Kosztują grosze, a są bogactwem witamin. Jednak wielu z nas nawet nie myśli by na nie spojrzeć

Podroby są często niesłusznie pomijane podczas zakupów. Te tanie zamienniki mięsa są zdrowe i pożywne. Warto włączyć je do swojej diety.

ObrazekAdobe Stock
Ewa

Dla wielu osób wątróbka, żołądki i serca to koszmar z dzieciństwa. Inni z kolei pomijają je w sklepie z powodu mało atrakcyjnego wyglądu i nazwy. Chociaż mogłoby się wydawać, że za niską ceną idzie też niska jakość, to żołądki mają w sobie naprawdę dużo wartości odżywczych. Nie tylko pozwolą ci zaoszczędzić pieniądze na zakupach, ale też zamienią się w pyszne i pożywne danie.

Czy żołądki są zdrowe?

Dawniej często lądowały jako dodatek do zupy lub składnik mięsnego farszu do pierogów. Świetnie sprawdzają się też jako pyszny gulasz z delikatnym sosem. Żołądki drobiowe kompletnie niezasadnie dostały łatkę małowartościowych i odpychających. Podroby są świetnym źródłem białka i kolagenu. Z biegiem lat nasz organizm produkuje coraz mniej kolagenu i staje się ważne, aby dostarczać go również z zewnątrz. Poprawia on elastyczność i zmniejsza ryzyko powstawania zmarszczek, pomaga kontrolować ciśnienie krwi oraz wspiera pracę naszych stawów.

Żołądki zawierają również wiele cennych witamin i składników odżywczych, takich jak żelazo, cynk, witamina A, C, D, E i K. W 100 gramach żołądków gotowanych na wolnym ogniu mamy zaledwie 154 kalorie.

Jak serwować podroby?

Drobiowe żołądki zdecydowanie wygrywają pod kątem ceny w starciu ze zwykłym mięsem. Cena za kilogram najczęściej nie przekracza 12 zł, co sprawia, że są naprawdę apetycznym kąskiem dla osób, które dbają o domowy budżet. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięsnych farszów, możesz je również obgotować i następnie podsmażyć z cebulką. Najpopularniejszy jest jednak prosty, delikatny gulasz. W połączeniu z ziemniakami smakuje nieziemsko.

Żołądki drobiowe- Pyszności
Żołądki drobiowe- Pyszności

Gulasz z żołądków drobiowych

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 150 – 200 ml tłustej śmietany
  • 3 liście laurowe
  • 3- ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroję w plasterki.
  2. Obrane marchewki i pietruszki ścieram na tarce.
  3. Podsmażam cebulę na złotym kolor, po czym dorzucam pozostałe warzywa.
  4. Żołądki dokładnie myję pod bieżącą wodą, kroję i dodaję do warzyw.
  5. Dodaję ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz.
  6. Zalewa całość wodą tak, aby przykryła żołądki. Gotuję do miękkości przez ok. 60-90 minut.
  7. Wodę z patelni mieszam w kubeczku z mąką i wlewam, aby zagęścić sos.
  8. Na koniec dodaję śmietanę, dokładnie mieszam i zagotowuję.
  9. Podaję z ugotowanymi ziemniakami.

A może masz ochotę na pyszny obiad w postaci ziemniaków po góralsku?

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy