PrzepisBoże NarodzenieMoim świątecznym pasztetem zachwyca się cała rodzina. Wszystko dzięki rodzajowi mięsa, który dodaję

Moim świątecznym pasztetem zachwyca się cała rodzina. Wszystko dzięki rodzajowi mięsa, który dodaję

Co stoi za doskonałym smakiem pasztetu? Według mnie — połączenie trzech rodzajów mięs. Taki zabieg daje niesamowity efekt, który później zawsze jest doceniany przez domowników. Oto przepis na pasztet idealny, którym zachwycisz swoich wigilijnych gości!

Wigilijny pasztet z trzech rodzajów mięs. Doskonały smak, prosta receptura
Wigilijny pasztet z trzech rodzajów mięs. Doskonały smak, prosta receptura
Źródło zdjęć: © Canva | Elena Nazarova

20.12.2023 11:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wigilia za pasem. Część z nas stoi przed niemałym wyzwaniem przygotowania świątecznej wieczerzy. Osobiście uważam, że udana Wigilia to nie tylko dwanaście tradycyjnych potraw, ale również dodatki. Niedawno pisałem już o tym w kontekście pomysłów na wigilijne sałatki. Dzisiaj chcę ci przekazać przepis na doskonały pasztet, którego sekretem jest mieszanka aż trzech rodzajów mięs.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierwszym rodzajem mięsa użytego do przygotowania pasztetu jest wołowina. Niektórzy używają antrykotu, inni udźca. Moim zdaniem ciekawym rozwiązaniem jest skorzystanie z pręgi. Ta krucha, delikatna część wołowej goleni sprawdzi się jak ulał w przypadku pasztetu. Drugim rodzajem jest wieprzowina. Tutaj można nie wydziwiać i skorzystać z łopatki. Trzecim i ostatnim składnikiem mięsnym są niedoceniane dzisiaj podroby, a dokładniej: wątróbka wieprzowa.

Przepis nie jest skomplikowany i wychodzi za każdym razem. Pasztet prezentuje się doskonale i smakuje bosko. Podążaj za wskazówkami i daj znać, jak wrażenia!

Wigilijny pasztet

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej,
  • 500 g pręgi wołowej,
  • 500 g wątróbki wieprzowej,
  • 150 g suszonych grzybów,
  • 3-4 łyżki smalcu,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 cebule,
  • 2 czerstwe bułki,
  • 250 ml mleka,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 5 jajek,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz.
Pasztet z dodatkiem wątróbki to prawdziwa uczta dla podniebienia
Pasztet z dodatkiem wątróbki to prawdziwa uczta dla podniebienia© Canva | Katarzyna Bialasiewicz

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej zimną wodą i namaczaj całą noc. Następnego dnia odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Warzywa obierz i posiekaj. Mięso (podroby niech jeszcze pozostaną nietknięte) podsmaż na smalcu i przełóż do dużego garnka. Dopiero teraz dorzuć do niego wątróbkę i warzywa.
  3. Wszystkie składniki zalej teraz wodą i dopraw liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodaj również grzyby. Gotuj pod przykryciem do miękkości.
  4. Przecedź i zmiel trzykrotnie w maszynce razem z namoczonymi w mleku bułkami. Dodaj żółtka i białka ubite na sztywną pianę. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
  5. Całość wymieszaj i przełóż do natłuszczonej foremki. Piecz półtorej godziny w 170 stopniach. Smacznego!