Na deser w Stambule dostaniesz pudding z kurczaka. Czy pasuje do kawy?

W Turcji popularnym deserem do kawy, obok baklawy i chałwy, są mleczne puddingi. Jeden z nich, chociaż wygląda niepozornie, zaskakuje sposobem przygotowania. Podobno oryginalnie jest robiony z ugotowanej i rozdrobnionej piersi kurczaka.

W Turcji można dostać w cukierni pudding z piersi kurczakaW Turcji można dostać w cukierni pudding z piersi kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tavukgöğsü to turecki deser, który uchodził za przysmak sułtanów osmańskich. Mleczny pudding na bazie piersi kurczaka do tej pory jest podawany w cukierniach, budząc konsternację wśród turystów. Wiele osób nie może uwierzyć, że w środku znajduje się mięso, ponieważ całkowicie nie jest ono wyczuwalne w smaku. Za to buduje strukturę deseru i sprawia, że przekąska jest pełna wartościowego białka. Czy turecka słodycz przyjmie się w Polsce wśród osób na diecie keto?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z włosami anielskimi? Brzmi dziwnie, smakuje obłędnie

Jak przygotować kurczaka na pudding?

Przede wszystkim zadbaj o świeże mięso. Ugotuj je do miękkości, a następnie umyj w zimnej wodzie – dokładnie tak – umyj mięso po ugotowaniu, a nie przed. Jeśli umyjesz kurczaka przed gotowaniem, może dojść do przeniesienia bakterii na zlew i inne przybory kuchenne. Przepłukanie filetów po ugotowaniu sprawi, że mięso będzie delikatniejsze i łagodniejsze w smaku.

Przepis na turecki pudding z kurczakiem

W podanych składników przygotujesz 4 porcje deseru. Do rozdrobnienia mięsa możesz użyć blendera ręcznego.

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka,
  • 1 l mleka,
  • 330 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 5 łyżek mąki ryżowej lub skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżka masła,
  • opcjonalnie: cynamon do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś kurczaka ugotuj w niewielkim garnku z wodą do momentu, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Wyjmij, ostudź i bardzo drobno posiekaj (możesz rozdrobić blenderem).
  2. W dużym garnku podgrzej 900 ml mleka ze śmietanką, cukrem i ekstraktem waniliowym.
  3. W osobnej miseczce wymieszaj pozostałe 100 ml mleka z mąką ryżową lub skrobią kukurydzianą.
  4. Gdy mleko w garnku się zagotuje dodaj ekstrakt z wanilii i przygotowaną mieszankę. Mieszaj energicznie do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
  5. Gotowy pudding zestaw z kuchenki i wymieszaj z rozdrobnionym kurczakiem.
  6. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła i przykryj dno patelni przygotowanym puddingiem. Podgrzewaj przez ok. 8 minut, aż dolna warstwa się skarmelizuje.
  7. Przerzuć pudding z patelni na talerz, aby skarmelizowana warstwa znalazła się na górze. Tak samo przygotuj kolejne porcje puddingu.
  8. Gotowy deser możesz posypać cynamonem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇