Jedz jak najczęściej. Odchudza, zapobiega zakrzepicy i wspomaga produkcję kolagenu

Ananas to wyjątkowy owoc tropikalny, który jest uwielbiany przez wiele osób. Wyróżnia się wyjątkowym, słodkim i zarazem cierpkim smakiem, a do tego, dostarcza wielu cennych składników odżywczych, które mają znaczący wpływ na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Warto włączyć go do swojej codziennej diety.

Ananas — owoc bogaty w liczne składniki odżywcze. Ananas — owoc bogaty w liczne składniki odżywcze.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | khumthong

Ananas jest owocem niezwykle bogatym w różnego rodzaju składniki odżywcze. Zawiera mangan, witaminy C i A, bromelinę, witaminy z grupy B oraz błonnik. Warto jeść go jak najczęściej, zwłaszcza jeśli jest się na diecie odchudzającej. Ananas przyśpiesza metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z mięsa mielonego

Ananas — zródło cennych składników odżwyczych

Ananas jest bogaty w bromelinę, cenną substancję odżywczą o właściwościach przeciwzapalnych. To mieszanka enzymów proteolitycznych. Wyróżnia ją działanie antyagregacyjne, które zapobiega zbrylaniu się płytek krwi. Bromelina rozkłada fibrynogeny, ograniczając ryzyko tworzenia się zakrzepów. Zalecana dawka bromeliny to 40 do 400 mg dziennie. W 100 g owocu znajduje się ok. 10-20 mg tej substancji.

Kolejnym cennym składnikiem, który znajduje się w ananasie, jest mangan. To minerał, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju kości i tkanki łącznej i wspiera prawidłową pracę metabolizmu. Ananas powinien być spożywany przez osoby, które mają problemy z kośćmi, bowiem składniki zawarte w owocu przeciwdziałają rozwojowi osteoporozy.

Owoc bogaty w przeciwutleniacze

W ananasie znajduje się wysoka ilość witaminy C. To jeden z najskuteczniejszych naturalnych antyoksydantów, który wspiera układ odpornościowy, chroniąc go przed infekcjami i chorobami. Witamina C bierze udział w produkcji kolagenu, co ma znaczenie dla stanu skóry, stawów i naczyń krwionośnych.

To jeszcze nie koniec. Kolejną witaminą na liście jest witamina A, która bierze udział w wielu ważnych procesach w organizmie. Regularne przyjmowanie witaminy A chroni nas przed przedwczesnym starzeniem, a nawet przed chorobami oczu. Z kolei witaminy z grupy B, które również są obecne w ananasie, pozytywnie oddziałują na układ nerwowy. Niedobór tych witamin może objawiać się zmęczeniem, sennością, a nawet z odczuwalnym spadkiem samopoczucia.

Ostatnim składnikiem na liście jest błonnik. Błonnik odpowiada za prawidłową pracę układu pokarmowego, bowiem oddziałuje na perystaltykę jelit i przyczynia się do zwiększonego odczuwania sytości. Warto włączyć go do swojej codziennej diety. Kilka kawałków ananasa zastąpi ci suplementy diety. Pamiętajmy, że witaminy, które wchłaniają się najłatwiej, pochodzą właśnie z żywności.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥