Jajecznica po francusku jest niesamowicie delikatna i kremowa. Zrobisz ją z 4 składników

Jajecznica to śniadaniowy klasyk, którego specjalnie przedstawiać nie trzeba. Pozornie wydaje się być prosta — ot, tylko wbić jajka na patelnię. Jeśli jednak zrobisz ją tak, jak Francuzi, zakochasz się w jajecznicy na nowo.

Najlepszy przepis na jajecznicęNajlepszy przepis na jajecznicę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jest prosta w przygotowaniu, syci na długo, a dzięki swojej uniwersalności można łączyć ją z różnymi dodatkami. Na jajecznicę chętnych nigdy nie brakuje, a gdy na stół wjeżdża ta po francusku, czapki spadają z głów. Zachwyca delikatnością, jest przyjemnie kremowa i lekka. To zasługa czterech prostych składników, które wszyscy mają w swojej lodówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Jajecznica po francusku

Jajecznicę każdy powinien umieć zrobić, ale nie każdemu wychodzi ona idealna. Czasem jest za sucha, innym razem ma mało smaku. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na jajecznicę po francusku. W tym przypadku kilka drobnych zmian w przygotowaniu sprawi, że rodzina okrzyknie cię mistrzem jajecznicy.

Jajecznica
Jajecznica © Adobe Stock

Francuskie zamiłowanie do masła przeniosło się również do jajecznicy. W tym przypadku do jajek trafiają schłodzone kawałki masła. Dodawane w odpowiednim momencie przyjemnie roztapiają się w jajecznej masie, dodają mleczny smak i niepowtarzalnie kremową konsystencję. To właśnie ten maślany akcent, połączony z precyzją w smażeniu, odróżnia ją od tradycyjnej wersji.

Składniki

  • 4 jaja,
  • 30 g zimnego masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Żółtka roztrzep widelcem, a białka lekko ubij, aż powstanie piana. Nie musi być sztywna i gęsta jak w przypadku bezy.
  3. Połowę masła roztop na patelni. Jeśli boisz się, że się przypali, dodaj też nieco oleju. Pamiętaj, by ogień był średni, aby masło się nie spaliło, a jedynie roztopiło i lekko podgrzało.
  4. Wlej białka i smaż, aż zaczną się ścinać.
  5. Następnie dodaj żółtka i poczekaj, aż lekko się zetną. Nie mieszaj.
  6. Zdejmij patelnię z palnika, dodaj pozostałe masło i wymieszaj. Ciepło patelni wystarczy, by masło się rozpuściło, a jajecznica nabrała idealnej konsystencji.
  7. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Jajecznica po francusku, dzięki swojej kremowej teksturze i maślanemu smakowi, idealnie komponuje się z prostymi dodatkami. Możesz podać ją na ciepłym toście posmarowanym masłem, z chrupiącą bagietką lub świeżo upieczonym chlebem. Doskonale smakuje posypana świeżo posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub rzeżuchą, które dodadzą jej świeżości. Możesz dorzucić obok kilka kawałków awokado, przekrojone pomidorki czy podsmażone pieczarki. Nadaje się również do zawijania w tortillę lub jako składnik kanapek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione