To już ostatni dzwonek na przygotowanie tej nalewki. Jest idealna na niestrawność i problemy żołądkowe

Latem warto przygotować pewien domowy trunek, który od pokoleń pomaga na bóle brzucha, przejedzenie i problemy trawienne. Surowiec do jego wykonania można zdobyć tylko przez krótki czas, więc jeśli chcesz mieć własną porcję – to właśnie teraz.

Nalewka z orzecha włoskiego to remedium na problemy żołądkoweNalewka z orzecha włoskiego to remedium na problemy żołądkowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Każdego roku latem zaczyna się wyścig z czasem. Masz tylko kilka tygodni, by zdobyć zielone orzechy i zrobić domowy klasyk, który od pokoleń pomagał na przejedzenie, zgagę, nudności i ciężki żołądek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dua Lipa zachwyca się tym koktajlem. Większość krzywi się na sam widok

Właściwości nalewki z orzecha włoskiego

Nalewka z orzecha włoskiego działa ściągająco i przeciwzapalnie, wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia, gazy, bóle brzucha i uczucie przepełnienia, zmniejsza stany zapalne w przewodzie pokarmowym, ma lekkie działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, może wspierać florę jelitową, pobudza wydzielanie soków trawiennych, a przy okazji delikatnie rozgrzewa organizm i poprawia perystaltykę jelit. To jest idealne remedium na bóle żołądka po przejedzeniu. Tylko pamiętaj o umiarze.

Nalewka z orzecha włoskiego w dwóch wariantach

Nalewka z orzecha włoskiego to sprawdzony żołądkowy eliksir. A przepis, który dziś podajemy, pochodzi od Pana Tabletki, czyli kogoś, kto wie, co działa, a co tylko wygląda jak zdrowe.

Nalewka wytrawna z orzecha włoskiego

Składniki:

  • 1,5 kg zielonych orzechów włoskich,
  • 500 ml spirytusu 95 proc.,
  • 500 ml przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy pokrój w ćwiartki lub ósemki i wrzuć do wyparzonego słoja, wypełniając go do 3/4 objętości.
  2. Zalej alkoholem rozcieńczonym wodą (proporcja 1:1), tak aby orzechy były całkowicie przykryte.
  3. Zakręć słój i odstaw na minimum 3 miesiące w ciemne miejsce. Po tym czasie przefiltruj, przelej do butelek i daj jej jeszcze z 3–6 miesięcy na dojrzewanie.

Słodka nalewka z orzecha włoskiego

Składniki:

  • 1,5 kg zielone orzechów włoskich,
  • 500 ml spirytusu 95 proc.,
  • 500 ml przegotowanej wody,
  • szklanka brązowego cukru,
  • 2 laski cynamonu,
  • 10 goździków,
  • 4 gwiazdki anyżu,
  • skórka z cytryny (sparzona, bez białej części),
  • skórka z pomarańczy (sparzona, bez białej części).

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy pokrój i wrzuć do słoja razem z przyprawami i cukrem. Wymieszaj dokładnie i odstaw na kilka godzin, aż puszczą sok.
  2. Gdy syrop się pojawi, zalej wszystko mieszanką spirytusu i wody w proporcji 1:1.
  3. Zakręć, porządnie wstrząśnij i odstaw na 3 miesiące.
  4. Co tydzień zamieszaj słojem. Po zlaniu i przefiltrowaniu odstaw jeszcze na kilka miesięcy, im dłużej postoi, tym lepiej smakuje.

Jak stosować nalewkę z orzecha włoskiego?

Nalewkę z orzecha włoskiego stosuje się wyłącznie u dorosłych (zawiera alkohol). Przy problemach żołądkowych przyjmuje się jedną łyżeczkę rozcieńczoną w połowie szklanki wody, maksymalnie trzy razy dziennie. Można ją także pić jako aperitif przed ciężkim posiłkiem. Jedna łyżeczka rozpuszczona w wodzie działa pobudzająco na trawienie, a wersję słodszą niektórzy piją nawet bez rozcieńczania. Warto pamiętać, że mimo przyjemnego smaku nalewka z orzecha włoskiego to lekarstwo, a nie mocny drink do wypicia w jeden wieczór.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy