WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

Ewa Wachowicz przygotowuje zupę pomidorową w azjatyckim stylu. Niespodziewany dodatek odgrywa ważną rolę

Myślałeś, że o zupie pomidorowej wiesz już wszystko? Przepis Ewy Wachowicz mimo to może cię zadziwić. Kucharka przygotowała niezwykłe połączenie tradycyjnej, polskiej zupy i popularnego azjatyckiego produktu. To działa... i to bardzo dobrze!

Ewa Wachowicz pokazała przepis na zupę pomidorową z azjatyckim akcentemEwa Wachowicz pokazała przepis na zupę pomidorową z azjatyckim akcentem
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Ewa Wachowicz, bhofack2

Jeśli chodzi o innowacje w tradycyjnych przepisach na klasyczne potrawy, Ewa Wachowicz jest prawdziwą mistrzynią. Udowadniała nam to już naprawdę wiele razy, a teraz zrobiła to ponownie — tym razem za sprawą autorskiego przepisu na zupę pomidorową. Czy w zupie, którą kocha niemal każdy, można w ogóle coś poprawiać? Można. I naprawdę świetnie to wychodzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny

Znana i lubiana kucharka postanowiła podzielić się przepisem na zupę pomidorową z azjatyckim akcentem. Chodzi tu o dodatek w postaci mleka kokosowego, niezwykle popularnego między innymi w potrawach tajskich. Wachowicz zmieszała je z przecierem pomidorowym, a zupę podała z ryżem jaśminowym. To Azja na talerzu w polskim wydaniu. A może Polska na talerzu po azjatycku? Sam zadecyduj.

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 800 g przecieru pomidorowego,
  • 800 g mleczka kokosowego,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • biała część pora,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • ½ łyżeczki papryki ostrej,
  • kawałek imbiru,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z ½ limonki.


Dodatkowo:

  • ryż jaśminowy,
  • świeża kolendra,
  • limonka.
Ewa Wachowicz podaje zupę pomidorową z ryżem jaśminowym
Ewa Wachowicz podaje zupę pomidorową z ryżem jaśminowym © Canva | undefined undefined

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, seler i pietruszkę pokrój w słupki i podsmaż na rozgrzanym w garnku maśle. Po chwili dodaj posiekaną cebulę, a następnie — pokrojonego w plastry pora.
  2. Dopraw warzywa kurkumą oraz papryką i zalej całość mlekiem kokosowym. Rozrzedź odrobiną wody i dodaj starty korzeń imbiru. Gotuj do momentu, w którym warzywa staną się miękkie.
  3. Teraz możesz już dodać do potrawy przecier pomidorowy. Jak widzisz, Ewa Wachowicz nie używa w tym przepisie bulionu.
  4. Dopraw pieprzem, solą i sokiem z limonki. Podawaj z ugotowanym zgodnie z instrukcją producenta ryżem jaśminowym. Zupę posyp także porwaną w dłoniach kolendrą. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler