Jajecznica po francusku jest niesamowicie delikatna i kremowa. Zrobisz ją z 4 składników

Jajecznica to śniadaniowy klasyk, którego specjalnie przedstawiać nie trzeba. Pozornie wydaje się być prosta — ot, tylko wbić jajka na patelnię. Jeśli jednak zrobisz ją tak, jak Francuzi, zakochasz się w jajecznicy na nowo.

Najlepszy przepis na jajecznicęNajlepszy przepis na jajecznicę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jest prosta w przygotowaniu, syci na długo, a dzięki swojej uniwersalności można łączyć ją z różnymi dodatkami. Na jajecznicę chętnych nigdy nie brakuje, a gdy na stół wjeżdża ta po francusku, czapki spadają z głów. Zachwyca delikatnością, jest przyjemnie kremowa i lekka. To zasługa czterech prostych składników, które wszyscy mają w swojej lodówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Jajecznica po francusku

Jajecznicę każdy powinien umieć zrobić, ale nie każdemu wychodzi ona idealna. Czasem jest za sucha, innym razem ma mało smaku. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na jajecznicę po francusku. W tym przypadku kilka drobnych zmian w przygotowaniu sprawi, że rodzina okrzyknie cię mistrzem jajecznicy.

Jajecznica
Jajecznica © Adobe Stock

Francuskie zamiłowanie do masła przeniosło się również do jajecznicy. W tym przypadku do jajek trafiają schłodzone kawałki masła. Dodawane w odpowiednim momencie przyjemnie roztapiają się w jajecznej masie, dodają mleczny smak i niepowtarzalnie kremową konsystencję. To właśnie ten maślany akcent, połączony z precyzją w smażeniu, odróżnia ją od tradycyjnej wersji.

Składniki

  • 4 jaja,
  • 30 g zimnego masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Żółtka roztrzep widelcem, a białka lekko ubij, aż powstanie piana. Nie musi być sztywna i gęsta jak w przypadku bezy.
  3. Połowę masła roztop na patelni. Jeśli boisz się, że się przypali, dodaj też nieco oleju. Pamiętaj, by ogień był średni, aby masło się nie spaliło, a jedynie roztopiło i lekko podgrzało.
  4. Wlej białka i smaż, aż zaczną się ścinać.
  5. Następnie dodaj żółtka i poczekaj, aż lekko się zetną. Nie mieszaj.
  6. Zdejmij patelnię z palnika, dodaj pozostałe masło i wymieszaj. Ciepło patelni wystarczy, by masło się rozpuściło, a jajecznica nabrała idealnej konsystencji.
  7. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Jajecznica po francusku, dzięki swojej kremowej teksturze i maślanemu smakowi, idealnie komponuje się z prostymi dodatkami. Możesz podać ją na ciepłym toście posmarowanym masłem, z chrupiącą bagietką lub świeżo upieczonym chlebem. Doskonale smakuje posypana świeżo posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub rzeżuchą, które dodadzą jej świeżości. Możesz dorzucić obok kilka kawałków awokado, przekrojone pomidorki czy podsmażone pieczarki. Nadaje się również do zawijania w tortillę lub jako składnik kanapek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu