Kosztują grosze, a są bogactwem witamin. Jednak wielu z nas nawet nie myśli by na nie spojrzeć

Podroby są często niesłusznie pomijane podczas zakupów. Te tanie zamienniki mięsa są zdrowe i pożywne. Warto włączyć je do swojej diety.

ObrazekAdobe Stock
Ewa

Dla wielu osób wątróbka, żołądki i serca to koszmar z dzieciństwa. Inni z kolei pomijają je w sklepie z powodu mało atrakcyjnego wyglądu i nazwy. Chociaż mogłoby się wydawać, że za niską ceną idzie też niska jakość, to żołądki mają w sobie naprawdę dużo wartości odżywczych. Nie tylko pozwolą ci zaoszczędzić pieniądze na zakupach, ale też zamienią się w pyszne i pożywne danie.

Czy żołądki są zdrowe?

Dawniej często lądowały jako dodatek do zupy lub składnik mięsnego farszu do pierogów. Świetnie sprawdzają się też jako pyszny gulasz z delikatnym sosem. Żołądki drobiowe kompletnie niezasadnie dostały łatkę małowartościowych i odpychających. Podroby są świetnym źródłem białka i kolagenu. Z biegiem lat nasz organizm produkuje coraz mniej kolagenu i staje się ważne, aby dostarczać go również z zewnątrz. Poprawia on elastyczność i zmniejsza ryzyko powstawania zmarszczek, pomaga kontrolować ciśnienie krwi oraz wspiera pracę naszych stawów.

Żołądki zawierają również wiele cennych witamin i składników odżywczych, takich jak żelazo, cynk, witamina A, C, D, E i K. W 100 gramach żołądków gotowanych na wolnym ogniu mamy zaledwie 154 kalorie.

Jak serwować podroby?

Drobiowe żołądki zdecydowanie wygrywają pod kątem ceny w starciu ze zwykłym mięsem. Cena za kilogram najczęściej nie przekracza 12 zł, co sprawia, że są naprawdę apetycznym kąskiem dla osób, które dbają o domowy budżet. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięsnych farszów, możesz je również obgotować i następnie podsmażyć z cebulką. Najpopularniejszy jest jednak prosty, delikatny gulasz. W połączeniu z ziemniakami smakuje nieziemsko.

Żołądki drobiowe- Pyszności
Żołądki drobiowe- Pyszności

Gulasz z żołądków drobiowych

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 150 – 200 ml tłustej śmietany
  • 3 liście laurowe
  • 3- ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroję w plasterki.
  2. Obrane marchewki i pietruszki ścieram na tarce.
  3. Podsmażam cebulę na złotym kolor, po czym dorzucam pozostałe warzywa.
  4. Żołądki dokładnie myję pod bieżącą wodą, kroję i dodaję do warzyw.
  5. Dodaję ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz.
  6. Zalewa całość wodą tak, aby przykryła żołądki. Gotuję do miękkości przez ok. 60-90 minut.
  7. Wodę z patelni mieszam w kubeczku z mąką i wlewam, aby zagęścić sos.
  8. Na koniec dodaję śmietanę, dokładnie mieszam i zagotowuję.
  9. Podaję z ugotowanymi ziemniakami.

A może masz ochotę na pyszny obiad w postaci ziemniaków po góralsku?

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟