Na deser w Stambule dostaniesz pudding z kurczaka. Czy pasuje do kawy?
W Turcji popularnym deserem do kawy, obok baklawy i chałwy, są mleczne puddingi. Jeden z nich, chociaż wygląda niepozornie, zaskakuje sposobem przygotowania. Podobno oryginalnie jest robiony z ugotowanej i rozdrobnionej piersi kurczaka.
Tavukgöğsü to turecki deser, który uchodził za przysmak sułtanów osmańskich. Mleczny pudding na bazie piersi kurczaka do tej pory jest podawany w cukierniach, budząc konsternację wśród turystów. Wiele osób nie może uwierzyć, że w środku znajduje się mięso, ponieważ całkowicie nie jest ono wyczuwalne w smaku. Za to buduje strukturę deseru i sprawia, że przekąska jest pełna wartościowego białka. Czy turecka słodycz przyjmie się w Polsce wśród osób na diecie keto?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z włosami anielskimi? Brzmi dziwnie, smakuje obłędnie
Jak przygotować kurczaka na pudding?
Przede wszystkim zadbaj o świeże mięso. Ugotuj je do miękkości, a następnie umyj w zimnej wodzie – dokładnie tak – umyj mięso po ugotowaniu, a nie przed. Jeśli umyjesz kurczaka przed gotowaniem, może dojść do przeniesienia bakterii na zlew i inne przybory kuchenne. Przepłukanie filetów po ugotowaniu sprawi, że mięso będzie delikatniejsze i łagodniejsze w smaku.
Przepis na turecki pudding z kurczakiem
W podanych składników przygotujesz 4 porcje deseru. Do rozdrobnienia mięsa możesz użyć blendera ręcznego.
Składniki:
- 1 pierś kurczaka,
- 1 l mleka,
- 330 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 5 łyżek mąki ryżowej lub skrobi kukurydzianej,
- 1 łyżka masła,
- opcjonalnie: cynamon do posypania.
Sposób przygotowania:
- Pierś kurczaka ugotuj w niewielkim garnku z wodą do momentu, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Wyjmij, ostudź i bardzo drobno posiekaj (możesz rozdrobić blenderem).
- W dużym garnku podgrzej 900 ml mleka ze śmietanką, cukrem i ekstraktem waniliowym.
- W osobnej miseczce wymieszaj pozostałe 100 ml mleka z mąką ryżową lub skrobią kukurydzianą.
- Gdy mleko w garnku się zagotuje dodaj ekstrakt z wanilii i przygotowaną mieszankę. Mieszaj energicznie do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
- Gotowy pudding zestaw z kuchenki i wymieszaj z rozdrobnionym kurczakiem.
- Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła i przykryj dno patelni przygotowanym puddingiem. Podgrzewaj przez ok. 8 minut, aż dolna warstwa się skarmelizuje.
- Przerzuć pudding z patelni na talerz, aby skarmelizowana warstwa znalazła się na górze. Tak samo przygotuj kolejne porcje puddingu.
- Gotowy deser możesz posypać cynamonem.