Jajecznica po francusku jest niesamowicie delikatna i kremowa. Zrobisz ją z 4 składników
Jajecznica to śniadaniowy klasyk, którego specjalnie przedstawiać nie trzeba. Pozornie wydaje się być prosta — ot, tylko wbić jajka na patelnię. Jeśli jednak zrobisz ją tak, jak Francuzi, zakochasz się w jajecznicy na nowo.
Jest prosta w przygotowaniu, syci na długo, a dzięki swojej uniwersalności można łączyć ją z różnymi dodatkami. Na jajecznicę chętnych nigdy nie brakuje, a gdy na stół wjeżdża ta po francusku, czapki spadają z głów. Zachwyca delikatnością, jest przyjemnie kremowa i lekka. To zasługa czterech prostych składników, które wszyscy mają w swojej lodówce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę
Jajecznica po francusku
Jajecznicę każdy powinien umieć zrobić, ale nie każdemu wychodzi ona idealna. Czasem jest za sucha, innym razem ma mało smaku. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na jajecznicę po francusku. W tym przypadku kilka drobnych zmian w przygotowaniu sprawi, że rodzina okrzyknie cię mistrzem jajecznicy.
Francuskie zamiłowanie do masła przeniosło się również do jajecznicy. W tym przypadku do jajek trafiają schłodzone kawałki masła. Dodawane w odpowiednim momencie przyjemnie roztapiają się w jajecznej masie, dodają mleczny smak i niepowtarzalnie kremową konsystencję. To właśnie ten maślany akcent, połączony z precyzją w smażeniu, odróżnia ją od tradycyjnej wersji.
Składniki
- 4 jaja,
- 30 g zimnego masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek.
- Żółtka roztrzep widelcem, a białka lekko ubij, aż powstanie piana. Nie musi być sztywna i gęsta jak w przypadku bezy.
- Połowę masła roztop na patelni. Jeśli boisz się, że się przypali, dodaj też nieco oleju. Pamiętaj, by ogień był średni, aby masło się nie spaliło, a jedynie roztopiło i lekko podgrzało.
- Wlej białka i smaż, aż zaczną się ścinać.
- Następnie dodaj żółtka i poczekaj, aż lekko się zetną. Nie mieszaj.
- Zdejmij patelnię z palnika, dodaj pozostałe masło i wymieszaj. Ciepło patelni wystarczy, by masło się rozpuściło, a jajecznica nabrała idealnej konsystencji.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Jajecznica po francusku, dzięki swojej kremowej teksturze i maślanemu smakowi, idealnie komponuje się z prostymi dodatkami. Możesz podać ją na ciepłym toście posmarowanym masłem, z chrupiącą bagietką lub świeżo upieczonym chlebem. Doskonale smakuje posypana świeżo posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub rzeżuchą, które dodadzą jej świeżości. Możesz dorzucić obok kilka kawałków awokado, przekrojone pomidorki czy podsmażone pieczarki. Nadaje się również do zawijania w tortillę lub jako składnik kanapek. Smacznego!