Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak

Ciężko oderwać od niego wzrok. To ciasto sprawia, że każdy przeciera oczy ze zdumienia i zdecydowanie gwarantuje efekt wow przy stole. To francuski klasyk i najwyższa pora, aby zawładnął również polskimi świętami.

Tradycyjne świąteczne ciasto, które przypomina pień drzewaTradycyjne świąteczne ciasto, które przypomina pień drzewa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | noirchocolate

Jeśli będziesz miał okazję odwiedzić Francuzów podczas Wigilii, na pewno na stole zauważysz właśnie to ciasto. Z wyglądu przypomina pień drzewa, a w rzeczywistości jest słodziutkim wypiekiem, idealnym na święta. Stąd też jego nazwa – "bûche de Noël", czyli "kawałek drewna na Boże Narodzenie".

Niezawodny przepis na domowy lukier. Z nim świąteczne wypieki będą wyglądać i smakować jeszcze lepiej

Francuskie ciasto

Bûche de Noël to tradycyjna francuska rolada świąteczna, która składa się z trzech głównych warstw: biszkoptu, kremu czekoladowego oraz polewy. Najpierw biszkopt pieczemy na płaskiej blasze, a po ostudzeniu równomiernie smarujemy go kremem czekoladowym.

Następnie zwijamy ciasto w roladę, tak aby krem znalazł się wewnątrz, tworząc słodkie, mięciutkie wnętrze. Na wierzch wylewamy polewę czekoladową, a widelcem robimy charakterystyczne bruzdy, które imitują korę drzewa. Dzięki temu ciasto nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również pięknie wygląda.

Przepis na bûche de Noël

Składniki na biszkopt:

  • 8 jajek,
  • 150 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • skórka starta z 2-3 cytryn,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 200 g czekolady deserowej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 50 ml rumu.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 50 g czekolady deserowej,
  • 50 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Wlej białka do czystej miski, dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę.
  3. Stopniowo wsypuj cukier, aż piana będzie lśniąca i sztywna.
  4. W osobnej misce wymieszaj żółtka z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz z ubitą pianą.
  5. Następnie dodaj mąkę i startą skórkę z cytryn.
  6. Ostrożnie wymieszaj łyżką, aby piana nie opadła.
  7. Przygotuj dużą blachę 28×42 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Wylej masę biszkoptową równomiernie na blachę.
  9. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz 12-15 minut.
  10. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i zostaw do ostudzenia.
  11. Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej roztop 50 g czekolady z 50 g masła i wymieszaj do gładkości. i
  12. W międzyczasie przygotuj krem: w kąpieli wodnej roztop 200 g czekolady i odstaw do przestudzenia.
  13. Masło ubij mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę.
  14. Dodaj przestudzoną czekoladę i rum,
  15. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu.
  16. Przestudzony biszkopt połóż na czystej ściereczce i równomiernie rozsmaruj krem czekoladowy.
  17. Zostaw około ¼ kremu na dekorację rolady.
  18. Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej roztop 50 g czekolady z 50 g masła i wymieszaj do gładkości. Zostaw do lekkiego ostygnięcia, aby wciąż była płynna.
  19. Przy pomocy ściereczki zwiń biszkopt w roladę.
  20. Wylej polewę na wierzch rolady.
  21. Widelcem zrób podłużne bruzdy imitujące korę drzewa.
  22. Twoje ciasto jest gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟