PoradyKawosze nie będą zadowoleni. Znienawidzony rodzaj kawy jest zdrowszy od zwykłej

Kawosze nie będą zadowoleni. Znienawidzony rodzaj kawy jest zdrowszy od zwykłej

Kawa rozpuszczalna lepsza od zwykłej? Wyniki badań szokują
Kawa rozpuszczalna lepsza od zwykłej? Wyniki badań szokują
Źródło zdjęć: © Canva | Pavel Danilyuk
07.03.2024 12:30, aktualizacja: 07.03.2024 12:46

Kawa rozpuszczalna nie cieszy się zbyt dobrą opinią u zaprawionych w bojach kawoszy. Jej używania totalnie nie rozumie również starsze pokolenie. A czy kawa rozpuszczalna naprawdę jest szkodliwym substytutem klasycznego produktu? Dietetyk kliniczny zacytował niezwykłe wyniki nowych badań.

Wszystko wskazuje na to, że społeczeństwo, coraz bardziej biegłe w zagadnieniach świadomości konsumenckiej, zrozumiało w końcu, że kawa nie jest produktem niezdrowym. Rzeczywistość przybiera bowiem zupełnie przeciwne barwy. Pita w rozsądnych ilościach kawa wspiera organizm na wiele różnych sposobów. Pytanie brzmi: czy kawa rozpuszczalna robi to samo? A może jest chemiczną toksyną, która zagraża naszemu zdrowiu? Słowa dietetyka klinicznego rozwiewają wszelkie wątpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kawa rozpuszczalna — trucizna czy źródło zdrowia?

Wiele osób uważa kawę rozpuszczalną za gorszy substytut kawy ziarnistej lub mielonej. To prostolinijne, chociaż w miarę oczywiste skojarzenie, którego źródła należy dopatrywać się w "nietypowej" postaci tego produktu. To jednak tylko pozory, bo metody uzyskania kawy rozpuszczalnej (liofizowanie lub aglomeryzowanie) nie wpływają negatywnie na ludzkie zdrowie.

Co więcej, wyniki ostatnich badań jasno wskazują, że kawa rozpuszczalna może być nawet produktem lepszym od kawy parzonej. Wnioski naukowców zacytował na swoim blogu dietetyk kliniczny Mateusz Durbas, który, jak sam pisze, stara się być na bieżąco ze wszystkimi naukowymi odkryciami związanymi z jego dziedziną. Na portalu mateuszdurbas.pl czytamy:

[...] wyniki badań z ostatnich lat spójnie wskazują, iż to właśnie kawa rozpuszczalna cechuje się zazwyczaj najwyższą całkowitą zawartością związków polifenolowych (przeciwutleniaczy) i co za tym idzie największą aktywnością antyoksydacyjną spośród wszystkich dostępnych na rynku rodzajów kawy.

To nadal nie wszystko. Będziesz w szoku

To nie koniec rewelacji związanych z kawą rozpuszczalną, które przedstawił dietetyk kliniczny. Jak wyjaśnił specjalista, nowe badania jasno wskazują, że kawa rozpuszczalna, w porównaniu do kawy parzonej, zawiera śladowe ilości kafestolu i kahweolu. Są to tak zwane diterpeny, które przyczyniają się do wzrostu stężenia cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL — znanego nam pod nazwą cholesterolu "złego".

Kawa rozpuszczalna okazuje się bardzo zdrowa
Kawa rozpuszczalna okazuje się bardzo zdrowa© Canva | etienne voss

Dietetyk napisał, że te badania pozwalają stwierdzić, że picie dobrej jakości kawy rozpuszczalnej jest zdrowszą alternatywą dla zwykłej kawy parzonej. My ze swojej strony dodamy natomiast to, że w przypadku kawy najgorszym działaniem charakteryzuje się nie sam produkt, lecz składniki, które często z nim mieszamy — zabielacze w proszku, syropy smakowe czy, rzecz jasna, nadmierna ilość cukru.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także