Pachnie jak babciny ogród. Pomaga zachować młodość i poprawić trawienie

Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak zwykła woda, ale po odkręceniu butelki od razu poczuć można kwiatowy aromat. Różana woda to turecki rarytas, który wniesie desery na zupełnie nowy poziom.

Woda różana to turecki przysmakWoda różana to turecki przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Woda różana to obowiązkowy składnik wielu tureckich słodyczy. W Polsce pozostaje często niezauważona, ale warto dać jej szansę. To prawdziwy eliksir piękności i zdrowia, ceniony od wieków w różnych kulturach. Świetnie odnajduje się nie tylko w kobiecej kosmetyczce, ale również w kuchennej szafce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na drożdżówki z agrestem i budyniem. Konkurencja dla jagodzianek

Czym jest woda różana?

Woda różana to nic innego jak hydrolat powstający w procesie destylacji parą wodną świeżych płatków róż, najczęściej róży damasceńskiej. Właśnie dzięki temu procesowi woda absorbuje wszystkie cenne właściwości rośliny, w tym jej charakterystyczny, kwiatowy zapach. To żadne sztuczne barwniki, aromaty i inne składniki, a po prostu naturalna esencja.

Właściwości wody różanej

Woda różana jest bogata w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry. Regularne stosowanie wody różanej jako toniku czy mgiełki nawilżającej pomaga neutralizować oznaki starzenia, takie jak drobne zmarszczki, oraz poprawić elastyczność i jędrność skóry.

Woda różana
Woda różana © Canva | AndrisTkachenko

Woda różana działa przeciwzapalnie i łagodząco, co sprawia, że jest idealna dla cery wrażliwej, skłonnej do podrażnień, trądziku czy zaczerwienień. Przynosi ulgę, zmniejsza opuchliznę i pomaga w regeneracji naskórka, pozostawiając skórę odświeżoną i zbalansowaną.

Spożywana w niewielkich ilościach (najlepiej rozcieńczona w wodzie lub dodana do napojów) może stymulować produkcję żółci i wspierać pracę wątroby, co przekłada się na lepsze trawienie tłuszczów i ogólne wspomaganie procesów metabolicznych. Tradycyjna medycyna ajurwedyjska od wieków wykorzystuje wodę różaną do łagodzenia problemów trawiennych, takich jak wzdęcia czy niestrawność. Może również pomóc w uspokojeniu podrażnionego przewodu pokarmowego, przynosząc ulgę przy drobnych dolegliwościach. Ma również właściwości przeciwzapalne, co może być korzystne dla całego układu pokarmowego, łagodząc podrażnienia błon śluzowych.

Aromat róży ma działanie uspokajające. Picie wody różanej, zwłaszcza wieczorem, może pomóc w redukcji stresu, poprawie nastroju i przygotowaniu organizmu do snu. To naturalny sposób na wewnętrzny relaks w naturalny sposób. Dodanie wody różanej do zwykłej wody może zachęcić do częstszego picia, co szczególnie ważne w czasie upałów. Na odwodnienie narażone są bardzo osoby starsze oraz dzieci

Woda różana w kuchni

Choć w Polsce woda różana kojarzy się głównie z kosmetykami, w kuchniach Bliskiego Wschodu, Indii, a zwłaszcza w Turcji, jest to składnik tak powszechny, jak u nas wanilia czy cytryna. To właśnie tam woda różana króluje w deserach, nadając im kwiatowej głębi i niepowtarzalnego aromatu.

Dodaj kilka kropel do tureckiego przysmaku lokum, panna cotty, ryżu na mleku, lodów, budyniu czy kremów. Fantastycznie komponuje się z czekoladą, pistacjami i kardamonem. Woda różana sprawdzi się także jako dodatek do herbat i lemoniad, doda aromatu babeczkom i ciastom. Eksperymentuj z sernikami na zimno czy kremami do ciast, nadając im subtelną, kwiatową nutę.

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟