PrzepisSałatkiNajpierw się krzywili, teraz zajadają. Sałatka z wątróbką i majonezem to hit rodzinnych spotkań

Najpierw się krzywili, teraz zajadają. Sałatka z wątróbką i majonezem to hit rodzinnych spotkań

Sałatka z wątróbką - Pyszności
Sałatka z wątróbką - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Ahanov Michael
15.01.2024 12:25, aktualizacja: 15.01.2024 14:11

Wątróbka dla wielu osób kojarzy się z dziecięcą traumą, gdy na stołówce szkolnej pojawiała się w towarzystwie ziemniaków i cebuli. Prosta sałatka z majonezem, ogórkami i cebulą może pomóc w przezwyciężeniu niechęci.

Na hasło wątróbka wiele osób mimowolnie się krzywi. Nic w tym dziwnego, bo ma dość specyficzny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. W sałatce można jedna odkryć ją na nowo. Proste połączenie z chrupiącą cebulą i kwaśnym ogórkiem szybko stało się hitem w moim domu. Po porcję sięga chętnie nawet moja ciocia, która jawnie i głośno deklaruje ogólną niechęć do wątróbki w tradycyjnej, smażonej odsłonie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z wątróbką i majonezem

Jeśli szukasz pomysłu na pyszną sałatkę, którą zaskoczysz bliskich, to ten przepis zdecydowanie przypadnie ci do gustu. Składników jest kilka, są proste, tanie i dostępne. Chociaż wątróbka jest dość kontrowersyjna, to dodatek majonezu, ogórków czy cebuli łagodzi jej charakterystyczny smak.

Wątróbka
Wątróbka© Adobe Stock | Joerg Beuge

Wątróbka to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego żelaza, więc w swojej diecie powinny uwzględnić ją w szczególności osoby z anemią. Jest również bogata w cynk, kwas foliowy oraz witaminę B12. Warto raz na jakiś czas się do niej przekonać, wyjdzie to na zdrowie.

Składniki:

  • 300 wątróbki drobiowej,
  • 1 cebula,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 2 jabłka,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól pieprz majeranek,
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę opłucz i oczyść z błonek.
  2. Pokrój w paski i podsmaż na rozgrzanym oleju. Nie dodawaj soli, aby nie stwardniała.
  3. Odstaw, aby wystygła. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
  4. Cebulę, jabłka oraz ogórki kroję w kostkę i przekładam do miski.
  5. Dodaję majonez oraz wątróbkę i dokładnie wymieszaj.

Sałatkę możesz odstawić również na trochę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Świetnie smakuje samodzielnie lub jako dodatek na kanapki.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także