Najlepsze przyprawy do rosołu. Z nimi wychodzi intensywny i zyskuje piękny kolor

Jest taka zupa która, w co drugim domu pojawia się w niedzielę. Rosół należy do kategorii najpopularniejszych polskich zup. Ale czy wiesz, jak doprawić rosół, by jego smak był wyrazisty i  zachwycający? Poznaj kilka naszych praktycznych podpowiedzi.

Jak doprawić rosółJak doprawić rosół - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

O czym pamiętać podczas gotowania rosołu?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że każda gospodyni ma swoją wyjątkową recepturę, związaną z przygotowaniem rosołu. Pomimo tego, że do takiej zupy wykorzystuje się praktycznie te same składniki, to czasem jeden istotny szczegół może zadecydować o tym, jaki w smaku będzie nasz rosół. Tym szczegółem są przyprawy lub niektóre dodatki, które wzbogacą smak naszej zupy. Dobrze przygotowany rosół wyróżnia się głębią smaku i odpowiednim aromatem. Co w związku z tym warto zrobić, jakie przyprawy wybrać i przede wszystkim jak doprawić rosół?

Obrazek
Gotowanie rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com

Warto jest zadbać o dobrej jakości składniki. Mięso na zupę, jak i włoszczyzna muszą być odpowiednio świeże. Idealnym rozwiązaniem może być tu również łączenie mięs - np. podudzia z kurczaka + korpus z indyka. Dzięki temu nasz rosół stanie się bardziej wyrazisty i aromatyczny. Mięso i włoszczyznę należy włożyć do zimnej wody, a wszystko trzeba gotować na małym ogniu, nawet przez kilka godzin. Pamiętaj, że solimy dopiero pod koniec gotowania.

Czym i jak doprawić rosół?

Odpowiedniego, zbalansowanego smaku, naszemu rosołowi dodadzą niektóre przyprawy, które warto dodać podczas gotowania. Podstawą będzie oczywiście wcześniej wspomniana sól, ale nie tylko. Do garnka dobrze jest wrzucić jeszcze następujące przyprawy: natkę pietruszki, kilka ząbków czosnku, lubczyk, który nada naszemu rosołowi odpowiedniego aromatu, opalona nad gazem cebula, ziarenka pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie.

Obrazek
Przyprawy - Pysznościl Foto: Pixabay.com

Oprócz wspomnianych wyżej przypraw dobrze jest dodać również do naszego rosołu grzyby w wersji suszonej. Można dodać kilka sztuk, by uzyskać aromat umami, który otrzymujemy również podczas gotowania mięsa. Świetnie sprawdzą się także te nietypowe przyprawy. Imbir doda odrobinę świeżości naszej zupie, natomiast rozmaryn idealnie sprawdzi się w rosole, którego podstawą jest mięso wołowe i drobiowe. Jeśli już wiesz, jak doprawić rosół, to możesz z powodzeniem przystąpić do jego gotowania. Smacznego!

Szukasz pomysłu na nieco inną wersję rosołu? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na rosół pięciu przemian:

Wybrane dla Ciebie
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Każdy będzie chciał go spróbować. Do masy na pasztet dodaj 2 wyjątkowe składniki
Każdy będzie chciał go spróbować. Do masy na pasztet dodaj 2 wyjątkowe składniki
To najlepsza mąka na pierogi. Ciasto będzie miękkie i nie popęka
To najlepsza mąka na pierogi. Ciasto będzie miękkie i nie popęka
Na święta nie robię schabu w galarecie. Sięgam po inne mięso i nikt nie wybrzydza
Na święta nie robię schabu w galarecie. Sięgam po inne mięso i nikt nie wybrzydza
Różowe naleśniki skuszą nawet największego niejadka. Nikt nie zgadnie, jaki jest główny składnik
Różowe naleśniki skuszą nawet największego niejadka. Nikt nie zgadnie, jaki jest główny składnik
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇