Znany szef kuchni o idealnym rosole. Wylicza, ile mięsa obowiązkowo trzeba dodać

Przemysław Klima, szef kuchni gwiazdkowej restauracji Bottiglieria 1881 i juror programu "MasterChef Polska", zdradził sekret na aromatyczny i pyszny rosół. Jeśli do tej pory myślałeś, że wystarczy ugotować tę zupę na kurze, żyłeś w błędzie.

Przemysław Klima radzi, żeby gotować rosół na kilku mięsachPrzemysław Klima radzi, żeby gotować rosół na kilku mięsach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Materiały prasowe
Magdalena Pomorska

Dobry rosół to postawa każdego niedzielnego obiadu. To też obowiązkowa pozycja w menu wielu restauracji, więc każdy szanowany kucharz powinien znać sekret smaku i mieć wyrobioną technikę gotowania tego dania. Simona Stolicka, dziennikarka serwisu Pudelek, o idealny rosół zapytała w wywiadzie Przemysława Klimę.

Ile mięsa do rosołu? Szef kuchni odpowiada

Podstawa to dobra baza zupy, która powinna pyrkać, a nie gotować się. Na smak dobrego rosołu wpływa bowiem czas gotowania. Na nic jednak kilka godzin trzymania garnka na palniku, kiedy nie zadba się o odpowiednie produkty. I tutaj szef kuchni z restauracji Bottiglieria 1881 poleca wyjść poza dotychczas popularne standardy.

— W rosole musi być minimum 4-5 gatunków mięsa. Każde mięso daje inny smak. Drobiowe czy wołowe. Chodzi o to, żeby był intensywny, kolagenowy rosół. Bardzo mocny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Jak doprawiać rosół według Przemysława Klimy?

Dziennikarka serwisu Pudelek dopytała też szefa kuchni o dodatek lubczyku. Czy ta zapomniana, nieco babcina przyprawa już jest zdeklasowana przez natkę pietruszki, czy jednak warto sobie o niej przypominać przy okazji gotowania rosołu? Na to zagadnienie również Przemysław Klima miał konkretną odpowiedź.

— Oczywiście, bez lubczyku nie ma rosołu.

Ekspert wypowiedział się też na temat popularnych wciąż wzmacniaczy smaków, czyli tzw. kostek rosołowych. A zapytany o popularny trend w social media o pieczeniu składników na rosół podpowiedział, że to ciekawy pomysł, ale poleca robić to pół na pół, czyli finalnie połowę składników klasycznie ugotować.

— Kostce rosołowej mówimy nie. Używamy soli, pieprzu, dobrych warzyw. Możemy zawsze warzywa lekko podpiec w piecu, żeby dały nam fajnego koloru, więcej smaku — podpowiada Przemysław Klima.

W rozmowie juror programu "MasterChef Polska" zdradził też, gdzie jada najlepszą zupę pomidorową. Okazuje się, że tę potrawę najlepiej robi jego mama. Gotuje ją z lanym ciastem i zabiela śmietaną "osiemnastką". Cóż, takie połączenie smaków z pewnością może mierzyć się zarówno z daniami z kuchni "MasterChefa", jak i gwiazdkowego menu.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku