Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom

Kiedy potrzebuję szybkiej słodkości, sięgam po francuską klasykę. Piekę delikatne, muszelkowe magdalenki. Są wilgotne, puszyste i cudownie pachną cytrusami. Wystarczą 3 jajka i trochę masła, by poczuć się jak w paryskiej kawiarni. Idealne do herbaty.

Przepis na magdalenki cytrynowePrzepis na magdalenki cytrynowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
Marcin Michałowski

Kiedy mam ochotę na słodki wypiek, który powstaje praktycznie sam i pachnie jak z najlepszej francuskiej cukierni, wybieram magdalenki. Te urocze, maślane ciasteczka mają w sobie wszystko: lekkość, wilgotność, cytrusowy aromat i niepowtarzalny kształt muszelki. Magdalenki robię zawsze wtedy, gdy chcę poprawić sobie nastrój albo przygotować coś aromatycznego do popołudniowej herbaty – ich zapach wypełnia dom szybciej niż świeczka zapachowa.

Owocowe kieszonki na 3 sposoby. Wyglądają jak naleśniki, smakują jak ciastka

Przepis na magdalenki – przepis krok po kroku

Choć wyglądają jak z półek paryskiej cukierni, magdalenki wcale nie wymagają żadnych wyjątkowych umiejętności. Najważniejsze to dobrze ubić białka i bardzo delikatnie wmieszać suche składniki. W ten sposób powstaje masa, która po upieczeniu jest miękka, puszysta i pełna aromatu.

Składniki:

  • 3 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie),
  • 100 g drobnego cukru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • otarta skórka z połowy cytryny lub pomarańczy,
  • 100 g roztopionego, lekko przestudzonego masła,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielam białka od żółtek.
  2. Ubijam białka na sztywno, dodając cukier łyżka po łyżce.
  3. Do ubitych białek dodaję żółtka i miksuję, tylko do połączenia.
  4. Przesiewam mąkę i delikatnie mieszam ją z masą jajeczną przy pomocy szpatułki.
  5. Wlewam roztopione masło, sok z cytryny i skórkę cytrusową — mieszam ostrożnie, aby masa pozostała puszysta.
  6. Foremki do magdalenek smaruję masłem i posypuję mąką. Strząsam jej nadmiar.
  7. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wypełniam nim foremki do ¾ wysokości.
  8. Piekę: 7 minut w 200°C w przypadku mini-maglenaek, około 12 minut w 200°C przy standardowej wielkości.
  9. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.

Kiedy je wyjmuję, w domu unosi się intensywny zapach cytrusów i masła – to jeden z tych aromatów, które od razu poprawiają nastrój. Zazwyczaj pierwszą magdalenkę zjadam jeszcze gorącą, bo trudno się powstrzymać.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯