Świeże mięso z kurczaka- prosty poradnik jak rozpoznać je na pierwszy rzut oka

Mięso w naszej diecie odgrywa bardzo ważną rolę. Jednak nie zawsze wiemy, jak wybrać to najwyższej jakości. Dziś przygotowaliśmy poradnik, który sprawi, że na twój talerz zawsze trafi świeże mięso z kurczaka.

Obrazek
Agnieszka

Świeże mięso z kurczaka - rozpoznaj od razu

krążki z kurczaka przepis

Potrawy z kurczaka często przygotowujemy na obiad. Nie raz przekonaliśmy się, że dobrej jakości mięso to klucz do pysznego, zdrowego posiłku. Jeśli chcemy cieszyć się apetycznym daniem, powinniśmy wiedzieć jak wygląda zdrowe mięso.

Jak powinno wyglądać zdrowe mięso z kurczaka?

Obrazek

Mięso z kurczaka ma jedną wadę - bardzo szybko się psuje. W związku z tym warto znać tych kilka prostych cech, które podpowiedzą nam, czy produkt jest nadal świeży.

  • Delikatny zapach

Świeże mięso z kurczaka powinno charakteryzować się delikatnym, przyjemnym zapachem. Jeśli tak nie jest - najprawdopodobniej nie nadaje się on do spożycia. Zepsute mięso zazwyczaj bardzo śmierdzi.

  • Różowy kolor mięsa

Dobrej jakości mięso z kurczaka ma różowy kolor. Jeśli na powierzchni mięsa pojawią się szare lub żółte przebarwienia, należy taki produkt wyrzucić.

  • Odpowiednia konsystencja

Mięso z kurczaka powinno mieć zwartą konsystencję. Gdy delikatnie naciśniemy mięso palcem, to powinno wrócić do swojej pierwotnej formy. Zepsuty kurczak jest sflaczały i ma nieregularny kształt.

  • Nie wycieka z niego płyn

Jeśli mięso jest lepkie i wycieka z niego płyn, to znak, że się zepsuło. Dzieje się tak na skutek działania bakterii beztlenowych, które rozkładają białko. Takiego mięsa nie powinniśmy jeść!

Jak zachować świeżość na dłużej?

Jeśli chcemy zachować świeżość naszego mięsa, powinniśmy wiedzieć jak je przechowywać. Dopiero co kupione mięso z kurczaka najlepiej przełożyć do szczelnego pojemnika. Kurczak powinien być przechowywany maksymalnie dwa dni w lodówce.

Surowego kurczaka można też zamrozić. Aby to zrobić należy go przenieść do odpowiedniego pojemnika bądź worków, które są przeznaczone do mrożenia. Tak zapakowane mięso można przechowywać maksymalnie 12 miesięcy w zamrażarce.

W przypadku kurczaka, który został poddany obróbce termicznej - produkt powinien być przechowywany w lodówce najdłużej 4 dni. Jeśli chcemy tak przygotowanego kurczaka zamrozić, to należy wiedzieć, że może on przebywać w zamrażarce maksymalnie trzy miesiące.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji