PrzepisZupyEwa Wachowicz przygotowuje zupę pomidorową w azjatyckim stylu. Niespodziewany dodatek odgrywa ważną rolę

Ewa Wachowicz przygotowuje zupę pomidorową w azjatyckim stylu. Niespodziewany dodatek odgrywa ważną rolę

Myślałeś, że o zupie pomidorowej wiesz już wszystko? Przepis Ewy Wachowicz mimo to może cię zadziwić. Kucharka przygotowała niezwykłe połączenie tradycyjnej, polskiej zupy i popularnego azjatyckiego produktu. To działa... i to bardzo dobrze!

Ewa Wachowicz pokazała przepis na zupę pomidorową z azjatyckim akcentem
Ewa Wachowicz pokazała przepis na zupę pomidorową z azjatyckim akcentem
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Ewa Wachowicz, bhofack2

17.07.2024 | aktual.: 17.07.2024 14:10

Jeśli chodzi o innowacje w tradycyjnych przepisach na klasyczne potrawy, Ewa Wachowicz jest prawdziwą mistrzynią. Udowadniała nam to już naprawdę wiele razy, a teraz zrobiła to ponownie — tym razem za sprawą autorskiego przepisu na zupę pomidorową. Czy w zupie, którą kocha niemal każdy, można w ogóle coś poprawiać? Można. I naprawdę świetnie to wychodzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znana i lubiana kucharka postanowiła podzielić się przepisem na zupę pomidorową z azjatyckim akcentem. Chodzi tu o dodatek w postaci mleka kokosowego, niezwykle popularnego między innymi w potrawach tajskich. Wachowicz zmieszała je z przecierem pomidorowym, a zupę podała z ryżem jaśminowym. To Azja na talerzu w polskim wydaniu. A może Polska na talerzu po azjatycku? Sam zadecyduj.

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 800 g przecieru pomidorowego,
  • 800 g mleczka kokosowego,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • biała część pora,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • ½ łyżeczki papryki ostrej,
  • kawałek imbiru,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z ½ limonki.


Dodatkowo:

  • ryż jaśminowy,
  • świeża kolendra,
  • limonka.
Ewa Wachowicz podaje zupę pomidorową z ryżem jaśminowym
Ewa Wachowicz podaje zupę pomidorową z ryżem jaśminowym© Canva | undefined undefined

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, seler i pietruszkę pokrój w słupki i podsmaż na rozgrzanym w garnku maśle. Po chwili dodaj posiekaną cebulę, a następnie — pokrojonego w plastry pora.
  2. Dopraw warzywa kurkumą oraz papryką i zalej całość mlekiem kokosowym. Rozrzedź odrobiną wody i dodaj starty korzeń imbiru. Gotuj do momentu, w którym warzywa staną się miękkie.
  3. Teraz możesz już dodać do potrawy przecier pomidorowy. Jak widzisz, Ewa Wachowicz nie używa w tym przepisie bulionu.
  4. Dopraw pieprzem, solą i sokiem z limonki. Podawaj z ugotowanym zgodnie z instrukcją producenta ryżem jaśminowym. Zupę posyp także porwaną w dłoniach kolendrą. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
ewa wachowiczprzepiszupa pomidorowa
Wybrane dla Ciebie