Król Karol III nie pije herbaty z cukrem i cytryną. Sięga po dwa inne dodatki

Dzisiaj chcemy ci zaproponować, byś zamiast zwykłej herbaty uraczył się iście królewskim napojem. Takim, który służba przygotowuje samemu królowi brytyjskiemu Karolowi III. Żeby to zrobić, będziesz musiał zdobyć się na pewną odwagę i wypróbować herbatę z dwoma specyficznymi dodatkami.

Herbata króla Karola III jest wzbogacana dwoma dodatkamiHerbata króla Karola III jest wzbogacana dwoma dodatkami
Źródło zdjęć: © Facebook | The Royal Family

Chyba nikt nie wyobraża sobie sytuacji, w której brytyjski monarcha nie lubi od czasu do czasu wypić filiżanki gorącej herbaty. I chociaż ten narodowy napój Brytyjczyków rzeczywiście nie jest Karolowi III obojętny, to król szczególnie przepada za pewną jego specjalną wersją. Sekret tkwi w dwóch dodatkach. Zwłaszcza jeden z nich nie jest zbyt popularny w Polsce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem zrobisz genialny deser, który wyglądem przypomina kultowe eklerki

Upodobania kulinarne króla Karola III

Najstarszy syn zmarłej w 2022 roku królowej Elżbiety nie należy do osób, które nie zważają na to, co jedzą. O szczególnych upodobaniach kulinarnych króla Karola III mówi się od dawna, bowiem pierwsze pogłoski o nich krążyły po brytyjskim społeczeństwie już w czasach, gdy aktualny monarcha sprawował jeszcze funkcję księcia Walii.

Najbardziej charakterystycznym motywem kulinarnych sympatii Karola II jest ekologia i sezonowość. Król nie znosi foie gras, za to uwielbia potrawy przygotowane z produktów rosnących w pałacowym ogrodzie. Lubuje się również w jagnięcinie, domowym chlebie, leśnych grzybach, suszonych owocach, musli i różnych rodzajach miodu, które zawsze zabiera ze sobą w zagraniczne podróże. To właśnie miód jest pierwszym z dodatków, bez których monarcha nie wyobraża sobie herbaty.

Jaka jest ulubiona herbata króla Karola III?
Jaka jest ulubiona herbata króla Karola III? © Facebook | The Royal Family

Herbata króla

Szczególnie umiłowanym przez króla Karola III gatunkiem herbaty jest indyjska Darjeeling — czarna herbata uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Król zaparza ją w stu stopniach, a proces ten nie trwa dłużej, niż 5 minut. Charakterystyczne są również dwa składniki, które Windsor dodaje do napoju: wspomniany wcześniej miód oraz mleko. Co więcej, ten drugi produkt musi znajdować się w filiżance jeszcze przed zaparzeniem herbaty. W końcu każdy szczegół ma tu duże znaczenie!

A czy ty lubisz herbatę z mlekiem? A może jednak wolisz taką z cukrem i cytryną? Koniecznie daj nam znać!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej