecie przekąsek coraz trudniej znaleźć coś, co jest jednocześnie pyszne i naprawdę zdrowe. Ten produkt staje się odskocznią od reguły, chociaż wciąż niewiele osób sięga po niego podczas zakupów.

Suszona marakujaSuszona marakuja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Podczas gdy świeża marakuja, znana również jako męczennica jadalna, często gości w deserach i koktajlach, jej suszona wersja dopiero czeka na swoje odkrycie. To jednak właśnie suszone kawałki marakui stanowią genialną, naturalną alternatywę dla żelków i chipsów, dostarczając organizmowi skoncentrowanej dawki wartości odżywczych, które wspierają odporność i działają jak balsam na jelita.

Tradycyjne oładzie drożdżowe – prosty przepis

Suszona marakuja

Marakuja, nawet po wysuszeniu, pozostaje skoncentrowanym źródłem składników kluczowych dla zdrowia. Jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik działa jak miotełka - usprawnia perystaltykę jelit, skutecznie zapobiegając wzdęciom i problemom trawiennym. Co więcej, jest idealnym prebiotykiem, odżywiającym dobroczynne bakterie w mikroflorze jelitowej. Wysoka zawartość błonnika i działanie przeciwzapalne sprawiają, że owoc ten aktywnie wspiera zdrowie serca, pomagając obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów. Dzięki temu odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób metabolicznych i sercowo-naczyniowych.

Jakie właściwości ma marakuja?
Jakie właściwości ma marakuja? © Licencjodawca | Yurou Guan,关煜柔

Dodatkowo marakuja dostarcza solidną porcję witaminy C, która jest kluczowym antyoksydantem niezbędnym do wzmocnienia układu odpornościowego i walki z wolnymi rodnikami. Witamina C jest też niezbędna do syntezy kolagenu, co korzystnie wpływa na stan skóry, a także na elastyczność naczyń krwionośnych. Zawiera również potas, który wspiera prawidłowe ciśnienie krwi oraz związki wpływające uspokajająco na układ nerwowy.

Jak włączyć ją do diety i na co uważać?

Suszona marakuja jest idealną przekąską, która może zastąpić chipsy i żelki. Jej słodko-kwaśny, orzeźwiający smak pasuje niemal do wszystkiego. Świetnie smakuje jako samodzielna przekąska, a także jako egzotyczny dodatek do porannego musli, owsianki czy jogurtu. Możesz dorzucić ją także do domowych ciasteczek czy batoników.

Aby w pełni wykorzystać prozdrowotny potencjał marakui, koniecznie czytaj etykiety. Większość suszonych owoców jest, niestety, kandyzowana (zawiera dużą ilość dodanego cukru) lub konserwowana przy użyciu siarki (dwutlenku siarki, E220). Zawsze wybieraj niesłodzone i niesiarkowane suszone kawałki marakui. Tylko wtedy masz pewność, że jesz czysty, tropikalny superfood.

Wybrane dla Ciebie

Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
We Włoszech spróbowałam arancini. Zajadałam się nimi przez cały wyjazd
We Włoszech spróbowałam arancini. Zajadałam się nimi przez cały wyjazd
Żucie na zdrowie, oszczędność pieniędzy i sprytne patenty. Jesień w kuchni zapowiada się smakowicie
Żucie na zdrowie, oszczędność pieniędzy i sprytne patenty. Jesień w kuchni zapowiada się smakowicie
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła