To królowa letnich deserów. Smakuje jak z najlepszej włoskiej cukierni

Panna cotta to królowa włoskich deserów. Można ją znaleźć w wielu restauracjach i cukierniach, ale ta przygotowana we własnej kuchni smakuje równie dobrze jak ta, którą zjesz przy małym stoliczku na jednej z włoskich uliczek.

Panna cotta -  PysznościPanna cotta - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pixabay | RitaE
Ewa Malinowska

Panna cotta to nie tylko pyszny, ale również niezwykle prosty deser, którego korzenie sięgają północnych Włoch. Nazwa deseru, oznaczająca po prostu "gotowaną śmietankę", doskonale oddaje jego istotę. Tradycyjnie panna cotta podawana jest z musem owocowym - najlepiej smakuje latem, wyjęta prosto z lodówki, z sosem ze zblendowanych truskawek lub malin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny deser à la Ferreo Rocher. Moje dzieciaki oszalały na jego punkcie

Panna cotta z malinami

Panna cotta to najlepszy deser na ciepłe dni. Wyjęta prosto z lodówki jest orzeźwiająca, słodka i przede wszystkim przepyszna. Idealnie sprawdzi się na przyjęcia, jest niemal obowiązkowym elementem słodkich stołów, poprawi humor w gorszy dni i osłodzi weekendowe popołudnie.

Panna cotta -  Pyszności
Panna cotta - Pyszności © Pixabay | RitaE

Klasyczna panna cotta to pyszna baza do eksperymentów. Do śmietanki można dodać wanilię, skórkę cytryny lub pomarańczy, a nawet likiery, takie jak amaretŻelatynę zalej zimną wodą, ale tylko tyle, aby ją przykryć. Odstaw na kilka minut, aby napęczniała i nabrała mocy do stężenia deseru.to czy limoncello. Rolę usztywniacza pełni żelatyna, ale jeśli chcesz przygotować deser w wersji wegetariańskiej, możesz zastąpić ją agarem. Warto użyć również prawdziwej wanilii lub dobrego ekstraktu, aby podkręcić smak dania i dodać mu aromatu.

Aby panna cotta szybciej stężała, schłodź wcześniej naczynia, w których będziesz ją podawać. Możesz wstawić je do lodówki na kilka minut przed użyciem.

Składniki:

Śmietankowa baza

  • 8 g żelatyny,
  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • 100 ml mleka,
  • 50 g cukru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub wydrążone nasionka wanilii.

Galaretka z malin

  • 300 g malin,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 6 g żelatyny.
  • świeże maliny do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę zalej zimną wodą, ale tylko tyle, aby ją przykryć. Odstaw na kilka minut, aby napęczniała.
  2. W garnku podgrzej śmietankę z mlekiem, cukrem i ekstraktem z wanilii. Mieszaj, aż składniki się połączą i całość stanie się gorąca, ale nie wrząca.
  3. Zdejmij garnek z palnika i dodaj napęczniałą żelatynę. Delikatnie mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Pozostaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  4. Śmietankową masę rozlej równomiernie do schłodzonych wcześniej naczyń. Wstaw do lodówki i poczekaj, aż deser całkowicie stężeje. Uzbrój się w cierpliwość, bo może to zająć nawet kilka godzin.
  5. Maliny wraz z cukrem umieść w garnku i zagotuj na małym ogniu. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż maliny całkowicie się rozpadną i puszczą sok.
  6. Gorącą masę malinową przecedź przez sitko, aby oddzielić pestki. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  7. Do przestudzonego musu malinowego dodaj napęczniałą żelatynę. Delikatnie mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści i połączy z musem.
  8. Gotową galaretkę malinową ostrożnie wylej na wcześniej przygotowaną i stężoną panna cottę.
  9. Wstaw deser ponownie do lodówki i poczekaj, aż galaretka malinowa całkowicie stężeje.

Przed podaniem udekoruj panna cottę świeżymi malinami. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy