Kosztują grosze, a są bogactwem witamin. Jednak wielu z nas nawet nie myśli by na nie spojrzeć
Podroby są często niesłusznie pomijane podczas zakupów. Te tanie zamienniki mięsa są zdrowe i pożywne. Warto włączyć je do swojej diety.
20.04.2023 | aktual.: 20.04.2023 16:52
Dla wielu osób wątróbka, żołądki i serca to koszmar z dzieciństwa. Inni z kolei pomijają je w sklepie z powodu mało atrakcyjnego wyglądu i nazwy. Chociaż mogłoby się wydawać, że za niską ceną idzie też niska jakość, to żołądki mają w sobie naprawdę dużo wartości odżywczych. Nie tylko pozwolą ci zaoszczędzić pieniądze na zakupach, ale też zamienią się w pyszne i pożywne danie.
Czy żołądki są zdrowe?
Dawniej często lądowały jako dodatek do zupy lub składnik mięsnego farszu do pierogów. Świetnie sprawdzają się też jako pyszny gulasz z delikatnym sosem. Żołądki drobiowe kompletnie niezasadnie dostały łatkę małowartościowych i odpychających. Podroby są świetnym źródłem białka i kolagenu. Z biegiem lat nasz organizm produkuje coraz mniej kolagenu i staje się ważne, aby dostarczać go również z zewnątrz. Poprawia on elastyczność i zmniejsza ryzyko powstawania zmarszczek, pomaga kontrolować ciśnienie krwi oraz wspiera pracę naszych stawów.
Żołądki zawierają również wiele cennych witamin i składników odżywczych, takich jak żelazo, cynk, witamina A, C, D, E i K. W 100 gramach żołądków gotowanych na wolnym ogniu mamy zaledwie 154 kalorie.
Jak serwować podroby?
Drobiowe żołądki zdecydowanie wygrywają pod kątem ceny w starciu ze zwykłym mięsem. Cena za kilogram najczęściej nie przekracza 12 zł, co sprawia, że są naprawdę apetycznym kąskiem dla osób, które dbają o domowy budżet. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięsnych farszów, możesz je również obgotować i następnie podsmażyć z cebulką. Najpopularniejszy jest jednak prosty, delikatny gulasz. W połączeniu z ziemniakami smakuje nieziemsko.
Gulasz z żołądków drobiowych
Składniki:
- 1 kg żołądków drobiowych
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 150 – 200 ml tłustej śmietany
- 3 liście laurowe
- 3- ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroję w plasterki.
- Obrane marchewki i pietruszki ścieram na tarce.
- Podsmażam cebulę na złotym kolor, po czym dorzucam pozostałe warzywa.
- Żołądki dokładnie myję pod bieżącą wodą, kroję i dodaję do warzyw.
- Dodaję ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz.
- Zalewa całość wodą tak, aby przykryła żołądki. Gotuję do miękkości przez ok. 60-90 minut.
- Wodę z patelni mieszam w kubeczku z mąką i wlewam, aby zagęścić sos.
- Na koniec dodaję śmietanę, dokładnie mieszam i zagotowuję.
- Podaję z ugotowanymi ziemniakami.
A może masz ochotę na pyszny obiad w postaci ziemniaków po góralsku?