Nietypowe pierogi na Wigilię. Ewa Wachowicz ukrywa w nich niespodziankę
Pierogi wigilijne nie zawsze muszą być podane na wytrawnie. Na Kurpiach i we wschodniej Polsce są nadziewane makiem i bakaliami. Z kolei na Południu można posmakować nietypowej wersji z suszoną śliwką. Ewa Wachowicz podaje je okraszone smażoną śmietaną. Co więcej, w środek śliwek wbija zaskakujący dodatek.
Kiedyś 12 potraw na Wigilii pojawiało się tylko w bardzo zamożnych domach. W biedniejszych chatach wystarczyło 7 dań – tyle, co dni tygodnia. Teraz częstym problemem jest zmieszczenie się w liczbie apostołów. Sama nieraz słyszałam, że słodkie się nie liczy, pieczywo odpada, a orzechy to nie potrawa. Więc skoro się nie liczy, to znaczy, że zawsze jest miejsce na pierogi od Ewy Wachowicz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi z suszonymi śliwkami w południowej Polsce
Słodkie pierogi nadziewane suszoną śliwką są popularne w Małopolsce, województwie świętokrzyskim i na Podhalu. W Krakowie i okolicach przygotowywane są w najprostszy sposób – z samą śliwką. Podawane są z masłem i cukrem.
Na Ponidziu w województwie świętokrzyskim w pierogach wigilijnych znajduje się charakterystyczna tylko dla tego regionu suszona śliwka damacha. Czasem do farszu dodawane są jabłka lub orzechy włoskie.
Na Podhalu suszone śliwki, zanim zostaną zamknięte w pierogach, bywają moczone w śliwowicy. Podawane są zarówno na słodko – z paloną śmietaną, cukrem lub miodem – jak i na wytrawnie, na przykład ze skwarkami lub w towarzystwie wigilijnej kapusty z grzybami.
Dlaczego warto jeść suszone śliwki?
Suszone śliwki to nie tylko smaczny dodatek do pierogów, ale także źródło wielu cennych składników odżywczych. Przede wszystkim zawierają dużą ilość błonnika, który wspomaga procesy trawienne i zapobiega zaparciom. To również bogactwo antyoksydantów. Dodatkowo, naturalne cukry obecne w śliwkach zapewniają szybki zastrzyk energii, co jest o wiele zdrowszą alternatywą dla popularnych słodyczy ze sklepu.
Jak przygotować sekretny składnik do pierogów z suszonymi śliwkami?
Ewa Wachowicz każdą śliwkę nadziewa prażonym migdałem. Aby takie przygotować, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Dokładnie umyj i osusz migdały. Jeśli nie są obrane ze skórki, uprzednio je zblanszuj i obierz z łupinek. Następnie rozłóż je równomiernie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Praż przez około 10-12 minut, aż uzyskają złoty kolor. Poczujesz wtedy intensywny, orzechowy zapach.
Przepis na pierogi z suszoną śliwką jak u Ewy Wachowicz
Kulinarna celebrytka do ciasta na pierogi dodaje jajko. Dzięki temu masa jest bardziej spójna, a pierogi ze słodkim nadzieniem nie rozpadają się podczas gotowania. Oczywiście możesz wykorzystać inny sprawdzony przepis.
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- wrzątek,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oliwy.
Składniki na nadzienie:
- suszone śliwki,
- prażone migdały.
Wykonanie:
- Mąkę przesiej na stolnicę i zarób z gorącą wodą.
- Kiedy ciasto zacznie się łączyć, zbierz je w stożek i zrób wgłębienie. Wbij w nie jajko i dodaj łyżkę oliwy. Zagnieć ciasto.
- Gdy będzie elastyczne, uformuj kulę i przykryj miską. Odstaw na 15 minut.
- W tym czasie w suszone śliwki powtykaj prażone migdały.
- Ciasto rozwałkuj na placek i pokrój na niewielkie kwadraty – nie powodują strat ciasta tak, jak koła.
- Na środek każdego nałóż suszoną śliwkę z migdałem. Złóż po przekątnej i sklej krawędzie.
- Gotuj z osolonym wrzątku do wypłynięcia. Podawaj z omastą ze smażonej śmietany lub z palonym masłem.