PoradyWielu co tydzień wciąż dodaje do rosołu. Podnosi ciśnienie i zatyka tętnice

Wielu co tydzień wciąż dodaje do rosołu. Podnosi ciśnienie i zatyka tętnice

Korzystanie ze sztucznych przypraw w czasach, gdy świeże i suszone zioła oraz warzywa są łatwo dostępne, jest nie tylko nieetyczne, ale także może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych.

Tej przyprawy nie dodawaj do rosołu
Tej przyprawy nie dodawaj do rosołu
Źródło zdjęć: © Canva | valentynsemenov

05.10.2024 10:56

Mimo że kostki rosołowe są popularne ze względu na łatwość użycia i dostępność, ich skład powinien budzić obawy. Wzmacniają smak, ale są kaloryczne i pełne sztucznych dodatków. Częste stosowanie ich to łatwa droga do kłopotów ze zdrowiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skład kostek rosołowych: na co warto zwrócić uwagę?

Kostka rosołowa to prawdziwa kaloryczna bomba pełna sztucznych substancji. Na pierwszym miejscu w składzie znajduje się sól, a zaraz za nią wzmacniacze smaku. Dodatkowo znajdujemy tam cukier, utwardzany tłuszcz palmowy, sztuczne aromaty, barwniki oraz minimalne ilości suszonych warzyw i mięsa. Takie produkty mogą podwyższać ciśnienie krwi i zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Obecność monosodowego glutaminianu (MSG) i szczawianów, które wzmacniają smak, może u niektórych osób powodować bóle głowy, nudności, skurcze mięśni i reakcje alergiczne.

Nadmierne spożycie produktów bogatych w MSG, takich jak kostki rosołowe, może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania ośrodka głodu i sytości, powodując napady głodu. Przesadne ilości glutaminianu sodu w diecie mogą uszkadzać neurony, obniżać nastrój, negatywnie wpływać na jakość snu i zdolność radzenia sobie ze stresem. Dodatkowe składniki kostek rosołowych obejmują utwardzony tłuszcz, który zwiększa ryzyko chorób serca i układu krążenia, oraz karmel amoniakalny, który może prowadzić do problemów z żołądkiem i wątrobą oraz nadpobudliwości.

Dlaczego należy ograniczać spożycie sztucznych przypraw?
Dlaczego należy ograniczać spożycie sztucznych przypraw?© Canva | Artem Stepanov

Co dodać do zupy zamiast kostek rosołowych?

Zamiast kostek rosołowych warto sięgnąć po naturalne przyprawy: lubczyk, cząber, liść laurowy, ziele angielskie, kozieradkę i świeżą natkę pietruszki. Grzyby i czosnek mogą również doskonale wzbogacić smak rosołu. Sól i pieprz to nieodzowne dodatki, które w połączeniu z naturalnymi składnikami pozwolą stworzyć zdrowsze i smaczniejsze potrawy. Doskonałym sposobem na wzmocnienie smaku zup i innych potraw jest doprawienie ich domowej roboty kostką rosołową.

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 1/2 selera,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/4 szkl. soli,
  • 1 łyżka (ziół prowansalskich, lubczyku, tymianku, kurkumy),
  • 3 łyżki oliwy.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę i selera obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Pora pokrój w drobne krążki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a cebulę w drobną kostkę.
  2. Cebulę podsmaż na oliwie, a kiedy się zeszkli, dodaj pora, seler, marchew i czosnek.
  3. Całość smaż, aż warzywa zrobią się miękkie. Wtedy dopraw mieszaninę posiekanym świeżym lubczykiem (lub suszonym), ziołami prowansalskimi, kurkumą, tymiankiem i solą.
  4. Całość zamieszaj i podgrzewaj przez jeszcze kilka minut.
  5. Gotową mieszaninę przełóż do foremki do lodu i odstaw, by ostygła. Zimną włóż do zamrażalnika.
  6. Tak przygotowane kostki używaj do gotowania zup, sosów czy dań jednogarnkowych.
Wybrane dla Ciebie