Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Wiele osób skupia się na farszu do wigilijnych pierogów, traktując po macoszemu ciasto. Karol Okrasa wielokrotnie przypomina o tym, że nawet pozornie nieistotny szczegół, może mieć kluczowe znaczenie dla smaku i odbioru dania. Przepis na ciasto na pierogi ma opanowany do perfekcji. Nie ma mowy o tym, aby coś się nie udało.
Triki Karola Okrasy są popularne głównie dlatego, że nie mają w sobie nic z kuchennej magii dostępnej tylko dla zawodowców. To proste, sprytne rozwiązania, które realnie poprawiają smak i strukturę potraw. Sposób gotowania mistrza można z powodzeniem odtworzyć w warunkach domowych. Często są to niewielkie zmiany, ale efekt jest wyraźnie odczuwalny – również w przypadku przepisu na pierogi wigilijne.
Wigilijne krokiety z farszem rybno-kapuścianym staną się hitem w każdym domu
Dlaczego sposób Karola Okrasy działa?
Znany kucharz trochę inaczej robi ciasto na pierogi. Mąkę przesiewa na stolnicę, a w rondelku podgrzewa masło razem z mlekiem i wodą. Dopiero potem zarabia ciasto. Ten sposób sprawia, że tłuszcz rozprowadza się w mące równomiernie już na etapie zagniatania. Cząsteczki mąki delikatnie pokrywają się tłuszczem, co ogranicza nadmierne tworzenie się glutenu. W praktyce ciasto wychodzi bardziej miękkie i elastyczne, a lepienie wigilijnych pierogi staje się przyjemnością.
Ciasto na pierogi z przepisu Karola Okrasy
W ciasto możesz zawinąć dowolny farsz. Oprócz wigilijnego klasyka z kapustą i grzybami ciekawe są również pierogi z makiem lub suszoną śliwką, na które przepis przypomina Ewa Wachowicz.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 250 ml wody,
- 70 ml mleka,
- 30 g masła,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę i wymieszaj z niewielką ilością soli.
- W rondelku podgrzej masło, a gdy się rozpuści, dodaj także mleko i wodę, Wymieszaj i podgrzewaj przez kilka minut, aby było ciepłe, ale to nie musi być wrzątek.
- Taką mieszankę stopniowo dodawaj do mąki i zarabiaj ciasto, aż będzie można je zagnieść w kulę. Wyrabiaj ręcznie przez kilka minut, po czym przykryj ściereczką lub szklaną miską. Pozostaw na ok. 30 min, by odpoczęło.
- Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek, wytnij koła lub pokrój nożem w kwadraty. Na środek każdej porcji nałóż farsz i mocno sklej brzeg pierogów.
- Gotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.