Ewa Wachowicz przygotowuje niezwykłą zupę. "Pomysł ponoć francuski, przepis na 100% polski"

Zupa cytrynowa ewidentnie wraca do łask polskiej elity kulinarnych gwiazd. Nie tak dawno temu zachwycał się nią sam Robert Makłowicz, teraz za jej przygotowanie zabrała się Ewa Wachowicz. Przepis kucharki jest bardzo prosty i intuicyjny, a zupa wychodzi idealnie aromatyczna. Po prostu pycha!

Ewa Wachowicz przygotowuję zupę cytrynową z ryżem i kurczakiemEwa Wachowicz przygotowuję zupę cytrynową z ryżem i kurczakiem
Źródło zdjęć: © Facebook | Ewa Wachowicz

Polska, francuska, a może grecka? Któremu z tych krajów należałoby przypisać pochodzenie zupy cytrynowej? Cóż, historia ma to do siebie, że lubi plątać i utrudniać poszukiwania genezy, ale wydaje nam się, że wszyscy zgodzimy się z jednym podsumowaniem tego zagadnienia. "A kogo to obchodzi?!". Jedno jest pewne: nieważne czy przepis na zupę cytrynową jest bardziej francuski, polski czy grecki. Ważne, że jest skuteczny, bo potrawa ta jest naprawdę wyjątkowo smaczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast wykładać na talerz, wkładam do kanapki. Najlepszy pomysł na pyszne śniadanie

Co do popularności zupy cytrynowej na polskich ziemiach można też stwierdzić jeszcze jeden fakt. W przeciwieństwie do pomidorowej, rosołu czy kapuśniaka, ta potrawa przestała być regularnie serwowana w domach naszych rodaków. Ostatnio da się jednak zauważyć pewien trend, który podpowiada nam, że już wkrótce zupa cytrynowa znowu może stać się częstym gościem w jadłospisach Polaków. Ostatnio jej przygotowanie polecał Robert Makłowicz, teraz zrobiła to także Ewa Wachowicz. Przyjrzyjmy się temu, jak słynna kucharka przyrządza tę potrawę.

Zupa cytrynowa według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1/2 szklanki ryżu,
  • 4 żółtka,
  • 1/4 szklanki śmietany,
  • pęczek koperku,
  • sól do smaku,
  • sok z cytryny do smaku.
Zupa cytrynowa - polski klasyk, który wraca do łask
Zupa cytrynowa - polski klasyk, który wraca do łask © Canva | Candice Bell

Sposób przygotowania:

  1. Udka przełóż do garnka i zalej 1,5 litra zimnej wody. Posól.
  2. Cebulę opal, włoszczyznę obierz i pokrój w kostkę. Gdy wywar zacznie się gotować, zdejmij szumowiny i dodaj warzywa. Przykryj i raz jeszcze doprowadź do wrzenia.
  3. Na koniec dorzuć jeszcze łodygi selera naciowego i wsyp ryż. Gotuj do momentu, w którym ziarenka staną się miękkie.
  4. Teraz możesz już wyjąć cebulę z zupy. Wyciągnij też mięso, pokrój na kawałki i wsadź z powrotem.
  5. Żółtka wymieszaj ze śmietaną i sokiem z cytryny. Zahartuj i wlej do zupy. Po chwili zdejmij zupę cytrynową z ognia. Podawaj z posiekanym koperkiem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej