Brytyjczycy nie będą zadowoleni. Ich ulubiony napój wcale nie taki zdrowy

Bawarka nie jest najbardziej popularnym napojem wśród Polaków, co nie oznacza, że nie powinniśmy nieco o niej wiedzieć. Czym właściwie jest? Cóż, pozwól, że odpowiemy zagadką. Wyobraź sobie, że herbatę łączysz z najpopularniejszym dodatkiem do kawy. Z tego właśnie wychodzi uwielbiana przez Brytyjczyków bawarka, czyli herbata z mlekiem. Czy takie połączenie może być zdrowe? Odpowiadamy.

Obrazekherbara bawarka - Pyszności; foto: Canva

Herbata z mlekiem pojawiła się w Polsce pod koniec XVIII wieku, podczas Sejmu Czteroletniego. Szybko zyskała sporą popularność zwłaszcza wśród kobiet z wyższych sfer, a jej picie wiązano nie tylko z ciekawymi doznaniami smakowymi, ale również leczniczymi: była poniekąd remedium na grypę i przeziębienia.

Obrazek
herbara bawarka - Pyszności; foto: Canva

Był to czas, w którym bawarkę przyrządzano z zielonej herbaty, mleka i czerwonego wina. Aktualnie prezentuje się ona nieco inaczej, a w przepisach na bawarkę, z oczywistych względów, coraz rzadziej pojawia się alkohol. Jeśli jednak już się tam znajduje, zwykle jest to rum. Herbata z mlekiem bywa też doprawiana innymi dodatkami, takimi jak miód czy cynamon. Najwięksi entuzjaści bawarki tłumaczą, że mleko niweluje tę część działania herbaty, która jest szkodliwa dla naszego zdrowia. Pytanie brzmi tylko: czy jest to prawda?

Herbata z mlekiem — właściwości

Większość przypisywanych bawarce właściwości prozdrowotnych wynika z samej obecności herbaty, a nie jej połączenia z mlekiem. Polifenole, pektyny i garbniki zawarte w herbacie są doskonałym wsparciem dla organizmu podczas walki z przeziębieniami czy bólami reumatycznymi. Herbata hamuje rozwój bakterii, poprawia trawienie i reguluje ciśnienie krwi. Czy mleko wzmacnia te funkcje?

Jak pokazują najnowsze badania naukowe, zalanie herbaty mlekiem powoduje osłabienie działania obecnych w napoju antyoksydantów, co z całą pewnością można uznać za wadę bawarki. Na szczęście na tym połączeniu nie cierpią herbaciane polifenole, czyli związki chemiczne nadające herbacie właściwości antynowotworowych.

Obrazek
herbara bawarka - Pyszności; foto: Canva

Jeszcze do niedawna mówiło się, że herbata z mlekiem to najlepszy sposób na pobudzenie laktacji u kobiet w ciąży. Również ta teza została obalona przez naukowców, którzy przypominają, że w tym celu powinno się pić raczej mieszanki ziołowe (chociaż i po nich nie można się spodziewać żadnych cudów).

Podsumowując: herbata z mlekiem jest z całą pewnością napojem pysznym, oryginalnym i nieszkodliwym, ale nie powinno się mu przyporządkowywać niestworzonych medycznych historii. Chociaż ten dodatek rumu rzeczywiście może nieźle pobudzić...

Zobacz też ten przepis na bananową krówkę bez pieczenia. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników