Do kawy piekę te ciasteczka. Teściowa z zachwytu nie może nachwalić

Kuchnia francuska na całym świecie słynie z wyjątkowych wypieków. Wśród nich są magdalenki, czyli delikatne ciasteczka przypominające słodkie muszelki. Doskonale sprawdzą się na specjalne okazje i codzienne podwieczorki w królewskim stylu.

Magdalenki to klasyk wśród francuskich deserówMagdalenki to klasyk wśród francuskich deserów
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ewa Malinowska

Magdalenki to pozycja obowiązkowa podczas wizyty we Francji. Nie trzeba jednak czekać na urlop i rezerwować biletów lotniczych, bo kultowe ciasteczka w kształcie muszelek odtworzysz w swoim domu. To niezawodny sposób na to, by oczarować wszystkich gości, z najbardziej wymagającą teściową na czele.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto ptasie mleczko

Ciastka magdalenki

Magdalenki to biszkoptowe ciastka o charakterystycznym kształcie muszelki. Są delikatne i puszyste, z lekko chrupiącą skórką i wyczuwalną nutą masła. Często aromatyzuje się je dodatkowo cytryną, by dodać świeżości i lekkości. Trafić można również na wersje z wanilią, wodą różaną czy kwiatem pomarańczy.

Magdalenki zaskakują prostotą i smakiem
Magdalenki zaskakują prostotą i smakiem © Adobe Stock

Jedna z legend mówi, że magdalenki powstały w akcie desperacji. Gdy na dworze w Commercy księżna Stanisława Leszczyńska zorganizowała przyjęcie, jeden z kucharzy postanowił nagle porzucić pracę. Kulinarny kryzys starała się zażegnać młoda służąca o imieniu Madeleine, piekąc ciasta w kształcie muszelek. Księżna zakochała się w deserze, wprowadziła na Wersal. To tylko jedna z teorii, bo historię powstania magdalenek przypisuje się też XIX-wiecznej mistrzyni cukiernictwa Madeleine Paulmiere czy też kucharzowi księcia Talleyranda, Jeana Avice'a

Światową sławę magdalenkom przyniósł jednak Marcel Proust, francuski pisarz. W swoim dziele "W poszukiwaniu straconego czasu" opisał moment, w którym smak magdalenki zanurzonej w herbacie wywołał u narratora lawinę wspomnień z dzieciństwa. Ten fragment uczynił z magdalenki symbol mimowolnej pamięci i sentymentalnych wspomnień, na zawsze wpisując ją w kanon literatury i kultury kulinarnej.

Przepis na magdalenki

Magdalenki są proste do przygotowania, a ich najważniejszy składnik to masło, niezwykle cenione we francuskim cukiernictwie. Największym wyzwaniem jest tutaj znalezienie foremek do magdalenek, ale w czasach zakupów przez internet bez problemu można sobie z tym poradzić.

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • 125 g cukru,
  • 125 g masła,
  • 125 g mąki,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło i odstaw do lekkiego ostygnięcia.
  2. W misce zmiksuj żółtka z cukrem, aż uzyskasz konsystencję jasnego, kremowego ciasta.
  3. Do ubitych żółtek dodaj mąkę, ostudzone rozpuszczone masło oraz otartą skórkę z pomarańczy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
  4. Foremki do magdalenek dokładnie natłuść. Możesz użyć do tego pędzelka maczanego w pozostałym na dnie rondla rozpuszczonym maśle.
  5. Wlewaj ciasto do foremek, wypełniając je do około 3/4 wysokości.
  6. Piecz magdalenki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Ciasteczka powinny być złociste i wyrosnąć, tworząc charakterystyczny brzuszek.
Wybrane dla Ciebie
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀