Jedz jak najczęściej. Odchudza, zapobiega zakrzepicy i wspomaga produkcję kolagenu
Ananas to wyjątkowy owoc tropikalny, który jest uwielbiany przez wiele osób. Wyróżnia się wyjątkowym, słodkim i zarazem cierpkim smakiem, a do tego, dostarcza wielu cennych składników odżywczych, które mają znaczący wpływ na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Warto włączyć go do swojej codziennej diety.
16.01.2024 | aktual.: 16.01.2024 16:43
Ananas jest owocem niezwykle bogatym w różnego rodzaju składniki odżywcze. Zawiera mangan, witaminy C i A, bromelinę, witaminy z grupy B oraz błonnik. Warto jeść go jak najczęściej, zwłaszcza jeśli jest się na diecie odchudzającej. Ananas przyśpiesza metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ananas — zródło cennych składników odżwyczych
Ananas jest bogaty w bromelinę, cenną substancję odżywczą o właściwościach przeciwzapalnych. To mieszanka enzymów proteolitycznych. Wyróżnia ją działanie antyagregacyjne, które zapobiega zbrylaniu się płytek krwi. Bromelina rozkłada fibrynogeny, ograniczając ryzyko tworzenia się zakrzepów. Zalecana dawka bromeliny to 40 do 400 mg dziennie. W 100 g owocu znajduje się ok. 10-20 mg tej substancji.
Kolejnym cennym składnikiem, który znajduje się w ananasie, jest mangan. To minerał, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju kości i tkanki łącznej i wspiera prawidłową pracę metabolizmu. Ananas powinien być spożywany przez osoby, które mają problemy z kośćmi, bowiem składniki zawarte w owocu przeciwdziałają rozwojowi osteoporozy.
Owoc bogaty w przeciwutleniacze
W ananasie znajduje się wysoka ilość witaminy C. To jeden z najskuteczniejszych naturalnych antyoksydantów, który wspiera układ odpornościowy, chroniąc go przed infekcjami i chorobami. Witamina C bierze udział w produkcji kolagenu, co ma znaczenie dla stanu skóry, stawów i naczyń krwionośnych.
To jeszcze nie koniec. Kolejną witaminą na liście jest witamina A, która bierze udział w wielu ważnych procesach w organizmie. Regularne przyjmowanie witaminy A chroni nas przed przedwczesnym starzeniem, a nawet przed chorobami oczu. Z kolei witaminy z grupy B, które również są obecne w ananasie, pozytywnie oddziałują na układ nerwowy. Niedobór tych witamin może objawiać się zmęczeniem, sennością, a nawet z odczuwalnym spadkiem samopoczucia.
Ostatnim składnikiem na liście jest błonnik. Błonnik odpowiada za prawidłową pracę układu pokarmowego, bowiem oddziałuje na perystaltykę jelit i przyczynia się do zwiększonego odczuwania sytości. Warto włączyć go do swojej codziennej diety. Kilka kawałków ananasa zastąpi ci suplementy diety. Pamiętajmy, że witaminy, które wchłaniają się najłatwiej, pochodzą właśnie z żywności.