Znany szef kuchni o idealnym rosole. Wylicza, ile mięsa obowiązkowo trzeba dodać

Przemysław Klima, szef kuchni gwiazdkowej restauracji Bottiglieria 1881 i juror programu "MasterChef Polska", zdradził sekret na aromatyczny i pyszny rosół. Jeśli do tej pory myślałeś, że wystarczy ugotować tę zupę na kurze, żyłeś w błędzie.

Przemysław Klima radzi, żeby gotować rosół na kilku mięsachPrzemysław Klima radzi, żeby gotować rosół na kilku mięsach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Materiały prasowe
Magdalena Pomorska

Dobry rosół to postawa każdego niedzielnego obiadu. To też obowiązkowa pozycja w menu wielu restauracji, więc każdy szanowany kucharz powinien znać sekret smaku i mieć wyrobioną technikę gotowania tego dania. Simona Stolicka, dziennikarka serwisu Pudelek, o idealny rosół zapytała w wywiadzie Przemysława Klimę.

Ile mięsa do rosołu? Szef kuchni odpowiada

Podstawa to dobra baza zupy, która powinna pyrkać, a nie gotować się. Na smak dobrego rosołu wpływa bowiem czas gotowania. Na nic jednak kilka godzin trzymania garnka na palniku, kiedy nie zadba się o odpowiednie produkty. I tutaj szef kuchni z restauracji Bottiglieria 1881 poleca wyjść poza dotychczas popularne standardy.

— W rosole musi być minimum 4-5 gatunków mięsa. Każde mięso daje inny smak. Drobiowe czy wołowe. Chodzi o to, żeby był intensywny, kolagenowy rosół. Bardzo mocny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Jak doprawiać rosół według Przemysława Klimy?

Dziennikarka serwisu Pudelek dopytała też szefa kuchni o dodatek lubczyku. Czy ta zapomniana, nieco babcina przyprawa już jest zdeklasowana przez natkę pietruszki, czy jednak warto sobie o niej przypominać przy okazji gotowania rosołu? Na to zagadnienie również Przemysław Klima miał konkretną odpowiedź.

— Oczywiście, bez lubczyku nie ma rosołu.

Ekspert wypowiedział się też na temat popularnych wciąż wzmacniaczy smaków, czyli tzw. kostek rosołowych. A zapytany o popularny trend w social media o pieczeniu składników na rosół podpowiedział, że to ciekawy pomysł, ale poleca robić to pół na pół, czyli finalnie połowę składników klasycznie ugotować.

— Kostce rosołowej mówimy nie. Używamy soli, pieprzu, dobrych warzyw. Możemy zawsze warzywa lekko podpiec w piecu, żeby dały nam fajnego koloru, więcej smaku — podpowiada Przemysław Klima.

W rozmowie juror programu "MasterChef Polska" zdradził też, gdzie jada najlepszą zupę pomidorową. Okazuje się, że tę potrawę najlepiej robi jego mama. Gotuje ją z lanym ciastem i zabiela śmietaną "osiemnastką". Cóż, takie połączenie smaków z pewnością może mierzyć się zarówno z daniami z kuchni "MasterChefa", jak i gwiazdkowego menu.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀