Dietetyk ostrzega, by ich nie jeść. Dewastują jelita, wywołują cukrzycę i inne choroby

Cukrzyca, choroby serca, nadciśnienie, a nawet niektóre rodzaje nowotworów. To następstwa, które grożą nam, jeśli regularnie będziemy spożywać niektóre produkty spożywcze. A jakie? Najgorsze z nich wymienił popularny w mediach społecznościowych i na YouTube dietetyk.

Dietetyk wymienił produkty, które niszczą zdrowie. Nie wszystkich spodziewaliśmy się na tej liścieDietetyk wymienił produkty, które niszczą zdrowie. Nie wszystkich spodziewaliśmy się na tej liście
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube | Dr Bartek Kulczyński, kc0uvb

Doktor Bartek Kulczyński po raz kolejny udowodnił swoim widzom, że negatywnego wpływu niektórych produktów spożywczych na ludzkie zdrowie nie powinno się lekceważyć. Część wymienionych przez specjalistę artykułów to nie żadne używki, które od razu kojarzą nam się z czymś niezdrowym, lecz produkty, po które w sklepie sięgamy często w pierwszej kolejności. Lepiej się tego wystrzegać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd piekę białą kiełbasę w ten sposób, moi bliscy nie chcą jeść jej w inny sposób

Ponieważ nic nie szkodzi nam równie mocno, co ignorancja, przytoczymy tu przykłady produktów spożywczych omówione przez doktora Bartka Kulczyńskiego na jego kanale na YouTube. Warto uzbroić się w oręż świadomości żywieniowej, bo tylko dzięki temu będziemy wiedzieli, które półki sklepowe omijać z daleka!

Dietetyk ostrzega: te produkty niszczą zdrowie!

Doktor Bartek Kulczyński wymienił w swoim nagraniu aż 12 popularnych produktów spożywczych i każdy z nich dokładnie omówił. Oto one:

  1. Przyprawy w płynie. Wygodna opcja na dodanie smaku potrawom to w rzeczywistości sól, sztuczne wzmacniacze smaku, glukoza, barwniki i aromaty.
  2. Napoje owocowe. Tu ważne jest nazewnictwo. Istnieje bowiem olbrzymia różnica między sokami a napojami. Te drugie to zwykle woda, odrobina soku i mnóstwo cukru. Skrótem: cukrzyca murowana.
  3. Produkty proteinowe. Jogurty, napoje i puddingi proteinowe są doskonałe pod względem marketingowym, ale nie zdrowotnym. Zwiększona zawartość białka nie usprawiedliwia olbrzymiej ilości dodawanego tam cukru!
  4. Produkty z aspartamem. Doktor Kulczyński podkreślił, że jest przeciwnikiem używania tego substytutu cukru. Jak zauważył, coraz więcej prac literatury naukowej poddaje pod wątpliwość bezpieczeństwo stosowania tego słodzika.
  5. Jogurty smakowe. Waniliowe, owocowe, czekoladowe... W jednym opakowaniu znajduje się nawet 20 gramów cukru, czyli trzykrotnie więcej, niż w przypadku zwykłego jogurtu naturalnego.
  6. Produkty z karagenem. Ten dodatek do żywności to popularny na rynku stabilizator. E407 można znaleźć na przykład w deserach mlecznych. Dietetyk zauważył, że ten składnik może mieć negatywny wpływ na ludzkie zdrowie — m.in. przyczynia się do zapalenia błony śluzowej przełyku.
  7. Suszona żurawina. Zaskoczony? Jak zaznaczył dietetyk, jest to prawdopodobnie jedyny suszony owoc, który jest sprzedawany w formie... dosładzanej.
  8. Niektóre suszone owoce. Poza żurawiną należy wystrzegać się jeszcze tych owoców suszonych, które w składzie zawierają dwutlenek siarki. To konserwant, który źle wpływa na nasze zdrowie.
  9. Frytki i chipsy. Chociaż o tym, że są niezdrowe, wie prawie każde dziecko, to nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że to nie tylko ze względu na sól, lecz także tzw. akrylamid, czyli szkodliwa substancja powstała podczas smażenia lub pieczenia produktów bogatych w węglowodany.
  10. Gazowane napoje słodzone. To nie tylko cukier, ale również fosforany i bardzo wysoka kwasowość. Regularne spożywanie tych produktów zwiększa prawdopodobieństwo próchnicy aż o 50 proc.!
  11. Rozpuszczane napoje kawowe. Nie mylić z kawą rozpuszczalną! Chodzi o te napoje, które prawdziwej kawy mają zaledwie kilka procent, a resztę stanowi syrop glukozowo-fruktozowy.
  12. Wysoko przetworzone mięso. Doktor Bartek Kulczyński zauważył, że obecny w takim mięsie (słabej jakości) azotyn sodu może powodować szereg poważnych schorzeń: od choroby wieńcowej aż po nowotwór jelita grubego.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej