PoradyWielu co tydzień wciąż dodaje do rosołu. Podnosi ciśnienie i zatyka tętnice

Wielu co tydzień wciąż dodaje do rosołu. Podnosi ciśnienie i zatyka tętnice

Tej przyprawy nie dodawaj do rosołu
Tej przyprawy nie dodawaj do rosołu
Źródło zdjęć: © Canva | valentynsemenov

05.10.2024 10:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Korzystanie ze sztucznych przypraw w czasach, gdy świeże i suszone zioła oraz warzywa są łatwo dostępne, jest nie tylko nieetyczne, ale także może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych.

Mimo że kostki rosołowe są popularne ze względu na łatwość użycia i dostępność, ich skład powinien budzić obawy. Wzmacniają smak, ale są kaloryczne i pełne sztucznych dodatków. Częste stosowanie ich to łatwa droga do kłopotów ze zdrowiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skład kostek rosołowych: na co warto zwrócić uwagę?

Kostka rosołowa to prawdziwa kaloryczna bomba pełna sztucznych substancji. Na pierwszym miejscu w składzie znajduje się sól, a zaraz za nią wzmacniacze smaku. Dodatkowo znajdujemy tam cukier, utwardzany tłuszcz palmowy, sztuczne aromaty, barwniki oraz minimalne ilości suszonych warzyw i mięsa. Takie produkty mogą podwyższać ciśnienie krwi i zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Obecność monosodowego glutaminianu (MSG) i szczawianów, które wzmacniają smak, może u niektórych osób powodować bóle głowy, nudności, skurcze mięśni i reakcje alergiczne.

Nadmierne spożycie produktów bogatych w MSG, takich jak kostki rosołowe, może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania ośrodka głodu i sytości, powodując napady głodu. Przesadne ilości glutaminianu sodu w diecie mogą uszkadzać neurony, obniżać nastrój, negatywnie wpływać na jakość snu i zdolność radzenia sobie ze stresem. Dodatkowe składniki kostek rosołowych obejmują utwardzony tłuszcz, który zwiększa ryzyko chorób serca i układu krążenia, oraz karmel amoniakalny, który może prowadzić do problemów z żołądkiem i wątrobą oraz nadpobudliwości.

Dlaczego należy ograniczać spożycie sztucznych przypraw?
Dlaczego należy ograniczać spożycie sztucznych przypraw?© Canva | Artem Stepanov

Co dodać do zupy zamiast kostek rosołowych?

Zamiast kostek rosołowych warto sięgnąć po naturalne przyprawy: lubczyk, cząber, liść laurowy, ziele angielskie, kozieradkę i świeżą natkę pietruszki. Grzyby i czosnek mogą również doskonale wzbogacić smak rosołu. Sól i pieprz to nieodzowne dodatki, które w połączeniu z naturalnymi składnikami pozwolą stworzyć zdrowsze i smaczniejsze potrawy. Doskonałym sposobem na wzmocnienie smaku zup i innych potraw jest doprawienie ich domowej roboty kostką rosołową.

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 1/2 selera,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/4 szkl. soli,
  • 1 łyżka (ziół prowansalskich, lubczyku, tymianku, kurkumy),
  • 3 łyżki oliwy.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę i selera obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Pora pokrój w drobne krążki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a cebulę w drobną kostkę.
  2. Cebulę podsmaż na oliwie, a kiedy się zeszkli, dodaj pora, seler, marchew i czosnek.
  3. Całość smaż, aż warzywa zrobią się miękkie. Wtedy dopraw mieszaninę posiekanym świeżym lubczykiem (lub suszonym), ziołami prowansalskimi, kurkumą, tymiankiem i solą.
  4. Całość zamieszaj i podgrzewaj przez jeszcze kilka minut.
  5. Gotową mieszaninę przełóż do foremki do lodu i odstaw, by ostygła. Zimną włóż do zamrażalnika.
  6. Tak przygotowane kostki używaj do gotowania zup, sosów czy dań jednogarnkowych.