PrzepisKuchnia włoskaTo królowa letnich deserów. Smakuje jak z najlepszej włoskiej cukierni

To królowa letnich deserów. Smakuje jak z najlepszej włoskiej cukierni

Panna cotta -  Pyszności
Panna cotta - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pixabay | RitaE

17.05.2024 08:56, aktual.: 17.05.2024 21:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Panna cotta to królowa włoskich deserów. Można ją znaleźć w wielu restauracjach i cukierniach, ale ta przygotowana we własnej kuchni smakuje równie dobrze jak ta, którą zjesz przy małym stoliczku na jednej z włoskich uliczek.

Panna cotta to nie tylko pyszny, ale również niezwykle prosty deser, którego korzenie sięgają północnych Włoch. Nazwa deseru, oznaczająca po prostu "gotowaną śmietankę", doskonale oddaje jego istotę. Tradycyjnie panna cotta podawana jest z musem owocowym - najlepiej smakuje latem, wyjęta prosto z lodówki, z sosem ze zblendowanych truskawek lub malin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panna cotta z malinami

Panna cotta to najlepszy deser na ciepłe dni. Wyjęta prosto z lodówki jest orzeźwiająca, słodka i przede wszystkim przepyszna. Idealnie sprawdzi się na przyjęcia, jest niemal obowiązkowym elementem słodkich stołów, poprawi humor w gorszy dni i osłodzi weekendowe popołudnie.

Panna cotta -  Pyszności
Panna cotta - Pyszności© Pixabay | RitaE

Klasyczna panna cotta to pyszna baza do eksperymentów. Do śmietanki można dodać wanilię, skórkę cytryny lub pomarańczy, a nawet likiery, takie jak amaretŻelatynę zalej zimną wodą, ale tylko tyle, aby ją przykryć. Odstaw na kilka minut, aby napęczniała i nabrała mocy do stężenia deseru.to czy limoncello. Rolę usztywniacza pełni żelatyna, ale jeśli chcesz przygotować deser w wersji wegetariańskiej, możesz zastąpić ją agarem. Warto użyć również prawdziwej wanilii lub dobrego ekstraktu, aby podkręcić smak dania i dodać mu aromatu.

Aby panna cotta szybciej stężała, schłodź wcześniej naczynia, w których będziesz ją podawać. Możesz wstawić je do lodówki na kilka minut przed użyciem.

Składniki:

Śmietankowa baza

  • 8 g żelatyny,
  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • 100 ml mleka,
  • 50 g cukru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub wydrążone nasionka wanilii.

Galaretka z malin

  • 300 g malin,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 6 g żelatyny.
  • świeże maliny do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę zalej zimną wodą, ale tylko tyle, aby ją przykryć. Odstaw na kilka minut, aby napęczniała.
  2. W garnku podgrzej śmietankę z mlekiem, cukrem i ekstraktem z wanilii. Mieszaj, aż składniki się połączą i całość stanie się gorąca, ale nie wrząca.
  3. Zdejmij garnek z palnika i dodaj napęczniałą żelatynę. Delikatnie mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Pozostaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  4. Śmietankową masę rozlej równomiernie do schłodzonych wcześniej naczyń. Wstaw do lodówki i poczekaj, aż deser całkowicie stężeje. Uzbrój się w cierpliwość, bo może to zająć nawet kilka godzin.
  5. Maliny wraz z cukrem umieść w garnku i zagotuj na małym ogniu. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż maliny całkowicie się rozpadną i puszczą sok.
  6. Gorącą masę malinową przecedź przez sitko, aby oddzielić pestki. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  7. Do przestudzonego musu malinowego dodaj napęczniałą żelatynę. Delikatnie mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści i połączy z musem.
  8. Gotową galaretkę malinową ostrożnie wylej na wcześniej przygotowaną i stężoną panna cottę.
  9. Wstaw deser ponownie do lodówki i poczekaj, aż galaretka malinowa całkowicie stężeje.

Przed podaniem udekoruj panna cottę świeżymi malinami. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także