Moim świątecznym pasztetem zachwyca się cała rodzina. Wszystko dzięki rodzajowi mięsa, który dodaję

Co stoi za doskonałym smakiem pasztetu? Według mnie — połączenie trzech rodzajów mięs. Taki zabieg daje niesamowity efekt, który później zawsze jest doceniany przez domowników. Oto przepis na pasztet idealny, którym zachwycisz swoich wigilijnych gości!

Wigilijny pasztet z trzech rodzajów mięs. Doskonały smak, prosta recepturaWigilijny pasztet z trzech rodzajów mięs. Doskonały smak, prosta receptura
Źródło zdjęć: © Canva | Elena Nazarova

Wigilia za pasem. Część z nas stoi przed niemałym wyzwaniem przygotowania świątecznej wieczerzy. Osobiście uważam, że udana Wigilia to nie tylko dwanaście tradycyjnych potraw, ale również dodatki. Niedawno pisałem już o tym w kontekście pomysłów na wigilijne sałatki. Dzisiaj chcę ci przekazać przepis na doskonały pasztet, którego sekretem jest mieszanka aż trzech rodzajów mięs.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa grzybowa na Wigilię. Lepsza nie istnieje

Pierwszym rodzajem mięsa użytego do przygotowania pasztetu jest wołowina. Niektórzy używają antrykotu, inni udźca. Moim zdaniem ciekawym rozwiązaniem jest skorzystanie z pręgi. Ta krucha, delikatna część wołowej goleni sprawdzi się jak ulał w przypadku pasztetu. Drugim rodzajem jest wieprzowina. Tutaj można nie wydziwiać i skorzystać z łopatki. Trzecim i ostatnim składnikiem mięsnym są niedoceniane dzisiaj podroby, a dokładniej: wątróbka wieprzowa.

Przepis nie jest skomplikowany i wychodzi za każdym razem. Pasztet prezentuje się doskonale i smakuje bosko. Podążaj za wskazówkami i daj znać, jak wrażenia!

Wigilijny pasztet

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej,
  • 500 g pręgi wołowej,
  • 500 g wątróbki wieprzowej,
  • 150 g suszonych grzybów,
  • 3-4 łyżki smalcu,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 cebule,
  • 2 czerstwe bułki,
  • 250 ml mleka,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 5 jajek,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz.
Pasztet z dodatkiem wątróbki to prawdziwa uczta dla podniebienia
Pasztet z dodatkiem wątróbki to prawdziwa uczta dla podniebienia © Canva | Katarzyna Bialasiewicz

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej zimną wodą i namaczaj całą noc. Następnego dnia odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Warzywa obierz i posiekaj. Mięso (podroby niech jeszcze pozostaną nietknięte) podsmaż na smalcu i przełóż do dużego garnka. Dopiero teraz dorzuć do niego wątróbkę i warzywa.
  3. Wszystkie składniki zalej teraz wodą i dopraw liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodaj również grzyby. Gotuj pod przykryciem do miękkości.
  4. Przecedź i zmiel trzykrotnie w maszynce razem z namoczonymi w mleku bułkami. Dodaj żółtka i białka ubite na sztywną pianę. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
  5. Całość wymieszaj i przełóż do natłuszczonej foremki. Piecz półtorej godziny w 170 stopniach. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀