Jajecznica po francusku jest niesamowicie delikatna i kremowa. Zrobisz ją z 4 składników

Jajecznica to śniadaniowy klasyk, którego specjalnie przedstawiać nie trzeba. Pozornie wydaje się być prosta — ot, tylko wbić jajka na patelnię. Jeśli jednak zrobisz ją tak, jak Francuzi, zakochasz się w jajecznicy na nowo.

Najlepszy przepis na jajecznicęNajlepszy przepis na jajecznicę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jest prosta w przygotowaniu, syci na długo, a dzięki swojej uniwersalności można łączyć ją z różnymi dodatkami. Na jajecznicę chętnych nigdy nie brakuje, a gdy na stół wjeżdża ta po francusku, czapki spadają z głów. Zachwyca delikatnością, jest przyjemnie kremowa i lekka. To zasługa czterech prostych składników, które wszyscy mają w swojej lodówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Jajecznica po francusku

Jajecznicę każdy powinien umieć zrobić, ale nie każdemu wychodzi ona idealna. Czasem jest za sucha, innym razem ma mało smaku. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na jajecznicę po francusku. W tym przypadku kilka drobnych zmian w przygotowaniu sprawi, że rodzina okrzyknie cię mistrzem jajecznicy.

Jajecznica
Jajecznica © Adobe Stock

Francuskie zamiłowanie do masła przeniosło się również do jajecznicy. W tym przypadku do jajek trafiają schłodzone kawałki masła. Dodawane w odpowiednim momencie przyjemnie roztapiają się w jajecznej masie, dodają mleczny smak i niepowtarzalnie kremową konsystencję. To właśnie ten maślany akcent, połączony z precyzją w smażeniu, odróżnia ją od tradycyjnej wersji.

Składniki

  • 4 jaja,
  • 30 g zimnego masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Żółtka roztrzep widelcem, a białka lekko ubij, aż powstanie piana. Nie musi być sztywna i gęsta jak w przypadku bezy.
  3. Połowę masła roztop na patelni. Jeśli boisz się, że się przypali, dodaj też nieco oleju. Pamiętaj, by ogień był średni, aby masło się nie spaliło, a jedynie roztopiło i lekko podgrzało.
  4. Wlej białka i smaż, aż zaczną się ścinać.
  5. Następnie dodaj żółtka i poczekaj, aż lekko się zetną. Nie mieszaj.
  6. Zdejmij patelnię z palnika, dodaj pozostałe masło i wymieszaj. Ciepło patelni wystarczy, by masło się rozpuściło, a jajecznica nabrała idealnej konsystencji.
  7. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Jajecznica po francusku, dzięki swojej kremowej teksturze i maślanemu smakowi, idealnie komponuje się z prostymi dodatkami. Możesz podać ją na ciepłym toście posmarowanym masłem, z chrupiącą bagietką lub świeżo upieczonym chlebem. Doskonale smakuje posypana świeżo posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub rzeżuchą, które dodadzą jej świeżości. Możesz dorzucić obok kilka kawałków awokado, przekrojone pomidorki czy podsmażone pieczarki. Nadaje się również do zawijania w tortillę lub jako składnik kanapek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na święta przygotuję to fit ciasto. Pozbawione tony cukru i oleju
Na święta przygotuję to fit ciasto. Pozbawione tony cukru i oleju
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯