Nasze prababcie i babcie gotowały ją w Wigilię. Dziś jest niestety zapomniana, a przepyszna
Ślązacy co roku zajadają się tym deserem. W smaku przypomina brytyjski pudding, ale ma mniej zwartą konsystencję. Niektórzy podają w talerzach do zupy, ale uważam, że o wiele lepiej wygląda w pucharkach, miseczkach lub w świątecznym kubku. Wierzch możesz ozdobić płatkami migdałów. Jeśli masz ochotę, podaj z bitą śmietaną.
Moczka to tradycyjna potrawa wigilijna ze Śląska, która jest podawana na deser. Ten słodki pudding przygotowywany jest z namoczonego piernika z dodatkiem dużej ilości bakalii. Jak to z tradycyjnymi przepisami bywa, w każdym domu jest robiony nieco inaczej. Ten z kompotem śliwkowym nie ma sobie równych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na moczkę poszedł z duchem czasu
Dawniej moczka miała mniej deserowy charakter. W wielu domach na Śląsku przygotowywana była z dodatkiem bulionu warzywnego lub rosołu gotowanego na łbach karpi. Dzisiaj wytrawny dodatek zastąpiło ciemne piwo bądź kompot owocowy. Podstawą jest staropolski piernik.
Co możesz dodać do moczki?
Ten deser przyjmie praktycznie wszystko. Najczęściej dodawane są suszone śliwki, morele i rodzynku, ale jeśli masz ochotę na podkręcenie deseru, wrzuć suszone figi i daktyle. Słodkie owoce dobrze komponują się z orzechami włoskimi i płatkami migdałów. Ciekawym dodatkiem jest domowa skórka z pomarańczy lub płatki suszonego kokosa.
Jak przygotować kompot z suszu do moczki?
Możesz wykorzystać prosty przepis na juhę z Łemkowszczyzny. Do moczki będziesz potrzebować tylko 1 litr kompotu, ale nie zaszkodzi przygotować więcej, bo napój jest doskonały w smaku. Świetnie gasi pragnienie i nie posiada nieprzyjemnej goryczki. Przygotuje po 250 g suszonych jabłek, gruszek i śliwek. Zalej 3 litrami wody i gotuj z trzema dużymi łyżkami miodu.
Przepis na moczkę z kompotem
Jeśli masz ochotę na wersję na wersji z piwem, zamiast kompotem z suszu, zalej piernik 1 l ciemnego trunku.
Składniki:
- 300 g piernika staropolskiego,
- 350 g suszonych śliwek,
- 150 g suszonych moreli,
- 200 g płatków migdałów,
- 1 litr kompotu z suszu,
- 250 g rodzynek,
- 300 g orzechów włoskich,
- 300 g orzechów laskowych,
- 15 g masła,
- 15 ml miodu,
- szczypta soli.
Wykonanie:
- Pokruszony piernik zalej szklanką ciepłego kompotu. Odstaw na 30 minut.
- Wlej pozostały kompot i wstaw do zagotowania.
- Wrzuć pokrojone suszone owoce, płatki migdałów i posiekane orzechy. Dodaj łyżkę masła, miód i szczyptę soli. Gotuj przez 30 minut do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Pamiętaj o mieszaniu składników, aby się nie przypaliły.
- Podawaj na ciepło lub na zimno. Po wierzchu posyp płatkami migdałów, kokosa lub kandyzowaną skórką z pomarańczy.