Ewa Wachowicz przygotowuje niezwykłą zupę. "Pomysł ponoć francuski, przepis na 100% polski"

Zupa cytrynowa ewidentnie wraca do łask polskiej elity kulinarnych gwiazd. Nie tak dawno temu zachwycał się nią sam Robert Makłowicz, teraz za jej przygotowanie zabrała się Ewa Wachowicz. Przepis kucharki jest bardzo prosty i intuicyjny, a zupa wychodzi idealnie aromatyczna. Po prostu pycha!

Ewa Wachowicz przygotowuję zupę cytrynową z ryżem i kurczakiemEwa Wachowicz przygotowuję zupę cytrynową z ryżem i kurczakiem
Źródło zdjęć: © Facebook | Ewa Wachowicz

Polska, francuska, a może grecka? Któremu z tych krajów należałoby przypisać pochodzenie zupy cytrynowej? Cóż, historia ma to do siebie, że lubi plątać i utrudniać poszukiwania genezy, ale wydaje nam się, że wszyscy zgodzimy się z jednym podsumowaniem tego zagadnienia. "A kogo to obchodzi?!". Jedno jest pewne: nieważne czy przepis na zupę cytrynową jest bardziej francuski, polski czy grecki. Ważne, że jest skuteczny, bo potrawa ta jest naprawdę wyjątkowo smaczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast wykładać na talerz, wkładam do kanapki. Najlepszy pomysł na pyszne śniadanie

Co do popularności zupy cytrynowej na polskich ziemiach można też stwierdzić jeszcze jeden fakt. W przeciwieństwie do pomidorowej, rosołu czy kapuśniaka, ta potrawa przestała być regularnie serwowana w domach naszych rodaków. Ostatnio da się jednak zauważyć pewien trend, który podpowiada nam, że już wkrótce zupa cytrynowa znowu może stać się częstym gościem w jadłospisach Polaków. Ostatnio jej przygotowanie polecał Robert Makłowicz, teraz zrobiła to także Ewa Wachowicz. Przyjrzyjmy się temu, jak słynna kucharka przyrządza tę potrawę.

Zupa cytrynowa według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1/2 szklanki ryżu,
  • 4 żółtka,
  • 1/4 szklanki śmietany,
  • pęczek koperku,
  • sól do smaku,
  • sok z cytryny do smaku.
Zupa cytrynowa - polski klasyk, który wraca do łask
Zupa cytrynowa - polski klasyk, który wraca do łask © Canva | Candice Bell

Sposób przygotowania:

  1. Udka przełóż do garnka i zalej 1,5 litra zimnej wody. Posól.
  2. Cebulę opal, włoszczyznę obierz i pokrój w kostkę. Gdy wywar zacznie się gotować, zdejmij szumowiny i dodaj warzywa. Przykryj i raz jeszcze doprowadź do wrzenia.
  3. Na koniec dorzuć jeszcze łodygi selera naciowego i wsyp ryż. Gotuj do momentu, w którym ziarenka staną się miękkie.
  4. Teraz możesz już wyjąć cebulę z zupy. Wyciągnij też mięso, pokrój na kawałki i wsadź z powrotem.
  5. Żółtka wymieszaj ze śmietaną i sokiem z cytryny. Zahartuj i wlej do zupy. Po chwili zdejmij zupę cytrynową z ognia. Podawaj z posiekanym koperkiem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯