Ewa Wachowicz przygotowuje zupę pomidorową w azjatyckim stylu. Niespodziewany dodatek odgrywa ważną rolę
Myślałeś, że o zupie pomidorowej wiesz już wszystko? Przepis Ewy Wachowicz mimo to może cię zadziwić. Kucharka przygotowała niezwykłe połączenie tradycyjnej, polskiej zupy i popularnego azjatyckiego produktu. To działa... i to bardzo dobrze!
17.07.2024 | aktual.: 17.07.2024 14:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli chodzi o innowacje w tradycyjnych przepisach na klasyczne potrawy, Ewa Wachowicz jest prawdziwą mistrzynią. Udowadniała nam to już naprawdę wiele razy, a teraz zrobiła to ponownie — tym razem za sprawą autorskiego przepisu na zupę pomidorową. Czy w zupie, którą kocha niemal każdy, można w ogóle coś poprawiać? Można. I naprawdę świetnie to wychodzi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znana i lubiana kucharka postanowiła podzielić się przepisem na zupę pomidorową z azjatyckim akcentem. Chodzi tu o dodatek w postaci mleka kokosowego, niezwykle popularnego między innymi w potrawach tajskich. Wachowicz zmieszała je z przecierem pomidorowym, a zupę podała z ryżem jaśminowym. To Azja na talerzu w polskim wydaniu. A może Polska na talerzu po azjatycku? Sam zadecyduj.
Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 800 g przecieru pomidorowego,
- 800 g mleczka kokosowego,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- biała część pora,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- ½ łyżeczki papryki ostrej,
- kawałek imbiru,
- sól,
- pieprz,
- sok z ½ limonki.
Dodatkowo:
- ryż jaśminowy,
- świeża kolendra,
- limonka.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, seler i pietruszkę pokrój w słupki i podsmaż na rozgrzanym w garnku maśle. Po chwili dodaj posiekaną cebulę, a następnie — pokrojonego w plastry pora.
- Dopraw warzywa kurkumą oraz papryką i zalej całość mlekiem kokosowym. Rozrzedź odrobiną wody i dodaj starty korzeń imbiru. Gotuj do momentu, w którym warzywa staną się miękkie.
- Teraz możesz już dodać do potrawy przecier pomidorowy. Jak widzisz, Ewa Wachowicz nie używa w tym przepisie bulionu.
- Dopraw pieprzem, solą i sokiem z limonki. Podawaj z ugotowanym zgodnie z instrukcją producenta ryżem jaśminowym. Zupę posyp także porwaną w dłoniach kolendrą. Smacznego!