Pachnie jak babciny ogród. Pomaga zachować młodość i poprawić trawienie

Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak zwykła woda, ale po odkręceniu butelki od razu poczuć można kwiatowy aromat. Różana woda to turecki rarytas, który wniesie desery na zupełnie nowy poziom.

Woda różana to turecki przysmakWoda różana to turecki przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Woda różana to obowiązkowy składnik wielu tureckich słodyczy. W Polsce pozostaje często niezauważona, ale warto dać jej szansę. To prawdziwy eliksir piękności i zdrowia, ceniony od wieków w różnych kulturach. Świetnie odnajduje się nie tylko w kobiecej kosmetyczce, ale również w kuchennej szafce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na drożdżówki z agrestem i budyniem. Konkurencja dla jagodzianek

Czym jest woda różana?

Woda różana to nic innego jak hydrolat powstający w procesie destylacji parą wodną świeżych płatków róż, najczęściej róży damasceńskiej. Właśnie dzięki temu procesowi woda absorbuje wszystkie cenne właściwości rośliny, w tym jej charakterystyczny, kwiatowy zapach. To żadne sztuczne barwniki, aromaty i inne składniki, a po prostu naturalna esencja.

Właściwości wody różanej

Woda różana jest bogata w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry. Regularne stosowanie wody różanej jako toniku czy mgiełki nawilżającej pomaga neutralizować oznaki starzenia, takie jak drobne zmarszczki, oraz poprawić elastyczność i jędrność skóry.

Woda różana
Woda różana © Canva | AndrisTkachenko

Woda różana działa przeciwzapalnie i łagodząco, co sprawia, że jest idealna dla cery wrażliwej, skłonnej do podrażnień, trądziku czy zaczerwienień. Przynosi ulgę, zmniejsza opuchliznę i pomaga w regeneracji naskórka, pozostawiając skórę odświeżoną i zbalansowaną.

Spożywana w niewielkich ilościach (najlepiej rozcieńczona w wodzie lub dodana do napojów) może stymulować produkcję żółci i wspierać pracę wątroby, co przekłada się na lepsze trawienie tłuszczów i ogólne wspomaganie procesów metabolicznych. Tradycyjna medycyna ajurwedyjska od wieków wykorzystuje wodę różaną do łagodzenia problemów trawiennych, takich jak wzdęcia czy niestrawność. Może również pomóc w uspokojeniu podrażnionego przewodu pokarmowego, przynosząc ulgę przy drobnych dolegliwościach. Ma również właściwości przeciwzapalne, co może być korzystne dla całego układu pokarmowego, łagodząc podrażnienia błon śluzowych.

Aromat róży ma działanie uspokajające. Picie wody różanej, zwłaszcza wieczorem, może pomóc w redukcji stresu, poprawie nastroju i przygotowaniu organizmu do snu. To naturalny sposób na wewnętrzny relaks w naturalny sposób. Dodanie wody różanej do zwykłej wody może zachęcić do częstszego picia, co szczególnie ważne w czasie upałów. Na odwodnienie narażone są bardzo osoby starsze oraz dzieci

Woda różana w kuchni

Choć w Polsce woda różana kojarzy się głównie z kosmetykami, w kuchniach Bliskiego Wschodu, Indii, a zwłaszcza w Turcji, jest to składnik tak powszechny, jak u nas wanilia czy cytryna. To właśnie tam woda różana króluje w deserach, nadając im kwiatowej głębi i niepowtarzalnego aromatu.

Dodaj kilka kropel do tureckiego przysmaku lokum, panna cotty, ryżu na mleku, lodów, budyniu czy kremów. Fantastycznie komponuje się z czekoladą, pistacjami i kardamonem. Woda różana sprawdzi się także jako dodatek do herbat i lemoniad, doda aromatu babeczkom i ciastom. Eksperymentuj z sernikami na zimno czy kremami do ciast, nadając im subtelną, kwiatową nutę.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe