Najpierw się krzywili, teraz zajadają. Sałatka z wątróbką i majonezem to hit rodzinnych spotkań
Wątróbka dla wielu osób kojarzy się z dziecięcą traumą, gdy na stołówce szkolnej pojawiała się w towarzystwie ziemniaków i cebuli. Prosta sałatka z majonezem, ogórkami i cebulą może pomóc w przezwyciężeniu niechęci.
15.01.2024 | aktual.: 15.01.2024 14:11
Na hasło wątróbka wiele osób mimowolnie się krzywi. Nic w tym dziwnego, bo ma dość specyficzny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. W sałatce można jedna odkryć ją na nowo. Proste połączenie z chrupiącą cebulą i kwaśnym ogórkiem szybko stało się hitem w moim domu. Po porcję sięga chętnie nawet moja ciocia, która jawnie i głośno deklaruje ogólną niechęć do wątróbki w tradycyjnej, smażonej odsłonie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z wątróbką i majonezem
Jeśli szukasz pomysłu na pyszną sałatkę, którą zaskoczysz bliskich, to ten przepis zdecydowanie przypadnie ci do gustu. Składników jest kilka, są proste, tanie i dostępne. Chociaż wątróbka jest dość kontrowersyjna, to dodatek majonezu, ogórków czy cebuli łagodzi jej charakterystyczny smak.
Wątróbka to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego żelaza, więc w swojej diecie powinny uwzględnić ją w szczególności osoby z anemią. Jest również bogata w cynk, kwas foliowy oraz witaminę B12. Warto raz na jakiś czas się do niej przekonać, wyjdzie to na zdrowie.
Składniki:
- 300 wątróbki drobiowej,
- 1 cebula,
- 6 ogórków konserwowych,
- 2 jabłka,
- 3 łyżki majonezu,
- sól pieprz majeranek,
- 2 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę opłucz i oczyść z błonek.
- Pokrój w paski i podsmaż na rozgrzanym oleju. Nie dodawaj soli, aby nie stwardniała.
- Odstaw, aby wystygła. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
- Cebulę, jabłka oraz ogórki kroję w kostkę i przekładam do miski.
- Dodaję majonez oraz wątróbkę i dokładnie wymieszaj.
Sałatkę możesz odstawić również na trochę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Świetnie smakuje samodzielnie lub jako dodatek na kanapki.