Ten francuski deser pokochali Polacy. Trudno poprzestać na jednym

Eklerki to jeden z najbardziej rozpoznawalnych deserów na świecie. Choć ich przygotowanie może wydawać się skomplikowane, wystarczy raz spróbować, by przekonać się, że wcale nie. A takie słodkie rarytasy na pewno zachwycą każdego.

Jak robić dobre eklerki?Jak robić dobre eklerki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Eklerki to klasyczny francuski deser, którego receptura powstała w XIX wieku. Przypisuje się ją kucharzowi Marie-Antoine Carême. Uważa się go za jednego z pionierów współczesnej kuchni, a jego książki inspirują do dziś. Według niego dania powinny być nie tylko pyszne, ale i piękne. Do tej koncepcji doskonale pasują eklerki. Do dziś to bardzo elegancki deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banoffee bez pieczenia - przepis na obłędny deser

Z tego ciasta powstają eklerki

Eklerki powstają z ciasta parzonego, a wypełnione są kremem. Tradycyjnie był to krem budyniowy, dziś stosuje się także inne, a dużą popularnością cieszy się też wypełnienie z bitej śmietany, często z dodatkiem mascarpone. Pasują też do nich świeże owoce i polewa z czekolady. Jednak podstawą jest ciasto parzone.

Jak zrobić idealne ciasto parzone

Każdy, kto choć raz przygotowywał karpatkę, doskonale zna ciasto parzone. Nie ma tu zagniatania, robi się je zupełnie inaczej. Pierwszy krok to zagotowanie wody z masłem i solą. Następnie dodaje się mąkę, energicznie mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Po przestudzeniu, do ciasta dodaje się jajka, co nadaje mu puszystości. Nie wymaga ono użycia proszku do pieczenia. Podczas pieczenia nabiera charakterystycznej, lekkiej struktury. Jego przygotowanie wymaga precyzji, ale raczej nie ma możliwości, by się nie udało. Można je wykorzystać nie tylko do słodkich deserów, ale też wytrawnych przekąsek.

Jaki krem będzie pasował?

Ciasto parzone to podstawa. Krem możesz wybrać taki, jaki lubisz najbardziej. Polecamy krem na bazie śmietany kremówki i mascarpone, bo jest bardzo prosty do przygotowania. Idealnie pasuje też do polewy z czekolady. Do tego delikatne, chrupiące ciasto. Taki deser, jak z najlepszej cukierni, wcale nie trudno zrobić w domu.

Domowe eklerki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 130 g masła,
  • szklanka wody,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli.

Na krem:

  • 300 g śmietany kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • cukier puder do smaku.

Dodatkowo:

  • tabliczka gorzkiej czekolady na polewę,
  • lub cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj masło. Całość podgrzewaj, aż masło się rozpuści i wszystko zacznie się gotować.
  2. Wtedy zdejmij na chwilę garnek z palnika i wsyp do niego mąkę. Wymieszaj całość drewnianą łyżką, by powstała masa bez grudek.
  3. Garnek postaw ponownie na palniku ustawionym na bardzo małej mocy i mieszaj wszystko około minuty, aż masa zacznie sama odchodzić od ścianek. Garnek zdejmij z palnika i odstaw do przestudzenia.
  4. Gdy masa przestygnie, dodawaj po jednym jajku i cały czas ucieraj ją mikserem lub mieszaj rózgą.
  5. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i formuj bezpośrednio na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia) podłużne ciastka, szerokości ok. 2 i długości ok 12 cm.
  6. Wstaw je do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika na 40 minut. wykorzystaj program "góra-dół".
  7. Ostudzone ciastka przetnij na połówki.
  8. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Do masy dołóż serek mascarpone i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  9. Kremem nadziewaj eklerki, możesz użyć szprycy lub po prostu łyżką.
  10. Czekoladę rozpuść i kiedy lekko przestygnie, udekoruj nią eklerki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯