Na deser w Stambule dostaniesz pudding z kurczaka. Czy pasuje do kawy?

W Turcji popularnym deserem do kawy, obok baklawy i chałwy, są mleczne puddingi. Jeden z nich, chociaż wygląda niepozornie, zaskakuje sposobem przygotowania. Podobno oryginalnie jest robiony z ugotowanej i rozdrobnionej piersi kurczaka.

W Turcji można dostać w cukierni pudding z piersi kurczakaW Turcji można dostać w cukierni pudding z piersi kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tavukgöğsü to turecki deser, który uchodził za przysmak sułtanów osmańskich. Mleczny pudding na bazie piersi kurczaka do tej pory jest podawany w cukierniach, budząc konsternację wśród turystów. Wiele osób nie może uwierzyć, że w środku znajduje się mięso, ponieważ całkowicie nie jest ono wyczuwalne w smaku. Za to buduje strukturę deseru i sprawia, że przekąska jest pełna wartościowego białka. Czy turecka słodycz przyjmie się w Polsce wśród osób na diecie keto?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z włosami anielskimi? Brzmi dziwnie, smakuje obłędnie

Jak przygotować kurczaka na pudding?

Przede wszystkim zadbaj o świeże mięso. Ugotuj je do miękkości, a następnie umyj w zimnej wodzie – dokładnie tak – umyj mięso po ugotowaniu, a nie przed. Jeśli umyjesz kurczaka przed gotowaniem, może dojść do przeniesienia bakterii na zlew i inne przybory kuchenne. Przepłukanie filetów po ugotowaniu sprawi, że mięso będzie delikatniejsze i łagodniejsze w smaku.

Przepis na turecki pudding z kurczakiem

W podanych składników przygotujesz 4 porcje deseru. Do rozdrobnienia mięsa możesz użyć blendera ręcznego.

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka,
  • 1 l mleka,
  • 330 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 5 łyżek mąki ryżowej lub skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżka masła,
  • opcjonalnie: cynamon do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś kurczaka ugotuj w niewielkim garnku z wodą do momentu, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Wyjmij, ostudź i bardzo drobno posiekaj (możesz rozdrobić blenderem).
  2. W dużym garnku podgrzej 900 ml mleka ze śmietanką, cukrem i ekstraktem waniliowym.
  3. W osobnej miseczce wymieszaj pozostałe 100 ml mleka z mąką ryżową lub skrobią kukurydzianą.
  4. Gdy mleko w garnku się zagotuje dodaj ekstrakt z wanilii i przygotowaną mieszankę. Mieszaj energicznie do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
  5. Gotowy pudding zestaw z kuchenki i wymieszaj z rozdrobnionym kurczakiem.
  6. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła i przykryj dno patelni przygotowanym puddingiem. Podgrzewaj przez ok. 8 minut, aż dolna warstwa się skarmelizuje.
  7. Przerzuć pudding z patelni na talerz, aby skarmelizowana warstwa znalazła się na górze. Tak samo przygotuj kolejne porcje puddingu.
  8. Gotowy deser możesz posypać cynamonem.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat