Wiele osób myje mięso przed gotowaniem. Eksperci ostrzegają, do czego to może doprowadzić

Mycie mięsa to kontrowersyjny temat. Zgodnie z zaleceniami Sanepidu każdy jego rodzaj należy dokładnie umyć w zlewie do tego przeznaczonym. Po czym trzeba go wyszorować i zdezynfekować. W warunkach domowych raczej nikt nie posiada oddzielnej umywalki do mycia mięsa. Dlatego dr Jacek Postupolski – toksykolog z Narodowego Instytutu Państwowego Zakładu Higieny radzi, by tego nie robić.

Mycie mięsa przed dalszą obróbkąMycie mięsa przed dalszą obróbką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | airdone
Anna Galuhn

Podczas płukania surowego mięsa nad zlewem, bakterie razem z wodą mogą zostać przeniesione na inne elementy wyposażenia kuchni, takie jak blat czy naczynia znajdujące się obok. W domu trudno jest zadbać o sterylne warunki, dlatego lepiej jest nie myć mięsa. Zgodnie z procedurą zostało ono już umyte przez producenta. Nie musisz obawiać się bakterii, bo one zginą przy obróbce w temperaturze powyżej 70 stopni Celsjusza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczaka zanurz w kokosie i podaj z nietypowym sosem. O zwykłych stripsach wszyscy zapomną

Na co należy zwrócić uwagę przy obróbce surowego mięsa?

W wywiadzie dla Polskiego Radia dr Jacek Postupolski podaje szczegółowe instrukcje:

— W warunkach domowych zaleca się osuszyć mięso delikatnie przy pomocy ręczników jednorazowych, które później wyrzucimy. Nie jest zalecane mycie, np. kurczaka czy innego mięsa, bo może to sprzyjać rozprzestrzenianiu się z chlapiącą wodą niepożądanych drobnoustrojów.

Ekspert zwraca uwagę na sposób przechowywania mięsa w lodówce. Ważne jest to, aby "produkty nieprzetworzone nie miały kontaktu z tymi gotowymi do spożycia". Przed rozprzestrzenianiem się szkodliwych bakterii chronią nas podstawowe zasady higieny.

— Mycie rąk przed posiłkiem, po przygotowaniu posiłku, po wyjściu z toalety, po przyjściu do domu – przypomina Jacek Postupolski.

Przed myciem mięsa ostrzega Katarzyna Bosacka

W materiale na TikToku dziennikarka i propagatorka zdrowej żywności Katarzyna Bosacka wymienia zagrożenia, takie jak zakażenie bakteriami Salmonelli, Listerii czy Campylobacter. Przestrzega zwłaszcza przed myciem mięsa drobiowego – może to przynieść więcej strat niż korzyści. Osobom, które chcą oczyścić mięso, poleca sięgnięcie po ręcznik papierowy, który można bezpiecznie wyrzucić do kosza.

Technolożka żywienia dr Karolina Kowalczyk nie rezygnuje z mycia mięsa

Popularna na Instagramie dr Karolina Kowalczyk do tych zaleceń podchodzi z dystansem. Zaznacza, że nie wyobraża sobie ugotowania rosołu z nieumytego kurczaka. W końcu nie ma pewności, czy mięso przed zakupem było przechowywane w higienicznych warunkach. Jednak zaznacza, że do płukania mięsa wykorzystuje szklaną miskę, którą potem dokładnie myje i wyparza. Po oczyszczeniu mięsa dezynfekuje zlew, a także wstawia do zmywarki nóż i deskę, które miały kontakt z surowym mięsem.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯