Najlepsze przyprawy do rosołu. Z nimi wychodzi intensywny i zyskuje piękny kolor

Jest taka zupa która, w co drugim domu pojawia się w niedzielę. Rosół należy do kategorii najpopularniejszych polskich zup. Ale czy wiesz, jak doprawić rosół, by jego smak był wyrazisty i  zachwycający? Poznaj kilka naszych praktycznych podpowiedzi.

Jak doprawić rosółJak doprawić rosół - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

O czym pamiętać podczas gotowania rosołu?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że każda gospodyni ma swoją wyjątkową recepturę, związaną z przygotowaniem rosołu. Pomimo tego, że do takiej zupy wykorzystuje się praktycznie te same składniki, to czasem jeden istotny szczegół może zadecydować o tym, jaki w smaku będzie nasz rosół. Tym szczegółem są przyprawy lub niektóre dodatki, które wzbogacą smak naszej zupy. Dobrze przygotowany rosół wyróżnia się głębią smaku i odpowiednim aromatem. Co w związku z tym warto zrobić, jakie przyprawy wybrać i przede wszystkim jak doprawić rosół?

Obrazek
Gotowanie rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com

Warto jest zadbać o dobrej jakości składniki. Mięso na zupę, jak i włoszczyzna muszą być odpowiednio świeże. Idealnym rozwiązaniem może być tu również łączenie mięs - np. podudzia z kurczaka + korpus z indyka. Dzięki temu nasz rosół stanie się bardziej wyrazisty i aromatyczny. Mięso i włoszczyznę należy włożyć do zimnej wody, a wszystko trzeba gotować na małym ogniu, nawet przez kilka godzin. Pamiętaj, że solimy dopiero pod koniec gotowania.

Czym i jak doprawić rosół?

Odpowiedniego, zbalansowanego smaku, naszemu rosołowi dodadzą niektóre przyprawy, które warto dodać podczas gotowania. Podstawą będzie oczywiście wcześniej wspomniana sól, ale nie tylko. Do garnka dobrze jest wrzucić jeszcze następujące przyprawy: natkę pietruszki, kilka ząbków czosnku, lubczyk, który nada naszemu rosołowi odpowiedniego aromatu, opalona nad gazem cebula, ziarenka pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie.

Obrazek
Przyprawy - Pysznościl Foto: Pixabay.com

Oprócz wspomnianych wyżej przypraw dobrze jest dodać również do naszego rosołu grzyby w wersji suszonej. Można dodać kilka sztuk, by uzyskać aromat umami, który otrzymujemy również podczas gotowania mięsa. Świetnie sprawdzą się także te nietypowe przyprawy. Imbir doda odrobinę świeżości naszej zupie, natomiast rozmaryn idealnie sprawdzi się w rosole, którego podstawą jest mięso wołowe i drobiowe. Jeśli już wiesz, jak doprawić rosół, to możesz z powodzeniem przystąpić do jego gotowania. Smacznego!

Szukasz pomysłu na nieco inną wersję rosołu? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na rosół pięciu przemian:

Wybrane dla Ciebie

Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo