Wielu co tydzień wciąż dodaje do rosołu. Podnosi ciśnienie i zatyka tętnice
Korzystanie ze sztucznych przypraw w czasach, gdy świeże i suszone zioła oraz warzywa są łatwo dostępne, jest nie tylko nieetyczne, ale także może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych.
05.10.2024 10:56
Mimo że kostki rosołowe są popularne ze względu na łatwość użycia i dostępność, ich skład powinien budzić obawy. Wzmacniają smak, ale są kaloryczne i pełne sztucznych dodatków. Częste stosowanie ich to łatwa droga do kłopotów ze zdrowiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skład kostek rosołowych: na co warto zwrócić uwagę?
Kostka rosołowa to prawdziwa kaloryczna bomba pełna sztucznych substancji. Na pierwszym miejscu w składzie znajduje się sól, a zaraz za nią wzmacniacze smaku. Dodatkowo znajdujemy tam cukier, utwardzany tłuszcz palmowy, sztuczne aromaty, barwniki oraz minimalne ilości suszonych warzyw i mięsa. Takie produkty mogą podwyższać ciśnienie krwi i zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Obecność monosodowego glutaminianu (MSG) i szczawianów, które wzmacniają smak, może u niektórych osób powodować bóle głowy, nudności, skurcze mięśni i reakcje alergiczne.
Nadmierne spożycie produktów bogatych w MSG, takich jak kostki rosołowe, może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania ośrodka głodu i sytości, powodując napady głodu. Przesadne ilości glutaminianu sodu w diecie mogą uszkadzać neurony, obniżać nastrój, negatywnie wpływać na jakość snu i zdolność radzenia sobie ze stresem. Dodatkowe składniki kostek rosołowych obejmują utwardzony tłuszcz, który zwiększa ryzyko chorób serca i układu krążenia, oraz karmel amoniakalny, który może prowadzić do problemów z żołądkiem i wątrobą oraz nadpobudliwości.
Co dodać do zupy zamiast kostek rosołowych?
Zamiast kostek rosołowych warto sięgnąć po naturalne przyprawy: lubczyk, cząber, liść laurowy, ziele angielskie, kozieradkę i świeżą natkę pietruszki. Grzyby i czosnek mogą również doskonale wzbogacić smak rosołu. Sól i pieprz to nieodzowne dodatki, które w połączeniu z naturalnymi składnikami pozwolą stworzyć zdrowsze i smaczniejsze potrawy. Doskonałym sposobem na wzmocnienie smaku zup i innych potraw jest doprawienie ich domowej roboty kostką rosołową.
Składniki:
- 3 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 por,
- 1/2 selera,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/4 szkl. soli,
- 1 łyżka (ziół prowansalskich, lubczyku, tymianku, kurkumy),
- 3 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
- Marchewkę i selera obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Pora pokrój w drobne krążki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a cebulę w drobną kostkę.
- Cebulę podsmaż na oliwie, a kiedy się zeszkli, dodaj pora, seler, marchew i czosnek.
- Całość smaż, aż warzywa zrobią się miękkie. Wtedy dopraw mieszaninę posiekanym świeżym lubczykiem (lub suszonym), ziołami prowansalskimi, kurkumą, tymiankiem i solą.
- Całość zamieszaj i podgrzewaj przez jeszcze kilka minut.
- Gotową mieszaninę przełóż do foremki do lodu i odstaw, by ostygła. Zimną włóż do zamrażalnika.
- Tak przygotowane kostki używaj do gotowania zup, sosów czy dań jednogarnkowych.