Znany szef kuchni o idealnym rosole. Wylicza, ile mięsa obowiązkowo trzeba dodać

Przemysław Klima, szef kuchni gwiazdkowej restauracji Bottiglieria 1881 i juror programu "MasterChef Polska", zdradził sekret na aromatyczny i pyszny rosół. Jeśli do tej pory myślałeś, że wystarczy ugotować tę zupę na kurze, żyłeś w błędzie.

Przemysław Klima radzi, żeby gotować rosół na kilku mięsachPrzemysław Klima radzi, żeby gotować rosół na kilku mięsach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Materiały prasowe
Magdalena Pomorska

Dobry rosół to postawa każdego niedzielnego obiadu. To też obowiązkowa pozycja w menu wielu restauracji, więc każdy szanowany kucharz powinien znać sekret smaku i mieć wyrobioną technikę gotowania tego dania. Simona Stolicka, dziennikarka serwisu Pudelek, o idealny rosół zapytała w wywiadzie Przemysława Klimę.

Ile mięsa do rosołu? Szef kuchni odpowiada

Podstawa to dobra baza zupy, która powinna pyrkać, a nie gotować się. Na smak dobrego rosołu wpływa bowiem czas gotowania. Na nic jednak kilka godzin trzymania garnka na palniku, kiedy nie zadba się o odpowiednie produkty. I tutaj szef kuchni z restauracji Bottiglieria 1881 poleca wyjść poza dotychczas popularne standardy.

— W rosole musi być minimum 4-5 gatunków mięsa. Każde mięso daje inny smak. Drobiowe czy wołowe. Chodzi o to, żeby był intensywny, kolagenowy rosół. Bardzo mocny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Jak doprawiać rosół według Przemysława Klimy?

Dziennikarka serwisu Pudelek dopytała też szefa kuchni o dodatek lubczyku. Czy ta zapomniana, nieco babcina przyprawa już jest zdeklasowana przez natkę pietruszki, czy jednak warto sobie o niej przypominać przy okazji gotowania rosołu? Na to zagadnienie również Przemysław Klima miał konkretną odpowiedź.

— Oczywiście, bez lubczyku nie ma rosołu.

Ekspert wypowiedział się też na temat popularnych wciąż wzmacniaczy smaków, czyli tzw. kostek rosołowych. A zapytany o popularny trend w social media o pieczeniu składników na rosół podpowiedział, że to ciekawy pomysł, ale poleca robić to pół na pół, czyli finalnie połowę składników klasycznie ugotować.

— Kostce rosołowej mówimy nie. Używamy soli, pieprzu, dobrych warzyw. Możemy zawsze warzywa lekko podpiec w piecu, żeby dały nam fajnego koloru, więcej smaku — podpowiada Przemysław Klima.

W rozmowie juror programu "MasterChef Polska" zdradził też, gdzie jada najlepszą zupę pomidorową. Okazuje się, że tę potrawę najlepiej robi jego mama. Gotuje ją z lanym ciastem i zabiela śmietaną "osiemnastką". Cóż, takie połączenie smaków z pewnością może mierzyć się zarówno z daniami z kuchni "MasterChefa", jak i gwiazdkowego menu.

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste