Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania

Wiele osób skupia się na farszu do wigilijnych pierogów, traktując po macoszemu ciasto. Karol Okrasa wielokrotnie przypomina o tym, że nawet pozornie nieistotny szczegół, może mieć kluczowe znaczenie dla smaku i odbioru dania. Przepis na ciasto na pierogi ma opanowany do perfekcji. Nie ma mowy o tym, aby coś się nie udało.

Karol Okrasa ma swój przepis na wigilijne pierogiKarol Okrasa ma swój przepis na wigilijne pierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instagram
Anna Galuhn

Triki Karola Okrasy są popularne głównie dlatego, że nie mają w sobie nic z kuchennej magii dostępnej tylko dla zawodowców. To proste, sprytne rozwiązania, które realnie poprawiają smak i strukturę potraw. Sposób gotowania mistrza można z powodzeniem odtworzyć w warunkach domowych. Często są to niewielkie zmiany, ale efekt jest wyraźnie odczuwalny – również w przypadku przepisu na pierogi wigilijne.

Wigilijne krokiety z farszem rybno-kapuścianym staną się hitem w każdym domu

Dlaczego sposób Karola Okrasy działa?

Znany kucharz trochę inaczej robi ciasto na pierogi. Mąkę przesiewa na stolnicę, a w rondelku podgrzewa masło razem z mlekiem i wodą. Dopiero potem zarabia ciasto. Ten sposób sprawia, że tłuszcz rozprowadza się w mące równomiernie już na etapie zagniatania. Cząsteczki mąki delikatnie pokrywają się tłuszczem, co ogranicza nadmierne tworzenie się glutenu. W praktyce ciasto wychodzi bardziej miękkie i elastyczne, a lepienie wigilijnych pierogi staje się przyjemnością.

Ciasto na pierogi z przepisu Karola Okrasy

W ciasto możesz zawinąć dowolny farsz. Oprócz wigilijnego klasyka z kapustą i grzybami ciekawe są również pierogi z makiem lub suszoną śliwką, na które przepis przypomina Ewa Wachowicz.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 250 ml wody,
  • 70 ml mleka,
  • 30 g masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę i wymieszaj z niewielką ilością soli.
  2. W rondelku podgrzej masło, a gdy się rozpuści, dodaj także mleko i wodę, Wymieszaj i podgrzewaj przez kilka minut, aby było ciepłe, ale to nie musi być wrzątek.
  3. Taką mieszankę stopniowo dodawaj do mąki i zarabiaj ciasto, aż będzie można je zagnieść w kulę. Wyrabiaj ręcznie przez kilka minut, po czym przykryj ściereczką lub szklaną miską. Pozostaw na ok. 30 min, by odpoczęło.
  4. Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek, wytnij koła lub pokrój nożem w kwadraty. Na środek każdej porcji nałóż farsz i mocno sklej brzeg pierogów.
  5. Gotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀