Idealnie soczysta smażona wątróbka. Dodaj ten składnik pod koniec smażenia

Z wątróbką najczęściej jest tak, że albo się ją kocha, albo nienawidzi. Niezależnie od tego, do której grupy należysz, smażona wątróbka to świetny wybór na rodzinny obiad. Jej smak można podkreślić jednym charakterystycznym składnikiem. Będzie pysznie.

ObrazekSmażona wątróbka - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Soczysta, miękka i smaczna — idealna smażona wątróbka

Smak wątróbki jest dość charakterystyczny. Wątróbka ma jednak liczne grono zwolenników, którzy lubią przygotowywać ją na wiele smacznych sposobów. A wszystko to, dzięki temu, że jest dość uniwersalna, dzięki czemu możesz ją podać zarówno z jabłkami, malinami, czy pomarańczami, jak i z majerankiem czy grzybami.

Obrazek
Wątróbka - Pyszności; Foto: Canva.com

Wierzymy w to, że smażona wątróbka w tej wersji przypadnie ci do gustu. Jej smak został podkreślony przez jeden tajemniczy składnik, który sprawia, że jest ona miękka, smaczna i przechodzi smakiem reszty składników. Nie czekaj dłużej i już dziś poznaj przepis na wątróbkę z dodatkiem śmietany. To właśnie ona powoduje, że nawet te osoby, które do tej pory nie przepadały za tym daniem, pokochały wątróbkę. Pamiętaj, by nie solić jej przed smażeniem, jeśli zależy ci na tym, by nie była twarda.

Jak zrobić najlepszą smażoną wątróbkę?

Okazuje się, że cały proces nie jest zbyt skomplikowany. Smak dania został podkreślony przez śmietanę, a także pieczarki, cebulę, suszony tymianek i świeżą natkę pietruszki. Każdy, kto spróbuje tego dania, będzie zachwycony.

Składniki:

  • około 300 g pieczarek
  • 400 g wątróbek drobiowych
  • odrobina suszonego tymianku
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • 2 cebule
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • mąka pszenna
  • masło klarowane.

Sposób przygotowania:

Smażona wątróbka w takiej wersji, na pewno przypadnie ci do gustu. Jeśli chcesz zachwycać się jej wyjątkowym smakiem, to rozpocznij od oczyszczenia i pokrojenia wątróbki i następnie obtocz ją w mące. Cebulę i natkę pietruszki posiekaj, a pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim mięso.

Obrazek
Wątróbka w sosie - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Prosto i Smacznie

W następnej kolejności, do smażącego się mięsa dodaj cebulę, a gdy się zeszkli — wrzuć pieczarki. Podsmażaj wszystko przez kilka minut. Gdy będzie gotowe, to przypraw je tymiankiem i posiekaną natką pietruszki. Dodaj łyżkę mąki i wszystko dokładnie wymieszaj i przesmaż. Kolejny krok to dodanie śmietanki i gotowanie do momentu, aż powstanie gęsty sos. Na sam koniec, dopraw danie solą i pieprzem. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić udka z kurczaka w cieście:

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟