Ewa Wachowicz przygotowuje niezwykłą zupę. "Pomysł ponoć francuski, przepis na 100% polski"
Zupa cytrynowa ewidentnie wraca do łask polskiej elity kulinarnych gwiazd. Nie tak dawno temu zachwycał się nią sam Robert Makłowicz, teraz za jej przygotowanie zabrała się Ewa Wachowicz. Przepis kucharki jest bardzo prosty i intuicyjny, a zupa wychodzi idealnie aromatyczna. Po prostu pycha!
04.07.2024 09:38
Polska, francuska, a może grecka? Któremu z tych krajów należałoby przypisać pochodzenie zupy cytrynowej? Cóż, historia ma to do siebie, że lubi plątać i utrudniać poszukiwania genezy, ale wydaje nam się, że wszyscy zgodzimy się z jednym podsumowaniem tego zagadnienia. "A kogo to obchodzi?!". Jedno jest pewne: nieważne czy przepis na zupę cytrynową jest bardziej francuski, polski czy grecki. Ważne, że jest skuteczny, bo potrawa ta jest naprawdę wyjątkowo smaczna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co do popularności zupy cytrynowej na polskich ziemiach można też stwierdzić jeszcze jeden fakt. W przeciwieństwie do pomidorowej, rosołu czy kapuśniaka, ta potrawa przestała być regularnie serwowana w domach naszych rodaków. Ostatnio da się jednak zauważyć pewien trend, który podpowiada nam, że już wkrótce zupa cytrynowa znowu może stać się częstym gościem w jadłospisach Polaków. Ostatnio jej przygotowanie polecał Robert Makłowicz, teraz zrobiła to także Ewa Wachowicz. Przyjrzyjmy się temu, jak słynna kucharka przyrządza tę potrawę.
Zupa cytrynowa według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 4 udka z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 liść laurowy,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1/2 szklanki ryżu,
- 4 żółtka,
- 1/4 szklanki śmietany,
- pęczek koperku,
- sól do smaku,
- sok z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania:
- Udka przełóż do garnka i zalej 1,5 litra zimnej wody. Posól.
- Cebulę opal, włoszczyznę obierz i pokrój w kostkę. Gdy wywar zacznie się gotować, zdejmij szumowiny i dodaj warzywa. Przykryj i raz jeszcze doprowadź do wrzenia.
- Na koniec dorzuć jeszcze łodygi selera naciowego i wsyp ryż. Gotuj do momentu, w którym ziarenka staną się miękkie.
- Teraz możesz już wyjąć cebulę z zupy. Wyciągnij też mięso, pokrój na kawałki i wsadź z powrotem.
- Żółtka wymieszaj ze śmietaną i sokiem z cytryny. Zahartuj i wlej do zupy. Po chwili zdejmij zupę cytrynową z ognia. Podawaj z posiekanym koperkiem. Smacznego!