To już ostatni dzwonek na przygotowanie tej nalewki. Jest idealna na niestrawność i problemy żołądkowe

Latem warto przygotować pewien domowy trunek, który od pokoleń pomaga na bóle brzucha, przejedzenie i problemy trawienne. Surowiec do jego wykonania można zdobyć tylko przez krótki czas, więc jeśli chcesz mieć własną porcję – to właśnie teraz.

Nalewka z orzecha włoskiego to remedium na problemy żołądkoweNalewka z orzecha włoskiego to remedium na problemy żołądkowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Każdego roku latem zaczyna się wyścig z czasem. Masz tylko kilka tygodni, by zdobyć zielone orzechy i zrobić domowy klasyk, który od pokoleń pomagał na przejedzenie, zgagę, nudności i ciężki żołądek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dua Lipa zachwyca się tym koktajlem. Większość krzywi się na sam widok

Właściwości nalewki z orzecha włoskiego

Nalewka z orzecha włoskiego działa ściągająco i przeciwzapalnie, wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia, gazy, bóle brzucha i uczucie przepełnienia, zmniejsza stany zapalne w przewodzie pokarmowym, ma lekkie działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, może wspierać florę jelitową, pobudza wydzielanie soków trawiennych, a przy okazji delikatnie rozgrzewa organizm i poprawia perystaltykę jelit. To jest idealne remedium na bóle żołądka po przejedzeniu. Tylko pamiętaj o umiarze.

Nalewka z orzecha włoskiego w dwóch wariantach

Nalewka z orzecha włoskiego to sprawdzony żołądkowy eliksir. A przepis, który dziś podajemy, pochodzi od Pana Tabletki, czyli kogoś, kto wie, co działa, a co tylko wygląda jak zdrowe.

Nalewka wytrawna z orzecha włoskiego

Składniki:

  • 1,5 kg zielonych orzechów włoskich,
  • 500 ml spirytusu 95 proc.,
  • 500 ml przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy pokrój w ćwiartki lub ósemki i wrzuć do wyparzonego słoja, wypełniając go do 3/4 objętości.
  2. Zalej alkoholem rozcieńczonym wodą (proporcja 1:1), tak aby orzechy były całkowicie przykryte.
  3. Zakręć słój i odstaw na minimum 3 miesiące w ciemne miejsce. Po tym czasie przefiltruj, przelej do butelek i daj jej jeszcze z 3–6 miesięcy na dojrzewanie.

Słodka nalewka z orzecha włoskiego

Składniki:

  • 1,5 kg zielone orzechów włoskich,
  • 500 ml spirytusu 95 proc.,
  • 500 ml przegotowanej wody,
  • szklanka brązowego cukru,
  • 2 laski cynamonu,
  • 10 goździków,
  • 4 gwiazdki anyżu,
  • skórka z cytryny (sparzona, bez białej części),
  • skórka z pomarańczy (sparzona, bez białej części).

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy pokrój i wrzuć do słoja razem z przyprawami i cukrem. Wymieszaj dokładnie i odstaw na kilka godzin, aż puszczą sok.
  2. Gdy syrop się pojawi, zalej wszystko mieszanką spirytusu i wody w proporcji 1:1.
  3. Zakręć, porządnie wstrząśnij i odstaw na 3 miesiące.
  4. Co tydzień zamieszaj słojem. Po zlaniu i przefiltrowaniu odstaw jeszcze na kilka miesięcy, im dłużej postoi, tym lepiej smakuje.

Jak stosować nalewkę z orzecha włoskiego?

Nalewkę z orzecha włoskiego stosuje się wyłącznie u dorosłych (zawiera alkohol). Przy problemach żołądkowych przyjmuje się jedną łyżeczkę rozcieńczoną w połowie szklanki wody, maksymalnie trzy razy dziennie. Można ją także pić jako aperitif przed ciężkim posiłkiem. Jedna łyżeczka rozpuszczona w wodzie działa pobudzająco na trawienie, a wersję słodszą niektórzy piją nawet bez rozcieńczania. Warto pamiętać, że mimo przyjemnego smaku nalewka z orzecha włoskiego to lekarstwo, a nie mocny drink do wypicia w jeden wieczór.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥