Ten francuski deser pokochali Polacy. Trudno poprzestać na jednym

Eklerki to jeden z najbardziej rozpoznawalnych deserów na świecie. Choć ich przygotowanie może wydawać się skomplikowane, wystarczy raz spróbować, by przekonać się, że wcale nie. A takie słodkie rarytasy na pewno zachwycą każdego.

Jak robić dobre eklerki?Jak robić dobre eklerki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Eklerki to klasyczny francuski deser, którego receptura powstała w XIX wieku. Przypisuje się ją kucharzowi Marie-Antoine Carême. Uważa się go za jednego z pionierów współczesnej kuchni, a jego książki inspirują do dziś. Według niego dania powinny być nie tylko pyszne, ale i piękne. Do tej koncepcji doskonale pasują eklerki. Do dziś to bardzo elegancki deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banoffee bez pieczenia - przepis na obłędny deser

Z tego ciasta powstają eklerki

Eklerki powstają z ciasta parzonego, a wypełnione są kremem. Tradycyjnie był to krem budyniowy, dziś stosuje się także inne, a dużą popularnością cieszy się też wypełnienie z bitej śmietany, często z dodatkiem mascarpone. Pasują też do nich świeże owoce i polewa z czekolady. Jednak podstawą jest ciasto parzone.

Jak zrobić idealne ciasto parzone

Każdy, kto choć raz przygotowywał karpatkę, doskonale zna ciasto parzone. Nie ma tu zagniatania, robi się je zupełnie inaczej. Pierwszy krok to zagotowanie wody z masłem i solą. Następnie dodaje się mąkę, energicznie mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Po przestudzeniu, do ciasta dodaje się jajka, co nadaje mu puszystości. Nie wymaga ono użycia proszku do pieczenia. Podczas pieczenia nabiera charakterystycznej, lekkiej struktury. Jego przygotowanie wymaga precyzji, ale raczej nie ma możliwości, by się nie udało. Można je wykorzystać nie tylko do słodkich deserów, ale też wytrawnych przekąsek.

Jaki krem będzie pasował?

Ciasto parzone to podstawa. Krem możesz wybrać taki, jaki lubisz najbardziej. Polecamy krem na bazie śmietany kremówki i mascarpone, bo jest bardzo prosty do przygotowania. Idealnie pasuje też do polewy z czekolady. Do tego delikatne, chrupiące ciasto. Taki deser, jak z najlepszej cukierni, wcale nie trudno zrobić w domu.

Domowe eklerki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 130 g masła,
  • szklanka wody,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli.

Na krem:

  • 300 g śmietany kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • cukier puder do smaku.

Dodatkowo:

  • tabliczka gorzkiej czekolady na polewę,
  • lub cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj masło. Całość podgrzewaj, aż masło się rozpuści i wszystko zacznie się gotować.
  2. Wtedy zdejmij na chwilę garnek z palnika i wsyp do niego mąkę. Wymieszaj całość drewnianą łyżką, by powstała masa bez grudek.
  3. Garnek postaw ponownie na palniku ustawionym na bardzo małej mocy i mieszaj wszystko około minuty, aż masa zacznie sama odchodzić od ścianek. Garnek zdejmij z palnika i odstaw do przestudzenia.
  4. Gdy masa przestygnie, dodawaj po jednym jajku i cały czas ucieraj ją mikserem lub mieszaj rózgą.
  5. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i formuj bezpośrednio na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia) podłużne ciastka, szerokości ok. 2 i długości ok 12 cm.
  6. Wstaw je do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika na 40 minut. wykorzystaj program "góra-dół".
  7. Ostudzone ciastka przetnij na połówki.
  8. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Do masy dołóż serek mascarpone i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  9. Kremem nadziewaj eklerki, możesz użyć szprycy lub po prostu łyżką.
  10. Czekoladę rozpuść i kiedy lekko przestygnie, udekoruj nią eklerki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇